Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Μπακαλιάρος με σκορδαλιά

Αναδημοσίευση από το blog της φίλης μου της Άννας (http://mekanelakaipinela.blogspot.gr)


Είμαι σίγουρη ότι οι περισσότεροι από εσάς έχετε προμηθευτεί ήδη παστό φιλέτο μπακαλιάρου, με κόκκαλο (είναι πιο νόστιμο) ή χωρίς, και έχετε ξεκινήσει τη διαδικασία του ξαλμυρίσματος.

Επειδή ίσως κάποιοι να μην έχουν μαγειρέψει ποτέ αυτό το φαγητό, να πω ότι το ξαλμύρισμα του μπακαλιάρου γίνεται ως εξής:  Από την προηγούμενη μέρα ξεπλένουμε καλά το φιλέτο του ψαριού για να φύγει το περιττό αλάτι από πάνω του, αφαιρούμε το δέρμα του και το κόβουμε σε κομμάτια, όχι πολύ χοντρά, ώστε να μπορέσει να τηγανιστεί καλά μέχρι μέσα, χωρίς να καεί εξωτερικά. Το βάζουμε σε μια λεκανίτσα με μπόλικο νερό και φροντίζουμε να αλλάζουμε το νερό ανά τακτά χρονικά διαστήματα (τουλάχιστον 4-5 φορές).
Την επόμενη μέρα για να τον μαγειρέψουμε, τον στραγγίζουμε καλά, φτιάχνουμε ένα κουρκούτι και τον τηγανίζουμε. Εγώ προτιμώ ένα απλό και ελαφρύ κουρκούτι, στο οποίο βάζω:

  • ένα κουτάκι μπύρας ή σόδας
  • φαρίνα, τόση ώστε να φτιάξουμε ένα σχετικά αραιό κουρκούτι (αυτό όμως είναι θέμα γούστου)
  • αλάτι και πιπέρι
Με τη σόδα το αποτέλεσμα είναι κάπως πιο ελαφρύ γευστικά, ενώ με την μπύρα μυρίζει λίγο πιο έντονα και γίνεται πιο πηχτό.
Παλιά έβαζα και αυγό, αλλά τα τελευταία χρόνια το αποφεύγω και μου αρέσει περισσότερο έτσι.
Τηγανίζουμε σε μπόλικο, καυτό καλαμποκέλαιο ή ηλιέλαιο, μέσα σε ένα βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα, γιατί πιτσιλάει πολύ. Περιμένουμε να ροδίσουν καλά από τη μια πλευρά τα κομμάτια, μετά τα γυρίζουμε και όταν είναι έτοιμα, τα αραδιάζουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί, για να φύγει το περιττό λάδι.
Μπακαλιάρος με σκορδαλιά.
Για τη σκορδαλιά υπάρχουν τόσες πολλές συνταγές... Με πατάτα, με καρύδι, με ψωμί, με παντζάρι...
Η δική μας αγαπημένη είναι αυτή με την πατάτα, που θυμίζει αρκετά πουρέ:
Βράζω την ποσότητα των πατατών που θέλω και όσο είναι ακόμα ζεστές, τις ξεφλουδίζω και τις βάζω στον κάδο του μίξερ. Προσθέτω μερικές σκελίδες σκόρδου πολτοποιημένες, λίγο βούτυρο ή μαργαρίνη, αλάτι και πιπέρι. Όταν η σκορδαλιά είναι έτοιμη, προσθέτω μέσα και χυμό λεμονιού.
Δεν σας δίνω συγκεκριμένες ποσότητες από τα υλικά, γιατί πρόκειται για θέμα γούστου. Προσθέστε λίγο ή πολύ από κάθε υλικό, ανάλογα με τη γεύση που θέλετε να πετύχετε.
Μπακαλιάρος με σκορδαλιά
Συνοδέψτε με μπόλικη δροσερή σαλάτα και παγωμένη μπυρίτσα ή ρετσίνα.
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!