Δευτέρα, 30 Ιουνίου 2008

Μπαρμπούνια τηγανιτά με μεσογειακή σάλτσα (Red mullets with Mediterranean sauce)



Υλικά :
• 1 κιλό Μπαρμπούνια
• 1 λευκό ποτήρι κρασί
• Αλεύρι
• 3 ντομάτες
• 1 μέτριο κρεμμύδι
• 2 ποτήρια ελαιόλαδο
• 2 σκελίδες σκόρδο
• Αλάτι
• Πιπέρι
• Βασιλικός
• Μαϊντανός

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε και πλένουμε μέσα έξω το ψάρι. Τα στεγνώνουμε σε χαρτί κουζίνας. Αναμειγνύουμε το αλεύρι με το αλάτι και το πιπέρι και τα αλευρώνουμε. Ζεσταίνουμε το λάδι (αφαιρώντας αυτό που χρειαζόμαστε για τη σάλτσα) και όταν κάψει (χωρίς όμως να βγάζει καπνό) τινάζουμε τα μπαρμπούνια από την ουρά για να φύγει το αλεύρι που περισσεύει και τα ρίχνουμε στο τηγάνι. Τα τηγανίζουμε ώσπου να ροδίσουν και από τις δυο πλευρές. Τα βγάζουμε από το τηγάνι και τα κρατάμε στην άκρη ζεστά.

Για τη σάλτσα
Για να φτιάξουμε τη σάλτσα ζεσταίνουμε το λάδι (5 κουταλιές της σούπας) και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο. Σβήνουμε με το κρασί (λευκό ξηρό) και προσθέτουμε τις ντομάτες, τον μαϊντανό, τον βασιλικό, το αλατοπίπερο και βράζουμε τη σάλτσα για 20 λεπτά περίπου. Σερβίρουμε τα ψάρια και τα περιχύνουμε με τη σάλτσα.

Ingredients:
• 1 Kilogram Stripped red Mullet
• 3 tomato
• 1 tablespoon Parsley
• 1 medium onion
• 2 glasses of olive-oil
• 120 ml wine (white)
• 1 gloves of garlic
• Flour
• 1 tablespoon basil
• Salt
• Pepper

Procedure
Prepare and bone the fishes. Then make a mix of flour, salt and pepper and flour the fishes. Put olive oil in a frying pan (we keep 5 spoons for the sauce) and fry the fishes for the both sides. When ready keep them in the oven warm.
In order to make the sauce, put in a pan the olive oil kept before and roast the onion and the garlic as well. Put the white wine in the pan and add the tomatoes, the parsley, the basil, and the pepper with salt. Cook for 20 minutes. Serve the fishes with the sauce.

Πέμπτη, 26 Ιουνίου 2008

Μακαρονάδα με γαρίδες (Spaghetti with shrimps)


Υλικά :
• 20 Γαρίδες (μεγάλες)
• 1 κόκκινο ποτήρι κρασί
• 500 γρ. μακαρόνια
• 1/2 κιλό ντομάτες
• 1 μεγάλο κρεμμύδι
• 1 ποτήρι ελαιόλαδο
• Αλάτι
• Πιπέρι
• Βασιλικός

Προετοιμασία:

Πλένουμε τις γαρίδες και καθαρίζουμε τον κορμό τους (αφήνουμε το
κεφάλι). Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι.

Εκτέλεση:

Βάζουμε το λάδι να κάψει και ρίχνουμε το κρεμμύδι να σοταριστεί. Προσθέτουμε τη ντομάτα να πάρει μια βράση και σβήνουμε με κρασί (κόκκινο). Προσθέτουμε το αλάτι, το βασιλικό και λίγο πιπέρι και αφήνουμε τη σάλτσα σε σιγανή φωτιά να ψηθεί. Όταν αρχίσει να δένει η σάλτσα, προσθέτουμε τις γαρίδες και τις αφήνουμε μόλις 5 λεπτά μέχρι μα πάρουν πορτοκαλί χρώμα. Έπειτα προσθέτουμε τα μακαρόνια με 1 λίτρο νερό περίπου και τα αφήνουμε να βράσουν σε μεσαία φωτιά (όχι δυνατή).Όταν απορροφήσουν τη σάλτσα είναι έτοιμα για σερβίρισμα. Τα σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αν μας αρέσει με τυρί πεκορίνο (λευκό αλμυρό) ή γραβιέρα.

Ingredients:
• 20 pieces of Caramote Prawns (Big Shrimps)
• 1/2 kilogram tomato
• 1 big onion
• 1 glass of olive-oil
• 1 cup of white wine
• 1/2 kilogram Spaggetti
• 1 basil
• Salt
• Pepper

Procedure
Wash the shrimps and cut only the shells of the body (not the heads). Cut the onion in small pieces. Put the olive oil and the onion in a cooking pan to roast. Add the liquidize tomatoes to cook with red wine. Spice with salt and pepper and add the basil until the sauce become thicknes. Add the shrimps and cook for 5 minutes until they get an orange color.
Put water in another cooking pan to boil the spaghetti (al dente). Strain the spaghetti and put it back to the cooking pan with olive oil. Add the mix with the shrimps and stir for a while. Add pepper and a cheese of preference.

Δευτέρα, 23 Ιουνίου 2008

Αστακομακαρονάδα με λευκό κρασί (Lobster spaghetti with white wine)


Υλικά :
• 2 Αστακούς
• 1 άσπρο ποτήρι κρασί
• 400 γρ. μακαρόνια
• 2 κουταλιές σούπας σάλτσα ντομάτας (πελτές)
• 1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
• 1 κρεμμύδι
• Αλάτι
• Πιπέρι

Διαδικασία
Αρχικά κόβουμε τους αστακούς. Πρώτα αφαιρούμε τις κεραίες, έπειτα το καύκαλο του κεφαλιού, και μετά κόβουμε την ουρά σε κομμάτια. Βάζουμε τους αστακούς στην κατσαρόλα με λίγο λάδι, το κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο, αλάτι (χονδρό) και πιπέρι. Τους τσιγαρίζουμε καλά, ώσπου να αλλάξουν χρώμα. Στη συνέχεια, σβήνουμε το φαγητό με το κρασί (λευκό). Προσθέτουμε νερό, για να βράσει και τον πελτέ ντομάτας. Αφού πάρει μια βράση, ρίχνουμε και τα μακαρόνια. Η αστακομακαρονάδα είναι έτοιμη, μόλις βράσουν τα μακαρόνια και τραβήξουν τα ζουμιά της.

Ingredients:
• 2 Lobsters
• 2 tablespoons tomato sauce
• 1 big onion
• 1 cup of olive-oil
• 1 glass of white wine
• 400 gr. Spaggetti
• Salt
• Pepper

Procedure
Cut the lobsters in pieces. Remove the feelers, the shells of the heads, and cut the lobster's tails in pieces. Frizzle the lobsters in a cooking pot with a bit of olive oil and the onion until they change color. Then add the salt, the pepper and the wine (white). Add water to cook the mix and the tomato sauce. Boil the spaghetti in salted water and when ready, put the pasta in the cooking pot with the lobster. The lobster spaghetti is ready to serve.

Τετάρτη, 18 Ιουνίου 2008

Τα θαλασσινά και τα κρασιά που αγαπούν !!!

Σας αναδημοσιεύω ένα άρθρο από το περιοδικό οινοχόος της Καθημερινής, σχετικά με τους συνδυασμούς των θαλασσινών με τα υπέροχα κρασιά μας. Το άρθρο το πληκτρολόγησα εγώ για αυτό και του έχω κάνει κάποιες μορφοποιήσεις στο κείμενο (χωρίς να αλλάξω το νόημα βέβαια) για χάρη συντομίας. Ελπίζω να σας αρέσει, γιατί εμένα μου άρεσε πάρα πολύ.

Γυαλιστερές => Βηλάνα
Τις γυαλιστερές τις απολαμβάνουμε συνήθως ωμές, με το λεμόνι τους. Τι καλύτερο να τις συνοδεύσουμε από ένα κρασί που προσφέρει αντίστοιχα δροσερή γεύση και ένα ήπιο χαρακτήρα με αρώματα καλοκαιριού, όπως μία Βηλάνα. Μη διστάσετε ωστόσο να τις χαρείτε και με ένα λευκό αφρώδες κρασί,όπως ένα Prosecco ή ένα ελληνικό αφρώδες από Μοσχοφίλερο.

Καραβίδες => Sauvignon Blanc
Για τις καραβίδες στα κάρβουνα, επιλέξτε ένα λευκό κρασί που έχει περάσει από βαρέλι, ώστε να είναι αρκετά πλούσια και γεμάτη η γεύση του και σίγουρα θα τις ευχαριστηθείτε. Για ένα ριζότο με καραβίδες, επιλέξτε και ένα Sauvignon Blanc αν τα μυρωδικά κυριαρχούν στο πιάτο σας, αλλιώς μπορείτε να επιλέξετε ένα Chardonnay αν η γεύση της καραβίδας είναι αυτή που κυριαρχεί.

Αστακός => Λευκό κρασί
Για τις αστακομακαρονάδες διαλέξτε ένα λευκό κρασί με πλούσια γεύση, περασμένο για λίγο από βαρέλι.

Κυδώνια => Μοσχοφίλερο
Αν επιθυμείτε να ανοίξετε την όρεξη σας με λίγα κυδώνια τότε επιλέξτε ένα ποτήρι Μοσχοφίλερο. Ελαφρύ και αρωματικό θα συνοδεύσει διακριτικά τα φρέσκα όστρακα. Για κυδώνια σαγανάκι με μυρωδικά επιλέξτε ένα πολυποικιλιακό λευκό κρασί που εκφράζει τα βοτανικά αρώματα του πιάτου. Όσο για μία μακαρονάδα με όστρακα, τι θα λέγατε για ένα αρωματικό Ασύρτικο με Sauvignon Blanc από την Βόρειο Ελλάδα;

Αχινοί => Ασύρτικο
Οι αχινοί βρίσκουν το ταίρι τους σε ένα Ασύρτικο από τη Σαντορίνη, αναδεικνύουν τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα τους με ένα αρχοντικό Riesling και κλέβουν την παράσταση με μία φίνα ροζέ σαμπάνια.

Στρείδια => Σαμπάνια
Η πιο κλασσική επιλογή είναι να τα απολαύσετε με μία εκλεκτή λευκή σαμπάνια. Η ενναλακτική επιλογή είναι να τα δοκιμάσετε με ένα ξηρό σέρι (manzanilla sherry), το οποίο υπογραμμίζει τη μεταλλικότητα των στρειδιών. Αν επιμένετε Ελληνικά επιλέξτε μια Κεφαλονίτικη Ρομπόλα, με άρωμα λεμονιών και θαλασσινού αέρα. Αν θέλετε να επιλέξεται πάντως κάτι πιο ανατρεπτικό τότε επιλέξτε ένα ερυθρό κρασί. Θα δώσει άλλη διάσταση στη πλούσια λιπαρή γεύση τους, όπως ένα ελαφρύ, διάφανο, φρουτώδες και παιχνιαδιάρικο Pinot noir.

Πετροσωλήνες => Αθήρι
Συνδυάστε τους με ένα φρέσκο νησιώτικο Αθήρι.

Σουπιά => Pinot Grigio
Η σουπιά τηγανιτή συνοδεύετε από Ελληνικό κρασί που αναμυγνύει Ροδίτη με Σαββατιανό ή για ένα Ιταλικό Pinot Grigio. Η σουπιά στα κάρβουνα επιζητάει ένα δυνατό λευκό κρασί παλαιωμένο σε βαρέλι. Αν είναι μαγειρεμένη με το μελάνι της και με μία νόστιμη πικάντικη σάλτσα, ταιριάζει ιδανικά με ένα μεστό ισορροπημένο κόκκινο κρασί απο Cabernet Sauvignon, που εκφράζει το άρωμα του μελανιού. Τέλος, η σουπιά με σπανάκι θα συνδιαστεί με ένα πλούσιο γεμάτο ροζέ απο Syrah, σχεδόν κόκκινο.

Χτένια => Σαββατιανό
Αν τα βάλετε με το κέλυφός τους στην σχάρα και έπειτα τους προσθέσετε λεμονάκι, θα έχετε ένα εκλεκτό μεζέ που μπορείτε να χαρείτε με ένα φρέσκο και ζωηρό Σαββατιανό. Αν τώρα θέλετε να τα απολαύσετε με ζυμαρικά και λαχανικά, δοκιμάστε ένα Sauvignon Blanc, ενώ αν η σάλτσα των ζυμαρικών περιέχει ντομάτα, συνοδεύστε τα με ένα ροζέ κρασί. Για χτένια τηγανιτά προτιμήστε ένα Ροδίτη. Τέλος, για ριζότο με χτένια επιλέξτε ένα Chardonnay που έχει ωριμάσει σε δρύινα βαρέλια.

Γαρίδες => Ρόμπολα
Οι φρέσκες καλοτηγανισμένες γαρίδες ταιριάζουν με ένα λευκό κρασί με καλή οξύτητα και ήπια αρώματα, όπως μία Βηλάνα ή μία Ρομπόλα. Σε περίπτωση όμως που μιλάμε για ψιλό γαριδάκι(όπως της Σύμης), το οποίο το απολαμβάνουμε ολόκληρο, χρειαζόμαστε ένα πιό έντονο λευκό κρασί , όπως ένα συνδυασμό από Ασύρτικο και Αθήρι. Οι ψητές γαρίδες συνοδεύονται εξαιρετικά με ελαφρώς αρωματικά δροσερά κρασιάπου προέρχονται από συνδιασμό δυο ή περισσοτέρων λευκών κρασιών. Για τις γαρίδες σαγανάκι με σάλτσα ντομάτας και τυρί μπορείτε να δοκιμάσετε ένα ροζέ κρασί. Τέλος, οι γαρίδες με γλυκόξινη σάλτσα ταιριάζουν εξαιρετικά με ένα ξερό Μοσχάτο από τη Λήμνο ή τη Σάμο.

Φούσκες => Τσίπουρο
Σπάνιος μεζές που δεν τα πάει πολύ καλά με το κρασί λόγω του έντονου ιωδίου που περιέχει. Χαρείτε το με λίγο Τσίπουρο, ενώ αν θέλετε να δοκιμάσετε κάτι πιο ακραίο τότε συνοδεύστε το με ένα single malt whisky με αντίστοιχο αρωματικό χαρακτήρα.

Καλαμάρι => Μπύρα
Το τηγανιτό καλαμάρι είναι θαυμάσιο με ένα ελαφρύ λευκό κρασί της αρασκείας σας, αλλά ας μη γελιόμαστε, ειναι θαυμάσιο και με μια παγωμένη μπύρα. Το ψητό καλαμάρι θέλει κρασί λευκό, πλούσιο, γεμάτο και καλοδομημένο,και γιατί όχι, παλαιωμένο σε δρύινα βαρέλια. Όταν όμως το καλαμάρι είναι γεμιστό με φέτα ή ανθότυρο, προτιμήστε ένα λευκό κρασί που περιέχει Sauvignon Blanc ή Μαλβάζια. Αν η γέμιση έχει ρύζι, τότε κατευθυνθείτε σε ένα πλούσιο λευκό Semillon, ενώ αν η γέμιζει περιλαμβάνει κουκουνάρι και σταφίδες, μην το πολυσκέφτεστε, το Gewurztraminer είναι το κρασί σας.

Μύδια => Ροδίτης
Ανοίξτε ένα μπουκάλι Ροδίτη και απολαύστε το τέλειο συνδυασμό. Αν προτιμάτε τη Γαλλική οινική πρόταση τότε συνδυάστετα με ένα Muscadet. Στα αχνιστά μύδια με γλυκάνισο ή μάραθο κινηθείτε στην ίδια αρωματική κλίμακα και επιλέξετε ούζο με γλυκάνισο. Όταν τα μύδια είναι σαγανάκι με ρίγανη και άλλα μυρωδικά μπορείτε να πιείτε ένα αρωματικό κρασί σαν το Traminer, αλλά προσοχή, στη περίπτωση που το σαγανάκη περιέχει ντομάτα, διαλέξτε ένα ροζέ από Ξινόμαυρο. Τέλος, για τους λάτρεις του Μυδοπίλαφου, ένα αρωματικό Chardonnay περασμένο σε δρύινα βαρέλια θα κάνει την απόλαυση μεγαλύτερη.

Χταπόδι => Ούζο
Το χταπόδι στα κάρβουνα γευστικά είναι ένας πολύ έντονος μεζές, για αυτό συνδυάστε το με το κατεξοχήν συνοδευτικό του δηλαδή το ούζο. Εναλλακτικά μπορείτε να επιλέξετε τσίπουρο ή ρετσίνα. Για το κλασσικό χταπόδι με μακαρονάκι διαλέξτε ένα ροζέ κρασί από διάφορες ερυθρές ποικιλίες, ενώ για χταπόδι στιφάδο μη διστάσετε να αφεθείτε στα χέρια ενός κόκκινου κρασιού, όπως η Μαντηλαριά ή το Μαυροτράγανο.

Τρίτη, 17 Ιουνίου 2008

And the winner is ...

Καλημέρα σε όλους !!!
Πρώτα απ' όλα θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους εσάς που συμμετείχατε στο διαγωνισμό. Ελπίζω να σας άρεσε και να ''μάθατε'' κάτι από αυτό. Ευτυχώς βρέθηκε νικητής και δεν θα χρειαστεί να γίνει επαναληπτικός διαγωνισμός. Ο νικητής είναι ο φίλος μου ο sideras !!! Συγχαρητήρια πολλά και περιμένω mail σου για να μου υποδείξεις που μπορώ να σου στείλω το έπαθλο σου.

Οι σωστές απαντήσεις είναι :

•1-δ

•2-β

•3-α

•4-β

•5-γ

•6-β

•7-γ

•8:γόπες

•9:μαρίδα

•10:δράκαινες

Τέλος σας αποστέλνω μια φωτογραφία από το δόντι το οποίο ήταν έπαθλο στο διαγωνισμό για να έχουμε να θυμόμαστε ...

Για άλλη μία φορά σας ευχαριστώ πολύ,

Λάμπρος


Δευτέρα, 9 Ιουνίου 2008

Διαγωνισμός με έπαθλο ένα δόντι καρχαρία

Καλημέρα σε όλους !!!
Έφτασε η ημέρα να ξεκινήσει ο διαγωνισμός που όλοι (και πιο πολύ εγώ) περιμέναμε. Ο διαγωνισμός ξεκινάει σήμερα και θα διαρκέσει έως και την άλλη Δευτέρα (16/06). Όπως θα δείτε παρακάτω υπάρχουν 10 φωτογραφίες ψαριών. Κάτω από κάθε φωτογραφία (για τις πρώτες 7) θα υπάρχουν και 4 επιλογές, από τις οποίες η μία θα είναι η σωστή. Στις τελευταίες 3 φωτογραφίες δεν θα υπάρχουν επιλογές και θα πρέπει να μαντέψετε μόνοι σας πιο ψάρι είναι (αυτή ήταν μια ιδέα του Γιάννη). Οι απαντήσεις σας θα στέλνονται στο blog και όχι στο mail, έτσι ώστε να υπάρχει διαφάνεια. Αν υπάρχουν πάνω από μία σωστές απαντήσεις, τότε ο πρώτος (χρονικά) που θα έχει απαντήσει σωστά, θα κερδίσει και το ''έπαθλο''. Οι διαγωνιζόμενοι που θα τελειώσουν από την δεύτερη έως και την πέμπτη θέση θα κερδίσουν από ένα μουσικό cd το οποίο θα περιέχει Ελληνικά ή ξένα τραγούδια (ανάλογα το τι προτιμάει ο καθένας) επιλογής μου.
Εύχομαι καλή επιτυχία σε όλους,
Λάμπρος


Ερώτηση 1
α)Σαρδελομάνα
β)Γαύρος
γ)Φρίσσα
δ)Σαρδέλα

 


Ερώτηση 2
α)Σκορπιός
β)Καπόνι
γ)Μπαλάς
δ)Λιθρίνι

 


Ερώτηση 3
α)Μοσχιός
β)Χταπόδι
γ)Θράψαλο
δ)Καλαμάρι

 


Ερώτηση 4
α)Σκαρμός
β)Χειλού
γ)Σάλπα
δ)Γόπα

 


Ερώτηση 5
α)Σκαθάρι
β)Μυτάκι
γ)Μουρμούρα
δ)Μελανούρι

 


Ερώτηση 6
α)Σπάρος
β)Χάνος
γ)Γύλος
δ)Χειλού

 


Ερώτηση 7
α)Σπάρος
β)Σαργός
γ)Σαργόπαππας
δ)Μελανούρι

 


Ερώτηση 8

 


Ερώτηση 9

 


Ερώτηση 10

 

Δευτέρα, 2 Ιουνίου 2008

Επιτέλους πίσω !!!

Επιτέλους γύρισα !!!
Άλλο ένα ταξίδι έφτασε αίσιος στο τέλος του. Το συγκεκριμένο είχε πολλές ιδιαιτερότητες βεβαίως από τα αλλά αφού είχαμε την επίσκεψη, στο σκάφος που είμασταν (Ερευνητικό σκάφος Φιλία), από την εκπομπή του Παπαχελά νέοι φάκελοι. Το θέμα της εκπομπής είναι η υπεραλίευση στην χώρα μας και θα μεταδοθεί αύριο το βράδυ (11 νομίζω) στο ΣΚΑΪ.
Επίσης επισκέφθηκα του μουσείου θαλάσσης που βρίσκεται στη Κέρκυρα και πιο συγκεκριμένα στις Μπενίτσες (όπου και έμενα). Ήταν πάρα πολύ ωραίο και πρωτότυπο μιας και δεν υπάρχει ανάλογό του στη χώρα μας. Από τη συγκεκριμένη επίσκεψη παρέλαβα ένα κρεμαστό με αληθινό δόντι καρχαρία το οποίο και προτίθεμαι να το δώσω σε κάποιο από εσάς. Εδώ όμως θέλω την βοήθειά σας για τον τρόπο με τον οποίο θα το δώσω. Σκεφτόμουν να βάλω κάτι σε διαγωνισμό ή κουίζ αλλά δεν έχω καταλήξει σε τι. Αν θέλετε σας παρακαλώ στείλτε μου τις ιδέες σας και τις απόψεις σας έτσι ώστε να καταλήξω.
Σας στέλνω επίσης κάποιες φωτογραφίες από το ταξίδι με Κυνηγόψαρα, Ξιφίεςκαι ένα τεράστιο Λυθρίνι (3800 γρ.).


Περιμένω τις απόψεις σας,
Λάμπρος



Posted by Picasa