Δευτέρα, 21 Ιουλίου 2008

Χταποδοκεφτέδες (Balls with octopus)



Υλικά :
• 1 κιλό χταπόδι
• 100 γραμμάρια αλεύρι
• 2 μέτρια κρεμμύδια
• 1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
• 1 ψωμί (μπαγιάτικο)
• 1 κουταλια του γλυκού ρίγανη
• 2 αυγά
• Μαϊντανό
• Πιπέρι
• Αλάτι (ελάχιστο)


Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και πλένουμε το χταπόδι, το βάζουμε σ ένα τσουκάλι με νερό και το βράζουμε για 5 λεπτά. Μετά το βάζουμε για μερικές ώρες στην κατάψυξη και κατόπιν το περνάνε από την μηχανή του κιμά. Ζυμώνουμε τον κιμά με τα παραπάνω υλικά και πλάθουμε κεφτέδες. (Οι ψαράδες προτιμούν τους χταποδοκεφτέδες χωρίς πολλά χορταρικά (μαϊντανό) για να μην επισκιάζεται η γεύση του χταποδιού). Αλευρώνουμε τους κεφτέδες και τους τηγανίζουμε με καυτό λάδι. Σερβίρουμε με καλό άσπρο κρασί.

Ingredients:
• 1 kilogram Octopus
• 100 gr. flour
• 2 medium onion
• 1 cup of olive-oil
• 1 bread (not fresh)
• 1 Spoonful oregano
• 2 eggs
• Parsley
• Pepper
• Salt (not to much)

Procedure
Prepare the octopus, cut it in pieces and boil for 5 minutes. After putting it in the fridge for 4 hours, mince it and put it in a bowl with the parsley, onions, eggs, salt, pepper and oregano. Dip the bread (2 days kept) in a bowl with water and squeeze to remove the water, then add it to the octopus mixture. Make small balls, coat them with flour and fry in hot oil. The dish is ready and can be served with white wine and fried potatoes.
Put olive oil in a frying pan to get hot and fry the tuna fish balls. When ready spray with lemon juice.

Τετάρτη, 16 Ιουλίου 2008

Σουπιές με ελιές (Cuttlefish with olives)



Υλικά :
• 1 1/2 κιλό Σουπιές
• 200 γραμμάρια ελιές (Καλαμών κατά προτίμηση)
• 1 ματσάκι άνηθο
• 1 ποτήρι κρασί
• 1 κιλό κρεμμύδια
• 1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
• 400 γραμμάρια τομάτες
• Αλάτι
• Πιπέρι
• Δυόσμο

Εκτέλεση
Ζεματάμε τις σουπιές με λίγο νεράκι, για 10 λεπτά περίπου. Επίσης, βράζουμε τις ελιές και κόβουμε τα κρεμμύδια σε χοντρά κομμάτια. Μόλις είναι έτοιμες οι σουπιές τις στραγγίζουμε και τις κόβουμε και αυτές με τη σειρά τους.Στη συνέχεια, σωτάρουμε τα κρεμμύδια σε ελαιόλαδο. Αφού ξανθύνουν, ρίχνουμε τις σουπιές για να τσιγαριστούν και αυτές. Έπειτα, σβήνουμε το φαγητό με το κρασί και το αφήνουμε να βράσει για 10 λεπτά. Αμέσως μετά, προσθέτουμε την ντομάτα, τον άνηθο, το δυόσμο, αλάτι και πιπέρι. Τελευταίες βάζουμε τις ελιές, λίγο νεράκι και καπακώνουμε την κατσαρόλα για 1 ώρα περίπου.

Ingredients:
• 1 1/2 Kilogram Cuttlefish
• 200 grammars olive
• 1 Skein dill
• 1 glass of wine
• 1 Kilogram onions
• 1 cup of olive-oil
• 400 grammars tomatoes
• Salt
• Pepper
• Mint

Procedure
Prepare the cuttlefish. Use two different cooking pans to boil the cuttlefishes and the olives. Cut the olives in small round pieces. Cook in a frying pan the onions with olive oil and add the cuttlefishes. When cooked add wine and cook for a further 10 minutes. Then add tomato, dill (anise), mint, salt and pepper. At last put the olives with a bit of water and continue cooking for an hour without opening the cooking pan.
It is ready to serve.

Τετάρτη, 9 Ιουλίου 2008

Τονοκεφτέδες (Tuna fish balls)


Υλικά :
• 200 γραμμάρια Τονάκι (φρέσκο)
• 1 μεγάλο λεμόνι
• 100 γραμμάρια αλεύρι
• 1 φλυτζάνι ούζο
• 1 μεγάλο κρεμμύδι
• 1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
• 1 ψωμί (μπαγιάτικο)
• Αλάτι
• Πιπέρι
• Κύμινο

Εκτέλεση
Πολτοποιούμε το κρεμμύδι και βάζουμε το ψωμάκι σε νερό, να μουλιάσει. Μετά παίρνουμε το τονάκι και το κομματιάζουμε με ένα πιρούνι. Ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ τον τόνο, το κρεμμύδι, την ψίχα του ψωμιού (αφού το στραγγίσουμε καλά), το ούζο και τα μπαχαρικά. Πλάθουμε τα τονοκεφτεδάκια, τα περνάμε από αλεύρι και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι. Μόλις είναι έτοιμα, ραντίζουμε με το χυμό από λεμόνι.

Ingredients:
• 200 Little tunny (fresh)
• 1 big lemon
• 100 gr. Flour
• 1 cup of ouzo
• 1 big onion
• 1 cup of olive-oil
• 1 bread
• Salt
• Pepper
• Cumin

Procedure
Squash the onion and dip the bread (kept 2 days before, not fresh) in a bowl with water. Squeeze the bread and put it in a bowl. Add the tuna (in a can), the onion, the ouzo and the spices, to the bowl with the bread and mix together. Make small balls with the mix and flour them.
Put olive oil in a frying pan to get hot and fry the tuna fish balls. When ready spray with lemon juice.

Πέμπτη, 3 Ιουλίου 2008

Σαρδέλες γεμιστές στα κάρβουνα (Stuffed sardines broiled over charcoal)


Υλικά :
• 1 κιλό Σαρδέλες
• 1 μεγάλο λεμόνι
• 1 αυγό
• 1 σκελίδα σκόρδο
• 1/2 κιλό κρεμμύδια
• 1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
• 1 ματσάκι μαϊντανό
• Αλάτι
• Πιπέρι
• Κύμινο

Εκτέλεση
Παίρνετε μια μια τις σαρδέλες και με ένα μικρό κοφτερό μαχαιράκι ανοίγετε την κοιλιά τους. Αφαιρείτε προσεχτικά όλα τα εντόσθια και τα πετάτε.Με τα δάχτυλά σας σπρώχνεται απαλά το κόκκαλο της ράχης για να ξεκολλήσει από τη σάρκα του ψαριού, το τραβάτε πολύ προσεχτικά και το αφαιρείτε (στη βάση του κεφαλιού το σπάτε για να μείνει το κεφάλι ακέραιο πάνω στο ψάρι). Πλένετε πολύ καλά τις σαρδέλες, τις αλατίζετε και τις αφήνετε στην άκρη να στραγγίσουν. Σε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι σοτάρετε ελαφρά τα κρεμμυδάκια μαζί με το σκόρδο για 2-3 λεπτά και στη συνέχεια προσθέτετε το μαϊντανό, το πιπέρι, το κύμινο, και το λεμόνι. Αφήνετε το μείγμα να κρυώσει και ρίχνετε το αυγό για να δέσουν όλα τα υλικά μαζί. Γεμίζετε την κοιλιά κάθε σαρδέλας με αυτό το μείγμα και την κλείνετε με μια οδοντογλυφίδα. Τοποθετείτε τις σαρδέλες σε μια σχάρα και κατευθείαν πάνω στα κάρβουνα. Τις ψήνετε από κάθε πλευρά για 3-4 λεπτά και τις σερβίρετε αμέσως.

Ingredients:
• 1 Kilogram Sardines (Pilchard)
• 1 big lemon
• 1 egg
• 1 skein Parsley
• 1/2 kilogram onion
• 1 cup of olive-oil
• 1 clove garlic
• Salt
• Pepper
• Cumin

Procedure
Bone the sardines and cut their heads. Prepare them and spice with salt.
In a frying pan roast the garlic and the onion for 3 minutes. Add the parsley, the pepper, the cumin, and the lemon juice. After the filling gets cold put the egg to make it thicker.
Stuff the belly of each sardine and close with a toothpick. Broil the sardines for 4 minutes both sides.