Πέμπτη, 30 Απριλίου 2009

Κοκκινιστό χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι




Σήμερα θα σας παρουσιάσω μια γνωστή αλλά κατά τα άλλα γευστικότατη συνταγή. Το κοκκινιστό χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι είναι ένα πιάτο που πολύ ή λίγο όλοι μας το έχουμε δοκιμάσει και το έχουμε ευχαριστηθεί (πιστεύω) . Για αυτό το λόγο, σας παρουσιάζω τον τρόπο που το μαγειρεύω εγώ.

Υλικά
  • 1 μεσαίο χταπόδι (1 με 1,5 κιλό περίπου)
  • 1 πακέτο κοφτό μακαρονάκι
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 μεγάλες ώριμες ντομάτες για σάλτσα
  • 1 κουταλιά της σούπας πελτέ
  • 5-6 μπαλάκια μπαχάρι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού κόκκινο κρασί
  • 1 φύλλο δάφνης





Διαδικασία
Βάζουμε αρχικά το χταπόδι σε μία κατσαρόλα με νερό και το αφήνουμε να πάρει μια βράση. Μόλις πάρει την πρώτη βράση πετάμε το νερό και το αντικαταστούμε με καινούργιο. Το αφήνουμε να βράσει έως ότου μαλακώσει (συνήθως χρειάζεται 40-45 λεπτά ανάλογα το χταπόδι) . Μόλις τελειώσουμε το βράσιμο, κρατάμε το νερό μας σε ένα σκεύος (μπολ, κατσαρόλα κτλ) για να το χρησιμοποιήσουμε αργότερα. Στην συνέχεια, σε μία κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το χταπόδι. Το αφήνουμε να πάρει μία καλή βράση και το σβήνουμε με το κρασί. Στην συνέχεια προσθέτουμε τα μπαχαρικά μας (αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι, δάφνη) , την ντομάτα και τον πελτέ και τα αφήνουμε για 5 λεπτά να βράσει με αυτά. Έπειτα, προσθέτουμε τα μακαρόνια και όσο νερό χρειαζόμαστε (προσοχή δεν χρειάζεται πολύ νερό διότι στο τέλος δεν θα μπορέσουμε να το στραγγίσουμε όπως κάνουμε με τα κανονικά μακαρόνια) από αυτό που ήδη έχουμε κρατήσει από το βράσιμο του χταποδιού. Τα μακαρονάκια μας χρειάζονται περίπου 10-12 λεπτά για να ετοιμαστούν.

Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη !!!! 

Τετάρτη, 15 Απριλίου 2009

Σουπιές στιφάδο με πράσινες ελιές




Υλικά

  • 6 μεσαίες σουπιές
  • 15 κρεμμυδάκια για στιφάδο
  • 10 μεγάλες πράσινες ελιές (χωρίς κουκούτσι)
  • 2 μεγάλες τομάτες (πολτοποιημένες)
  • 1 μεσαίο κρεμμύδι
  • 2 φύλλα δάφνης
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 3-4 μπιλίτσες μπαχάρι (ολόκληρο)
  • 1/2 ποτήρι κόκκινο κρασί
  • Λίγο ζάχαρη




Διαδικασία

Σε ένα βαθύ τηγάνι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι το οποίο το έχουμε ψιλοκόψει πριν. Προσθέτουμε τις σουπιές και τις αφήνουμε να τσιγαριστούν για 2-3 λεπτά και έπειτα τις σβήνουμε με το κρασί. Στη συνέχεια προσθέτουμε τις πολτοποιημένες τομάτες , την ζάχαρη, το αλάτι,τις ελιές, το πιπέρι, το μπαχάρι, τα φύλλα δάφνης και τα αφήνουμε να βράσουν για 15 - 20 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε με λίγο νερό.  Καλή επιτυχία και καλό Πάσχα σε όλους !!!!