Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Γαρίδες σφουγγάτο !

Σφουγγάτο λέμε στα κρητικά την ομελέτα, άρα η σημερινή μας συνταγή αναφέρεται σε ομελέτα με γαρίδες !!! Αν και ακούγεται πολύ παράξενη και "ξένη" σε εμάς, σας διαβεβαιώνω ότι είναι μια συνταγή που χρησιμοποιείται από πολύ παλιά στο τόπο μου (Κρήτη). Είναι μια ιδιαίτερη συνταγή με απλά υλικά, γρήγορη και πάνω από όλα ΝΟΣΤΙΜΗ !!!


Υλικά για 2 άτομα
  • 1/2 κιλό γαρίδες

  • 3 - 4 κουταλιές ελαιόλαδο

  • 4 αυγά

  • Αλάτι

  • Πιπέρι

Διαδικασία
Πλένουμε και καθαρίζουμε τις γαρίδες και τις βράζουμε για 5 λεπτά σε άφθονο αλατισμένο νερό. Τις στραγγίζουμε και τις καθαρίζουμε, αφαιρώντας το κεφάλι, το κέλυφος καθώς και το έντερο. Ζεσταίνουμε το λάδι στο τηγάνι, προσθέτουμε τις καθαρισμένες γαρίδες και τις γυρνάμε 2-3 φορές. Χτυπάμε τα αυγά με 3 κουταλιές από το ζουμί που βράσανε οι γαρίδες, λίγο αλάτι, πιπέρι και περιχύνουμε τις γαρίδες. Όταν ψηθεί η μία πλευρά γυρίζουμε το σφουγγάτο να ψηθεί και από την άλλη.
Το πιάτο συνοδεύεται τέλεια με πράσινη σαλάτα και πατάτες τηγανιτές.
Καλή όρεξη και καλή επιτυχία !!!

Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Ψάρι στιφάδο !!!


Λέω να κάνω αρχή με ένα πολύ εύκολο αλλά συνάμα αγαπημένο μου πιάτο (βασικά από ότι έχετε καταλάβει όλα αγαπημένα είναι για μένα) που το πρωτοδοκίμασα σε ένα ερευνητικό ταξίδι που είχα κάνει το 2000 στη Κάλυμνο.Ο τίτλος της συνταγής αναφέρεται γενικά σε ψάρι (μεγάλα) στιφάδο αλλά νομίζω ότι το ιδανικό σε αυτή τη συνταγή είναι η επιλογή του φρέσκου τόνου ως κύριο υλικό!


Υλικά για 4 άτομα
  • 1 κιλό ψάρι μεγάλο (τόνος, σφυρίδα, στείρα, ροφός)

  • 1/2 κιλό κρεμμύδια μικρά (κοκκάρι)

  • 2 κρεμμύδια χοντροκομμένα

  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

  • 1/2 ποτήρι ελαιόλαδο

  • 1/2 κιλό τομάτες ψιλοκομμένες

  • 2 κουταλιές της σούπας τοματοχυμό (pummaro)

  • 1 ποτήρι του κρασιού κόκκινο κρασί

  • 1 ξυλάκι κανέλα

  • 2 φύλλα δάφνης

  • 5 μπαλίτσες ολόκληρο μπαχάρι

  • Αλάτι

  • Πιπέρι

Διαδικασία
Καθαρίζουμε προσεκτικά το ψάρι (αφαιρώντας του τα λέπια και τα εντόσθια αν δεν είναι ήδη καθαρισμένο),το αλατίζουμε, το πλένουμε και το κόβουμε σε χοντρές φέτες. Σε μία κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το λάδι μας με τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Έπειτα προσθέτουμε το κρασί, τη τομάτα, το τοματοχυμό, το αλατοπίπερο, τη κανέλλα, τα φύλλα δάφνης και το μπαχάρι μαζί με 1-2 ποτήρια νερό και τα αφήνουμε να βράσουν για 20 λεπτά. Στη συνέχεια ρίχνουμε το ψάρι και το αφήνουμε να βράσει για άλλα 20 - 25 λεπτά (σε μέτρια φωτιά) χωρίς να το ανακατεύουμε !!!

Το πιάτο συνοδεύεται τέλεια με πατάτες τηγανιτές (για όσους έχουν παιδιά) ή με ρυζάκι για όσους προτιμάνε κάτι με λιγότερες θερμίδες !!!

Καλή όρεξη και καλή επιτυχία !!!

Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Οταν οι άνθρωποι κάνουν σχέδια, ο Θεός γελά ...

Μπορεί να μη καταλαβαίνεται τον τίτλο της ανάρτησης, αλλά έχει να κάνει με τα "σχέδια" μου να επαναλειτουργήσω άμεσα (έπειτα από την αποφοίτησή μου) το Ψαρότοπο ... Τα σχέδια αυτά ματαιώθηκαν λόγο του ότι έχασα αιφνίδια την μητέρα μου τον Σεπτέμβρη από καρκίνο ! Όπως καταλαβαίνεται αυτό το γεγονός με έκανε να μείνω για άλλη μια φορά μακριά από το Ψαρότοπο και από εσάς. Ο Ψαρότοπος πέρα από τρόπος επικοινωνίας, με τους αγαπημένους μου διαδικτυακούς φίλους, ήταν και ο αγαπημένος μου τρόπος έκφρασης και δημιουργίας τα τελευταία χρόνια.

Από σήμερα λοιπόν (Θεού θέλοντος), ο Ψαρότοπος θα συνεχίσει την λειτουργία του κανονικά και σε εβδομαδιαία βάση (όπως παλιά) θα αναρτάται και από μια θαλασσινή συνταγή. Ελπίζω να αρχίσουμε να ξαναβρισκόμαστε σιγά σιγά και γιατί όχι να γίνουμε και περισσότεροι !!!

Σας ευχαριστώ όλους (όσους το γνώριζαν) από καρδιάς για την συμπαράστασή τους !!!

Δεν θα σε ξεχάσω ΠΟΤΕ !!!