Παρασκευή 10 Απριλίου 2015

Η γαριδομακαρονάδα του Ψαρότοπου !!!




Χρόνια πολλά σε όλους !!! Επιστρέφω (όπως το είχα υποσχεθεί) με την πιο αγαπημένη (και πετυχημένη) μου συνταγή η οποία είμαι βέβαιος ότι θα σας ενθουσιάσει. Πρόκειται για την Γαριδομακαρονάδα με ρακί και μπούκοβο η οποία όποιος και να την έχει δοκιμάσει μένει ενθουσιασμένος.Τα μυστικά της συνταγής είναι λίγα και καλά και όπως πάντα θα σας τα πω ένα ένα και μάλιστα με φωτογραφίες.
Το βασικό συστατικό μας είναι οι γαρίδες, αλλά τι γαρίδες είναι το θέμα; Γαρίδες κατεψυγμένες, γαρίδες φρέσκες, γαρίδες αποφλοιωμένες, γαρίδες ολόκληρες, γαρίδες μικρές ή γαρίδες μεγάλες; Όπως καταλαβαίνεται η επιλογή έχει να κάνει τόσο με το πορτοφόλι μας όσο και με την διαθεσιμότητα των υλικών πχ φρέσκες γαρίδες δεν βρίσκονται εύκολα σε ηπειρωτικές περιοχές. Η πρόταση η δικιά μου είναι οι ολόκληρες φρέσκες γαρίδες φυσικά. Είναι λίγο πιο ακριβές από τις κατεψυγμένες, έχουν περισσότερη δουλειά από τις αποφλοιωμένες, αλλά το αποτέλεσμα που δίνουν δεν συγκρίνεται ούτε στο ελάχιστο με την αμέσως επόμενη επιλογή. Το μέγεθος της γαρίδας δεν παίζει τόσο μεγάλο ρόλο στο αποτέλεσμα, παρά μόνο στην εμφανή ή διακριτική παρουσία της στην εμφάνιση του πιάτου μας. Οι μικρές γαρίδες βρίσκονται συνήθως στην μισή τιμή (6-8 €) σε σχέση με τις μεγάλες (14-18 €) και είναι εξίσου νόστιμες με αυτές, οπότε επιλέξτε "άφοβα" όποια επιθυμείτε χωρίς να έχει επίπτωση αυτό στην ποιότητα του πιάτου σας. Τώρα, γιατί ολόκληρες και όχι αποφλοιωμένες; Απλά γιατί με το να βράσουμε τις ολόκληρες γαρίδες, ωφελούμαστε και από το ζουμί που προκύπτει κατά τον βρασμό, το οποίο μετέπειτα θα το χρησιμοποιήσουμε τόσο για το βράσιμο των μακαρονιών, όσο και για την προσθήκη μικρής ποσότητας αυτού στην παρασκευή της σάλτσας μας.
Τα δευτερεύοντα αλλά εξίσου σημαντικά συστατικά είναι η ρακί (ή ούζο αν δεν υπάρχει) και το μπούκοβο (ή μείγμα καυτερών πιπεριών). Η ρακί δίνει φοβερή γεύση και το μπούκοβο του προσδίδει μια σπιρτάδα που απογειώνει το πιάτο.

ΥΛΙΚΑ
  • 1 κιλό γαρίδες ολόκληρες (250 γρ. περίπου ανά άτομο)
  • 1,5 πακέτο μακαρόνια Νο 6
  • 3 μεσαία κρεμμύδια
  • 1 σκόρδο
  • 2 ντομάτες
  • 1 χυμός ντομάτας (τύπο pummaro)
  • 1/2 ποτήρι ρακί (ή ούζο)
  • 1 κρασοπότηρο ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • 1 πρέζα μπούκοβο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 6 μπιλάκια μπαχάρι
  • Τυρί για μακαρόνια (για όποιον επιθυμεί)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ



1. Ξεπλένουμε καλά τις γαρίδες και τις τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα με δύο λίτρα νερό και τις αφήνουμε να πάρουν μια βράση (8 - 10 λεπτά περίπου).









2. Τις στραγγίζουμε και κρατάμε στην κατσαρόλα το "καθαρό" νερό και αρχίζουμε να αποφλοιώνουμε τις γαρίδες.

3.Σημαντικό !!! Καθαρίζουμε το εντεράκι που βρίσκεται στην "πλάτη" της γαρίδας χαράζοντας το εγκάρσια μέχρι να φανεί. Τις ξεπλένουμε καλά όλες και τις βάζουμε στην άκρη.


 

4. Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο μέχρι να ροδίσουν.

 5.Προσθέτουμε τις γαρίδες και τις αφήνουμε να πάρουν χρώμα για 4-5 λεπτά.

 6. Προσθέτουμε την ρακί και τους βάζουμε φωτιά έτσι ώστε να εξατμιστεί όλο το αλκοόλ. (Παράλληλα ξεκινάμε και το βράσιμο των μακαρονιών)

 7.Στη συνέχεια προσθέτουμε 1/2 ποτήρι ζουμί από τις γαρίδες που βράσαμε (το οποίο έχει εμπλουτιστεί και από άμυλο από τα μακαρόνια και θα μας βοηθήσει να "δέσουμε" την σάλτσα μας), τις 2 ντομάτες (που έχουμε πολτοποιήσει), το pummaro, την δάφνη, το μπούκοβο, το μπαχάρι και το αλάτι και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 20 λεπτά περίπου.
 
 8.Αναμειγνύουμε την σάλτσα μας με τα μακαρόνια και προσθέτουμε εάν επιθυμούμε τυρί για μακαρόνια. Το πιάτο μας είναι έτοιμο.


ΕΝΝΑΛΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Τα μακαρόνια μπορεί να "βραστούν" στην σάλτσα έτσι ώστε να γίνουν ακόμα πιο νόστιμα και πιο ζουμερά και η σάλτσα να δέσει ακόμα περισσότερο. Προσοχή όμως στην αναλογία σάλτσας - μακαρονιού, θα πρέπει να υπολογίσουμε πόση σάλτσα θα έχουμε όταν τοποθετήσουμε τα μακαρόνια, έτσι ώστε στο τέλος να μην μας βγουν τα μακαρόνια "ζουμερά". Η πιο καλή λύση είναι να προσθέσετε λιγότερο νερό και μετά απλά να συμπληρώσετε καυτό νερό αν χρειαστεί ... 


 ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ