Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

Κακκαβιά σε μηχανότρατα !!!!!

Σήμερα θα σας παρουσιάσω μία πανεύκολη συνταγή για κακκαβιά την οποία δοκίμασα κατά την διάρκεια του ερευνητικού ταξιδιού μου στη Κίσσαμο Χανίων με την μηχανότρατα Ηλίας Ρ. Αρχικά θα σας παραθέσω μερικές φωτογραφίες από την αλιευτική προσπάθεια και στη συνέχεια θα σας αναλύσω την διαδικασία παρασκευής της (πανεύκολης και πεντανόστιμης) κακκαβιάς την οποία μας παρασκεύασε το πλήρωμα.
Η μηχανότρατα είναι το πιο "δυναμικό" εργαλείο αλιείας μιας και "κυνηγάει" τα ψάρια σέρνοντας έναν τεράστιο σάκο στο πυθμένα. Τα ψάρια - στόχοι είναι πάρα πολλά, αλλά κυρίως τα πιο εμπορικά όπως μπαρμπούνια, κουτσομούρες, μπακαλιάροι, καρκινοειδή κ.α. (μπορείτε να παρακολουθήσετε σχετικό βίντεο από τους Νέους Φακέλους του Παπαχελά εδώ , από το 4:40 και μετά εμφανίζομαι και εγώ). Δείτε πως είναι ο σάκος όταν βγαίνει από την θάλασσα αλλά και τα ψάρια που έχει μέσα στις φωτογραφίες που ακολουθούν.


 

Έπειτα ακολουθεί η διαλογή των ψαριών ανά είδος και μέγεθος (όπως φαίνεται παρακάτω).
 Στο τέλος πάντα της βραδιάς (3:30 το πρωί δηλαδή) ακολουθεί και η πολυπόθητη κακκαβιά !!!!!

Τα υλικά που χρησιμοποίησαν οι ψαράδες μας ήταν τα ακόλουθα:
  1.  3 κιλά περίπου διάφορα είδη ψαριών (τουρνάς ή λούτσος, μπακαλιάρος, σκορπίδι, λιθρίνια, σάλπα, καπόνι, χάνοι, ποντικόψαρα κ.α)
  2. Χυμό από 3 λεμόνια
  3. 1 κιλό πατάτες (χοντροκομμένες)
  4. 4 μεσσαία κρεμμύδια
  5. Αλάτι
  6. 1 κούπα ελαιόλαδο
Διαδικασία:
Καθαρίζουμε πολύ καλά τα ψάρια και τους αφαιρούμε τις ουρές

 
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τα κρεμμύδια και τα χοντροκόβουμε.


Βάζουμε στο πάτο της κατσαρόλας τα κρεμμύδια και τις πατάτες

και τοποθετούμε από πάνω τα ψάρια (χωρίς να αφήνουμε κενά).

Έπειτα προσθέτουμε το λάδι 


και συμπληρώνουμε νερό έως ότου καλυφθούν τα ψάρια. 


Προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας αλάτι και τα ανοίγουμε τη φωτιά στο μέγιστο της δύναμής της για 30 - 35 λεπτά (ανάλογα με το μέγεθος της πατάτας και των ψαριών). Στα 10 λεπτά προσθέτουμε και το χυμό από τα 3 λεμόνια που έχουμε στύψει. Το ζουμί που θα μας βγάλει δεν είναι πολύ αλλά είναι λίγο και καλό (όπως λένε οι ψαράδες). Βέβαια όλα τα λεφτά σε αυτή τη συνταγή είναι η νοστιμιά που έχουν οι πατάτες, τις οποίες οι ψαράδες προτιμούν ακόμα και από τα ψάρια. 



Ελπίζω να την δοκιμάσετε και να σας αρέσει !!!!
Εις το επανιδείν !!!!!