Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

Θαλασσινή Παέγια (Paella marinera) !!!




Υλικά

  • 400 γρ. φρέσκιες γαρίδες
  • ½ κιλό καλαμαράκια
  • ½ κιλό μύδια
  • Μισό κιλό ρύζι μπονέτ
  • 1 κρεμμύδι
  • Ντοματοπελτέ
  • ½ πράσινη πιπεριά
  • 1 σκελ. σκόρδο
  • Ελαιόλαδο
  • Σαφράν
  • Αλάτι
Διαδικασία

To εθνικό φαγητό των Ισπανών με καταγωγή από τη Βαλένθια και στάνταρ συστατικά: το ρύζι, το σαφράν και το παρθένο ελαιόλαδο. Το όνομά του προέρχεται από το σκεύος μέσα στο οποίο μαγειρεύεται, "paellera" που είναι ένα ρηχό, επίπεδο, πλατύ τηγάνι με χοντρά τοιχώματα και με δύο χερούλια στο πλάι, αντί για ένα. Σε αυτό λοιπόν, το τηγάνι (ή σε παρόμοιο) βάζουμε ελαιόλαδο, μέχρι να καλύψουμε τον πάτο του σκεύους και τσιγαρίζουμε τα ψιλoκομμένα κρεμμύδια και σκόρδα. Όταν μαραθούν προσθέτουμε την πιπεριά, κομμένη σε λεπτές ροδέλες και μαζί, μία κ.σ. ντοματοπελτέ. Στη συνέχεια βάζουμε τα καλαμαράκια, το ρύζι, λίγο σαφράν, που έχουμε αραιώσει σε ζεστό νερό, αλάτι και το αφήνουμε για δέκα λεπτά. Για να μην κολλήσει το ρύζι μας, βάζουμε στο τηγάνι και λίγο ζεστό νερό. Μόλις το φαγητό «πιει» τα υγρά του, προσθέτουμε τα μύδια και τις γαρίδες, λίγο αλάτι ακόμη, περίπου μισό ποτήρι ζεστό νερό και το αφήνουμε για δέκα λεπτά ακόμη.

Έχουμε να σας δώσουμε διάφορες συμβουλές, όπως: μη βγάλετε τα κεφάλια από τις γαρίδες, γιατί θα χαθεί όλη η νοστιμιά! Αν το ρύζι είναι πολύ υγρό, βγάλτε το καπάκι. Αν είναι πολύ στεγνό, προσθέστε νερό. Και τέλος, αν θέλετε να σας ανοίξει για τα καλά, η όρεξη για παέγια, ανοίξτε το βιβλίο του βαρκελωνέζου Μανουέλ Βάθκεθ Μονταλμπάν: «Οι συνταγές του Πέπε Καρβάλιο» και διαβάστε την α λά Βαλενθιάνα εκδοχή από τον πολυμήχανο ντεντέκτιβ-ήρωα. Πολύ special!

ΥΓ. Η συνταγή είναι από το ''νηστικό αρκούδι''και θεωρώ ότι είναι μια από τις νοστιμότερες που έχω δοκιμάσει τελευταία ... Συνιστάται ανεπιφύλακτα ...

32 σχόλια:

Σταλαγματιά είπε...

Το γύρω τι είναι κριθαράκι;
Πεινάω όπως πάντα τέτοια ώρα : )))
Δέχομαι να το μαγειρέψεις κι εγώ να το εξαφανίσω – Δέχεσαι;-
: ))))

Βροχερό φιλί θαλασσινέ….

LAMBROS είπε...

@Anastasia: Καλημέρα ... Όχι, δεν είναι κριθαράκι αλλά ρύζι ... Μετά χαράς να είμουν σε θέση να το μαγειρέψω τώρα και να με βοηθούσες να το εξαφανίζαμε αλλά ...
Ελπίζω να σου αρέσει ...
:) Αλήθεια βρέχει στην Θεσσαλονίκη; Εδώ έχει λιακάδα ... :)

Σταλαγματιά είπε...

Όχι μόνο βρέχει αλλά τα σύννεφα έστησαν χορό κάνοντας την διάθεση μου άνω κάτω :(((
Μια θαλασσινή παέγια θα με βοηθούμε μόνο :))))
Πότε είπαμε ότι έρχεσαι;
:))))))


Με Σαλονικιώτικο θαλασσινό αέρα σε φιλώ θαλασσινέ …

Artanis είπε...

Βρε;!;!;! Βαλτός είσαι;!;!;
Δεν έχει εδώ τέτοια λέμε...
Φεύγω τρέχοντας...
Καλό Σ/Κ...

η κοπέλα με το καναρινί φόρεμα είπε...

Τελικά το εξαφανίσατε οι δυο σας εε; Ούτε μια μπουκιά για 'μενα..

Μ' άρεσε και το όνομα "παέγια" μου έκανε κάτι...

Καλό βραδάκι!

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Χθες είδα τη συνταγή σου και μόλις τελείωσα το μαγείρεμα. Δείχνει πολύ ωραίο, όσο περί νοστιμιάς (που δεν αμφιβάλλω).... μετά το φαγητό
:-)

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

ΦΩΤΕΙΝΗ είπε...

ΚΑΛΩΣ ΣΕ ΒΡΗΚΑ..ΕΙΔΑ ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ, ΨΑΤΟΤΟΠΟ ΚΑΙ ΜΠΗΚΑ..

ΝΟΣΤΙΜΟΤΑΤΗ Η ΠΑΕΓΙΑ.(άν την πετύχεις)..

ΦΙΛΙΑ ΣΤΟ ΟΜΟΡΦΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΟΡΦΗ ΚΑΡΠΑΘΟ.

cook είπε...

για να ειμαι ειλικρινης,παντα ειχα την εντυπωση πως η παεγια ειχε και κοτοπουλο μεσα,γι'αυτο και την απεφευγα...ο συνδυασμος δε μου καθοταν καλος...τα μυδια δε μου πολυαρεσουν γι'αυτο λεω να τα παραλειψω!...πειραζει;

Ανώνυμος είπε...

moy σπασαν τη μυτη τα καλαμαρακια !!!!!

Αγγελικη Ν είπε...

Ωραιότατη!
Μέχρι τώρα στην παέγια δεν έβαζα καλαμαράκι, αλλά φιλέτο κάποιου άσπρου ψαριού σε κυβάκια... Ωραίο όμως ακούγεται!

LAMBROS είπε...

@Artanis: Καλημέρα γλυκιά μου Artanis και με συγχωρείς για τους πειρασμούς :) Για αυτό το λόγο περιμένω να μου πεις τι βασικό συστατικό (θαλασσινό εννοείτε) θα ήθελες να είχε η επόμενη συνταγή μου και θα το κάνω ...
Περιμένω απάντησή σου σύντομα !!!

LAMBROS είπε...

@η κοπέλα με το καναρινί φόρεμα: Μπα, μην το λες. Όπως είναι γνωστό όλοι οι καλοί χωράνε !!!

LAMBROS είπε...

@ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ: Τι εννοείς το δοκίμασες; αν ναι πειμένω εντυπώσεις σου ... Ελπίζω να σου αρέσει ...

LAMBROS είπε...

@ΦΩΤΕΙΝΗ: Καλημέρα και καλως όρισες στον Ψαρότοπο μου. Χαίρομαι πάντα ιδιαίτερα όταν βλέπω καινούργιους συνταξιδιώτες !!! Πάντα οι συνταγές είναι νόστιμες με την προυπόθεση οτι αυτός που θα τις εκτελέση θα έχει την γνώση, την εμπειρία και λίγο τύχη για να τις πετύχει.
Ελπίζω να σε βλέπω συχνά από εδώ. Φιλιά στην όμορφη Κάρπαθο από το βροχερό Ηράκλειο !!!

LAMBROS είπε...

@cook: Να σου πω και εγώ την ίδια αντίληψη είχα μέχρι που έμαθα για αυτή την συνταγή. Φυσικά δεν έχασα την ευκαιρία και την δοκίμασα :) . Όσο αφορά το μύδι, δεν πιστεύω οτι αν δεν το χρησιμοποιήσεις θα έχει τεράστια διαφορά στην γεύση.

LAMBROS είπε...

@παπαρουνα: Καλημέρα γλυκιά μου και μυρωδάτη παπαρουνα. Ελπίζω να είσαι καλά ...

LAMBROS είπε...

@Αγγελικη Ν: καλημέρα και καλως όρισες και εσύ στον Ψαρότοπό μου. Θα ήθελα να μου πεις αν μάθεις ποιό είναι αυτό το ψάρι που έβαζες μέσα. Σε ευχαριστώ και ελπίζω να τα λέμε συχνά από εδώ και πέρα ...

Crazy Tourists είπε...

Καλέ βάλε και λίγο λουκανικάκι!!!!
Μούρλια φαγητό!!

Τρελοτουρίστρια

Αγγελικη Ν είπε...

Καλώς σε ξαναβρήκα Λάμπρο μου!
Τα είχαμε πει όταν είχες αρχίσει να γράφεις και εγώ ήμουν στην ομάδα του ΧΦΛ.
Νομίζω ότι οι πεντανόστιμες κουζίνες της Μεσογείου στηρίζονται στο μέτρο! Σήμερα η ψαριά έβγαλε 2 ψαράκια, ένα χταπόδι βρίκαμε και 5 μύδια έχουμε στο μποστάνι αυτά τα λαχανικά και ο μάγειρας αναλαμβάνει την συνέχεια! Έτσι και με το ψάρι στην παέγια! Δεν υπάρχει ένα μόνο που πάει! Ότι βρούμε φρέσκο! Στην Αθήνα έβαζα φρέσκο μπακαλιάρο,ή γαλέο, ή σκορπίνα,ή Πεσκανδρίτσα! Ενώ στην Ν Αφρική χρησιμοποιώ Seabass, Seabream...

Artanis είπε...

Λάμπρε μου, καλημέρα απο ΝΖ (εδώ έχουμε 7.30 το πρωί της Τρίτης, και ετοιμάζω τα παιδιά για το σχολείο..)
Εδω λοιπόν καλέ μου, δεν έχουνε αυτά τα υλικά που χρησιμοποιείς στις συνταγές αυτές...Τα ψάρια τα πουλάνε τεμαχισμένα και σε φιλέτο, δεν φτιάχνουν σούπες, σιχαίνονται τα χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές κλπ, και από οστρακοειδή τρώνε μόνον τα μύδια...Τίποτα εδώ δεν είναι "αναγνωρίσιμο", ακόμα και οι γαρίδες πουλιούνται σε συσκευασία προμαγειρεμένη, όπως όλα τα φαγητά εδώ...Σε κοιτούν περίεργα αν ψωνίζεις πολλά γενικώς, αν αγοράζεις πολλά λαχανικά, αν παίρνεις όσπρια κλπ...
Δεν γεμίζουν το καλάθι, κι αν θέλουν να φάνε ψάρι, θα φάνε είτε σούσι, είτε Fish & chips...Τα σούσι δεν λέω, είναι καταπληκτικά, αλλλά τα παιδιά θέλουν κανονική τροφή...
Ίσως και να είναι απλά θέμα οργάνωσης και δεν μπορώ ακόμα να βρω αυτά που θέλω, αλλά μην ανησυχείς εσύ, και ανάρτησε ό,τι θες...Άσε με να κάνω και λίγο πλάκα σχετικά...Την παέλια την έχω σε κλασική Βαρκελωνέζικη συνταγή, κατευθείαν απο Ισπανία, με συνδιασμό κρεάτων και θαλασσινών...
Καλά να περνάς, και να αναρτάς έτσι όμορφα φαγητά να με "φτιάχνεις"...
Φιλιά πολλά απο ΝΖ...

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΠΩ ΠΩ ΤΕΤΟΙΑ ΩΡΑ ΜΕ ΕΠΙΑΣΕ ΠΕΙΝΑ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΤΟ ΒΛΕΠΩ.ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΟ.ΑΝΤΙΓΡΑΦΩ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗ ΔΩΣΩ ΣΤΗ ΜΑΜΑ.ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ.

LAMBROS είπε...

@Αγγελικη Ν: Τώρα σε θυμήθηκα ... Χαίρομαι πάρα πολύ που σε ξαναβλέπω στον Ψαρότοπό μου . Συμφωνώ και επαυξάνω σε αυτά που λες !!!

LAMBROS είπε...

@Artanis: Ειλικρινά λέμε όλοι ρε παιδί μου "μα τι παράδεισος είναι εκεί που ζείς, τι ωραία θα ήταν να ζούσαμε και εμείς εκει κ.α." αλλά δεν μπορώ να φανταστώ τι ζωή μου χωρίς τα "καλούδια" που μπορούμε να βρούμε και στο τελευταίο μίνι μαρκετ ενός χωριού. Όπως και να έχει πάντως χάρηκα που έμαθα οτι είσαι, εσυ και η οικογένεια σου, καλά !!!
Φιλιά πολλά από Ηράκλειο ...

LAMBROS είπε...

@JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS: Σε περίπτωση που στην μαγειρέψει η μητέρα σου, θα περιμένω εντυπώσεις, οκ? Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια !!!

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

΄εχεις δίκιο, παράλειψή μου.
Από το φαγητό σου δεν έμεινε κόκκος ρυζιού. Για πρώτη φορά, δεν άφησαν τα γλαρόπουλά μου τίποτα . ΄Αρεσε σε όλους μας και το Σάββατο κατ' απαίτησή τους, το ξαναφτιάχνω.

Τους άρεσε ακριβώς επειδή δεν είχε κοτόπουλο (αυθεντική παέγια), συνδυασμός που κι' εμένα δε μου αρέσει με τα θαλασσινά που λατρεύω.
Μπράβο Lambro!!!

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

LAMBROS είπε...

@ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ: Χαίρομαι τόσο πολυ που σας άρεσε τελικά η συνταγή. Αλλά πάντα δεν ευθύνετε μόνο η συνταγή για την επιτυχία για του φαγητού, κύρια ευθύνη φέρνει ο "δημιουργός". Για αυτό τα συγχαρητήρια αξίζουν σε εσένα. Μπράβο ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ !!!

jacki είπε...

Μμμμμ και σλουρπ.. Πρέπει να είναι πεντανόστιμο.. Καλή ιδέα..

Σταλαγματιά είπε...

Μέχρι την επόμενη φορά!!

kiki είπε...

Πολύ μου αρέσει και μάλιστα μου αρέσει που δίνεται με απλό τρόπο. Συνήθως ακούμε παέγια και κουραζομαστε από τη διαδικασία. Μπράβο σε σένα και στο νηστικό αρκούδι.

Ανώνυμος είπε...

Που ησουν τοσο καιρό
Συγχαρητήρια

LAMBROS είπε...

@Thalassokrator: Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια

Ανώνυμος είπε...

φαγαμε στην βαρκελωνη κ παθαμε πλακα....θα δοκιμασουμε την συνταγη σου.....!