Πέμπτη, 30 Απριλίου 2009

Κοκκινιστό χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι




Σήμερα θα σας παρουσιάσω μια γνωστή αλλά κατά τα άλλα γευστικότατη συνταγή. Το κοκκινιστό χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι είναι ένα πιάτο που πολύ ή λίγο όλοι μας το έχουμε δοκιμάσει και το έχουμε ευχαριστηθεί (πιστεύω) . Για αυτό το λόγο, σας παρουσιάζω τον τρόπο που το μαγειρεύω εγώ.

Υλικά
  • 1 μεσαίο χταπόδι (1 με 1,5 κιλό περίπου)
  • 1 πακέτο κοφτό μακαρονάκι
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 μεγάλες ώριμες ντομάτες για σάλτσα
  • 1 κουταλιά της σούπας πελτέ
  • 5-6 μπαλάκια μπαχάρι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού κόκκινο κρασί
  • 1 φύλλο δάφνης





Διαδικασία
Βάζουμε αρχικά το χταπόδι σε μία κατσαρόλα με νερό και το αφήνουμε να πάρει μια βράση. Μόλις πάρει την πρώτη βράση πετάμε το νερό και το αντικαταστούμε με καινούργιο. Το αφήνουμε να βράσει έως ότου μαλακώσει (συνήθως χρειάζεται 40-45 λεπτά ανάλογα το χταπόδι) . Μόλις τελειώσουμε το βράσιμο, κρατάμε το νερό μας σε ένα σκεύος (μπολ, κατσαρόλα κτλ) για να το χρησιμοποιήσουμε αργότερα. Στην συνέχεια, σε μία κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το χταπόδι. Το αφήνουμε να πάρει μία καλή βράση και το σβήνουμε με το κρασί. Στην συνέχεια προσθέτουμε τα μπαχαρικά μας (αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι, δάφνη) , την ντομάτα και τον πελτέ και τα αφήνουμε για 5 λεπτά να βράσει με αυτά. Έπειτα, προσθέτουμε τα μακαρόνια και όσο νερό χρειαζόμαστε (προσοχή δεν χρειάζεται πολύ νερό διότι στο τέλος δεν θα μπορέσουμε να το στραγγίσουμε όπως κάνουμε με τα κανονικά μακαρόνια) από αυτό που ήδη έχουμε κρατήσει από το βράσιμο του χταποδιού. Τα μακαρονάκια μας χρειάζονται περίπου 10-12 λεπτά για να ετοιμαστούν.

Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη !!!! 

19 σχόλια:

Αναστασία είπε...

Ώπα εύκολο είναι αυτό μπορώ μπορώ : )))
Θα δοκιμάσει κανείς μετά ή θα μείνω με το χταπόδι στο χέρι;


Βγάζω αυτήν την δάφνη γιατί με τα μυρωδικά είμαι μαλωμένη : )))
Καλή πρωτομαγιά θαλασσινέ.
Φιλί γλυκό!
Ματς!

Lambros είπε...

@Anastasia: Καλημέρα ...
Όντως είναι εύκολα αλλά πάνω από όλα πεντανόστιμο. Απλά λίγο προσοχή στο αλάτι (λίγο) και στο νερό των μακαρονιών στο τέλος (να τα καλύψει και λίγο παραπάνω) κατα τα άλλα είναι εύκολη. Όσο για την δάφνη την χρησιμοποιώ διότι συνήθως το χταπόδι δεν είναι φρέσκο για να του δώσει κάτι ακόμα. Αν χρησιμοποιήσεις φρέσκο δεν χρειάζεται απαραίτητα.
Καλή πρωτομαγιά και σε εσένα,
Φιλιά πολλά !!!
Μουτς !

SummerDream είπε...

Είτε φρέσκο, είτε κατεψυγμένο το χταπόδι, η δάφνη διώχνει την μυρωδιά που έχει στο βράσιμο μέχρι να μαλακώσει το θαλασσινό. Είχε μια εποχή που η νύφη μου, μου έφερνε τακτικά χταπόδια (καθ'ότι ο πατέρας της είναι ψαράς) και είχα βαρεθεί να κάνω το χταπόδι με όλους τους γνωστούς τρόπους!

Πάντως όπως και να'χει είναι γευστική συνταγή, προσοχή όμως στις θερμίδες. Το μακαρονάκι με ρέγουλα!

Καλημέρα Λάμπρε και χρόνια πολλά!

jacki είπε...

Πω πω και μεσημεριάτικα... Ένα ποτήρι λευκό κρασί βάζω και έρχομαι.

Lambros είπε...

@SummerDream: Καλημέρα ... Για αυτό το λόγο την χρησιμοποιώ και εγώ αλλά αν δεν αρέσει σε κάποιον δεν είναι και του θανατά :) Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια !
Χρόνια πολλά και σε εσένα !!!

Lambros είπε...

@Jacki: Δεν θα σε περιμένω για πολύ να το ξέρεις :) Μιλάμε πεινάω τρελά τώρα ...

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΠΟΛΥ ΝΟΣΤΙΜΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΟΥ.ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΦΑΓΗΤΟ.ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΦΙΛΕ ΜΟΥ.

η κοπέλα με το καναρινί φόρεμα... είπε...

Καλό μήνα Λάμπρο μου!
Πάντα με τις νοστιμιές σου σε χαίρομαι!

Artanis είπε...

Πω, πω τί ωραίο φαγητό...Πρέπει να βρω χταπόδι επειγόντως...
καλή βδομάδα Λάμπρο μου, καλά να περνάς...

Lambros είπε...

@JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS: Ναί, όντως αγαπημένη συνταγή ... Ελπίζω να πέσασες ένα όμορφο τριήμερο ...

Lambros είπε...

@Artanis: Χαίρομαι που σου άρεσε ... Αν βρείς πες μου εντυπώσεις οκ ?

Lambros είπε...

@η κοπέλα με το καναρινί φόρεμα : Καλημέρα, καλή εβδομάδα και καλό μήνα ... Εύχαριστώ για τα καλά σου λόγια ...

Artanis είπε...

Έχω ήδη κανονίσει να πάρω ένα αύριο...Την συνταγή αυτήν την ξέρω και 'γω, χωρίς όμως το μπαχάρι και το κρασί...Αν την φτιάξω θα την δοκιμάσω έρσι και θα επανέλθω για σχόλια...
Καλημέρα...

Artanis είπε...

Όχι "έρσι", έτσι...

Lambros είπε...

@Artanis: Θα περιμένω σχόλια τοτε ... Καλή επιτυχία !!!

Αναστασία είπε...

Τα κύματα σου φέρανε ένα μπουκάλι με μια πρόσκληση!
Πέρασε να την πάρεις!!

Μέρα καλή θαλασσινέ !

Vasileios είπε...

Φίλοι καλοί, καλό σας απόγευμα.
Ένας θαλασσινός κι εγώ σε στεριανές περιπλανήσεις, προσπαθώντας να δοκιμάσω τις δυνάμεις μου στα μαγειρέματα, σας συνάντησα κάπου στις Τυρρηνικές ακτές. Βόρεια εσχατιά της Τοσκάνης, στον τόπο των μαρμάρων, Marina di Carrara. Θα σας πω όταν το δοκιμάσω! Φιλιά σε όλους, καλά μαγειροταξιδέματα, Βασίλης.

Ανώνυμος είπε...

Eαν θελεται να μην μυρηζει το χταποδι οταν το βραζεται βαλτε ενα κρεμυδη ολοκληρο μαζι

Lambros είπε...

Σε ευχαριστώ πολύ για την συμβουλή σου ...