Σάββατο, 10 Μαρτίου 2012

Χταποδοπίλαφο !!!!

Είπα να συνεχίσουμε τα σαρακοστιανά μας εδέσματα με ένα πεντανόστιμο χταποδοπίλαφο !!! Τόσο η βασική ύλη (το χταπόδι) όσο και τα παρελκόμενα είναι εύκολα προσβάσιμα σε όλους άρα νομίζω ότι μπορεί να το κάνουμε όπου και να βρισκόμαστε ...

ΥΛΙΚΑ
  • 2 χταπόδια
  • Ρύζι (με αναλογία 1 ποτήρι ρύζι/3 ποτήρια ζωμό)
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 ντομάτα και μια κουταλιά
  • σάλτσα πελτέ
  • 1 ποτήρι κρασί (λευκό ή κόκκινο)
  • 1 κρασοπότηρο ελαιόλαδο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 πρέζα πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε το χταπόδι πολύ καλά και το βράζουμε μόνο με το νερό του στην κατσαρόλα μαζί με λίγο λάδι και λίγο αλάτι. Μετά το κόβουμε σε μεσαίου μεγέθους κομμάτια. Βάζουμε το λάδι και το χταπόδι στην κατσαρόλα, το γυρίζουμε 2-3 φορές και το σβήνουμε με το κρασί. Στη συνέχεια προσθέτουμε το κρεμμύδι, το οποίο και έχουμε ξύσει, το γυρίζουμε και αυτό κάνα δυο φορές και προσθέτουμε την ντομάτα και τον πελτέ, που τον έχουμε διαλύσει ελαφρώς με νερό. Ψήνουμε καλά το χταπόδι, ρίχνουμε το πιπέρι και το αλάτι και το αφαιρούμε από την κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα.
Στο ζωμό φτιάχνουμε το πιλάφι (η αναλογία είναι 1 ποτήρι ρύζι/3 ποτήρια ζωμό). Μόλις πάρει βράση το ζουμί ρίχνουμε το ρύζι, ανακατεύουμε και προσθέτουμε λίγο αλάτι. Όταν είναι μισοψημένο το ρύζι, ρίχνουμε μέσα το χταπόδι και τα βράζουμε ακόμη πολύ λίγο (να μην έχει απορροφήσει όλα του τα υγρά το ρύζι). Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το σκεπάζουμε με μια πετσέτα. Σε 10 λεπτά είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

    18 σχόλια:

    ΕΛΕΝΑ είπε...

    Σούπερ νοστιμο φαγάκι!
    Και το πιλαφάκι βρασμένο μέσα στο ζωμό, θα γίνεται σπέσιαλ!
    Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

    Μια-δυο μεριδούλες κατά Θεσσαλονίκη μεριά μπορούν να έρθουν;;
    Ανταλλαγή με την σημερινή μου γαριδόσουπα και γαριδόσαλτσα....
    Καλό ΣαββατοΚύριακο!!

    Lambros είπε...

    @Έλενα: Έπιασες το μυστικό της συνταγής με την μία :)
    Καλό Σαββατοκύριακο !!!

    Lambros είπε...

    @Δύσπιστος: Πως μπορώ να αρνηθώ οποιαδήποτε ανταλλαγή από την στιγμή που υπάρχει ως αντάλλαγμα γαρίδες; Υπέροχες οι συνταγές σου και σίγουρα πάμε για δοκιμή !!!

    Elpiniki είπε...

    Τελειο! Μ αρεσει πολυ το χταποδι κι ετσι μαγειρεμενη πρεπει να εγινε καταπληκτικο!

    Lambros είπε...

    @Elpiniki: Ναι, όντως είναι πεντανόστιμο έτσι !!!!

    Penelope είπε...

    Εχω ψαρεμένο χταποδάκι από τον καλό μου, που περιμένει καρτερικά την ευκαιρία του!

    Μια πρόσκληση σε περιμένει για παιχνίδι, αν έχεις διάθεση φυσικά, μέσα στο blog μου.

    Lambros είπε...

    @Penelope: Πίστεψεμε είναι ένας από τους πιο νόστιμους τρόπους να του το κάνεις !!!

    zoyzoy είπε...

    Υπέροχο θα'ναι!
    Στο μόνο που δεν βάζω αλάτι είναι το χταπόδι γιατί αφήνει το δικό του.

    Την επόμενη συνταγή στην αφιερώνω που έχεις λατρεία με τα ψάρια!

    Καλή εβδομάδα με φιλιά θαλασσινά!

    manousina είπε...

    Βούτηξα και εγώ στο χταποδοπίλαφο!!!! Σούπερ φαγητό!!!

    Lambros είπε...

    @zoyzoy: Όντως το αλάτι θέλει πάντα μια προσοχή όταν πρόκειται για θαλασσινά και ιδιαίτερα χταπόδι !!!

    Lambros είπε...

    @manousina: Ελπίζω να ευχαριστήθηκες την πρώτη βουτιά σου; :)

    Selcouth είπε...

    Καλησπέρα και καλή εβδομάδα Λάμπρο!

    Φαίνεται πολύ νόστιμο, αλλά το "φοβάμαι" το χταπόδι. Όσες φορές το είχα μαγειρέψει το είχα κάνει... λάστιχο! Χάλια δηλαδή...
    Ίσως το ξαναπροσπαθήσω, γιατί η συνταγή φαίνεται πολύ ενδιαφέρουσα!

    Καλό απόγευμα!

    Lambros είπε...

    @Selcouth: Είμαι σίγουρος ότι αυτή τη φορά θα τα καταφέρεις και θα κάνεις ένα πεντανόστιμο πιάτο !!! Θα περιμένω εντυπώσεις ....

    ΕΛΕΝΗ είπε...

    Τέλειο θα έγινε!!!!

    Lambros είπε...

    @Eleni: Δεν λες τίποτα :)

    ελευθερία είπε...

    Μπορεί οι γιορτές να πέρασαν, το ίδιο και η νηστεία αλλά βρίσκω την πρόταση σου τόσο δελεαστική που λέω να τη δοκιμάσω. Άλλωστε τρελαίνομαι και για τα δύο, δηλαδή ρύζι και θαλασσινά. Τώρα βέβαια, υπάρχει..... ένα θέμα. Να μπορέσω να βρω φρέσκο χταποδάκι καθώς εδώ πάνω δεν είναι και το πιο εύκολο να βρει κανείς φρέσκα θαλασσινά γενικότερα

    Lambros είπε...

    @Ελευθερία: Τα θαλασσινά τρώγονται όλο το χρόνο έτσι και αλλιώς :) Όσο για το φρέσκο χταποδάκι μπορείς να χρησιμοποιήσεις και κατεψυγμένο μιας και τα χταπόδια έτσι και αλλιώς χρειάζονται κατάψυξη για να μαλακώσουν. Η κανονική διαδικασία "μαλακώματος" βέβαια είναι το χτύπημα τους στα βράχια άλλα είναι λίγο δύσκολο :) Θα περιμένω εντυπώσεις πάντως !!!!!