Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2008

Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.)

Έπειτα από την τελευταία μου ανάρτηση και το ενδιαφέρον που προέκυψε για την θάλασσα και γενικότερα το περιβάλλον, θεώρησα σωστό να κάνω αρχικά μια παρουσίαση του Eλληνικού Kέντρου Θαλασσίων Eρευνών (ΕΛΚΕΘΕ), όπου και εργάζομαι, με σκοπό να γίνει ευρέως γνωστή η σκληρή δουλειά που γίνεται από ένα κρατικό φορέα (ευτυχώς μόνο στα χαρτιά και όχι στην οργάνωση και λειτουργεία του) για το περιβάλλον.

Το Eλληνικό Kέντρο Θαλασσίων Eρευνών (ΕΛΚΕΘΕ) παρέχει ευρέου φάσματος εφαρμοσμένες υπηρεσίες. Τα ερευνητικά σκάφη (AIΓΑIO , ΦIΛIΑ), το επανδρωμένο υποβρύχιο (Βαθυσκάφος ΘΕTIΣ) και τα τηλεκατευθυνόμενα υποβρύχια ρομπότ ROV (MaxRover, Super Achilles, MiniRover) είναι διαθέσιμα όχι μόνο στην επιστημονική κοινότητα, αλλά και σε ιδιωτικούς φορείς, Υπουργεία και Υπηρεσίες (π.χ. Eφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, Λιμενικές Aρχές) για παροχή υπηρεσιών, όπως μελέτες, ανάκτηση αντικειμένων κ.α. Ένα κέντρο θαλάσσιας έρευνας δεν θα μπορούσε να μην ασχοληθεί με τα περιβαλλοντικά θέματα όπως την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, την ποιότητα ύδατος και ιζημάτων, την μικροβιολογία, την διαχείριση των παράκτιων ζωνών, της πετρελαιοκηλίδες και την ανάπλαση ακτών. Βέβαια ως ένα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα της Μεσογείου είναι σε θέση να προσφέρει σημαντικές εφαρμογές πληροφορικής. Οι χρήστες των εφαρμογών πληροφορικής μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση σε πραγματικού χρόνου δεδομένα και στην επεξεργασία τους, όπως στην υπηρεσία POSEIDON (που προσφέρει μετεωρολογικές προβλέψεις), στην δημιουργία μοντέλων, στην εκτίμηση της αλιευτικής προσπάθειας και των εκφορτώσεων του ελληνικού αλιευτικού στόλου, της γενετικής ανάλυσης και της δορυφορικής τηλεπισκόπισης.














Το Ενυδρείο "CretAquarium" αποτελεί τμήμα του ευρύτερου κτιριακού συγκροτήματος του «ΘΑΛΑΣΣΟΚΟΣΜΟΥ» του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. Κρήτης, στο χώρο της πρώην Αμερικανικής Βάσης Γουρνών, 15 χιλιόμετρα από την πόλη του Ηρακλείου. Με το ενυδρείο, τις σύγχρονες εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Βιολογίας και Γενετικής, του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων, του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας και του Ινστιτούτου Ιχθυοκαλλιεργειών, το σύμπλεγμα του «ΘΑΛΑΣΣΟΚΟΣΜΟΥ» αποτελεί ένα μοναδικό πάρκο έρευνας, εκπαίδευσης, πολιτισμού και αναψυχής, το οποίο σκοπό έχει να προωθεί και να διαχέει την γνώση για το θαλάσσιο περιβάλλον. Το CretAquarium περιλαμβάνει 32 δεξαμενές συνολικής χωρητικότητας 1.600.000 λίτρων θαλασσινού νερού. Πενήντα σημεία παρατήρησης επιτρέπουν στους επισκέπτες να βλέπουν τη ζωή και τις συνήθειες των πλασμάτων της θάλασσας. Υπογραμμίζοντας τη σχέση του ανθρώπου με τη θάλασσα, το CretAquarium Θαλασσόκοσμος σκοπό έχει να προκαλέσει το θαυμασμό και το σεβασμό του επισκέπτη για τον πανέμορφο κόσμο της Μεσογείου, αποκαλύπτοντας τη μοναδικότητα του, τους οργανισμούς του και τα οικοσυστήματα του. Ελπίζει να εμπνεύσει τον κάθε επισκέπτη να ενδιαφερθεί, να ευαισθητοποιηθεί και να κινητοποιηθεί για θέματα που αφορούν το υγιές μέλλον και την ανάπτυξη του θαλασσίου περιβάλλοντος.

Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2008

Καραβίδες γιουβέτσι με κομματάκια φέτας

Πρόκειται για την αγαπημένη μου συνταγή, μιας και περιέχει όλα τα αγαπημένα μου συστατικά μαζί, δηλαδή τα θαλασσινά (καραβίδες), τα ζυμαρικά (κριθαράκι) και το τυρί (φέτα). Την παρούσα συνταγή μου την έμαθε ένας συνάδελφος, σε ένα από τα ερευνητικά ταξίδια που είχαμε το 2006 στην περιοχή του Βόλου και συγκεκριμένα στο Τρίκερι (για όσους ξέρουν). Το πρόγραμμα είχε σαν θέμα την καταγραφή των αλιευτικών εργαλείων που αλιεύουν Καραβίδα στην χώρα μας. Έτσι, όπως καταλαβαίνετε είχαμε σχεδόν καθημερινά την δυνατότητα να μαγειρεύουμε καραβίδες. Μια από τις συνταγές, η οποία και ξεχώρισε βέβαια, ήταν και οι Καραβίδες γιουβέτσι με κομματάκια φέτας. Ελπίζω να σας αρέσει, μιάς και είναι η αγαπημένη μου !!!




Υλικά

* 1 κιλό Καραβίδες
* 2 μεγάλες τριμμένες τομάτες
* 1 κουταλιά της σούπας πελτέ
* 1 μεγάλα κρεμμύδι ψιλοκομμένο
* 1 φλιτζανάκι του καφέ παρθένο ελαιόλαδο
* 300 γραμμάρια κριθαράκι
* 150 γραμμάρια φέτα κομμένη σε μεγάλα κομμάτια
* 4-5 μπαλίτσες από μπαχάρι (ολόκληρο όχι τριμμένο)
* Πιπέρι
* Αλάτι


Διαδικασία
Σε μια κατσαρόλα (αντικολλητική) βάζουμε το λάδι μας και τσιγαρίζουμε καλά το κρεμμύδι. Έπειτα, βάζουμε τις τριμμένες ντομάτες, τα μπαχαρικά και τον πελτέ και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Αφού πάρουν την βράση, τοποθετούμε τις καραβίδες μας μέσα και τις αφήνουμε για περίπου 5-6 λεπτά , σε μεσαία φωτιά, να βράσουν. Προσθέτουμε το κριθαράκι μας μαζί με όσο νερό χρειάζεται, έτσι ώστε στο τέλος να μην χρειαστεί να "πετάξουμε" καθόλου ζουμί και το αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά. Όταν είναι σχεδόν έτοιμο, προσθέτουμε τα κομματάκια φέτας και το "κατεβάζουμε" από την φωτιά. Το γεύμα μας είναι έτοιμο ... ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ ...


ΥΓ. Η συγκεκριμένη συνταγή θα δημοσιευθεί στο επόμενο τεύχος Ι Cook Greek (αρχές Δεκεμβρίου) στο αφιέρωμα που θα υπάρχει για τα blog μαγειρικής.

Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2008

Καϊκίσια ψαρόσουπα

Χθες μαγείρεψα στο σπίτι τα τελευταία ψάρια που μου έχουν απομείνει από το ταξίδι μου στην Κέρκυρα. Ήταν 3 Χριστόψαρα, 4 Σκορπίδια και 2 καπονάκια, δηλαδή ότι πρέπει για μια καταπληκτική καϊκίσια ψαρόσουπα. Φυσικά, υπάρχουν πολλές παραλλαγές για την ψαρόσουπα αλλά αυτή χρησιμοποιούν κυρίως οι ψαράδες στα καΐκια τους, τουλάχιστον όσο καιρό ταξιδεύω μαζί τούς. Ελπίζω να σας αρέσει ...




Υλικά
  • 1 κιλό διάφορα βραστόψαρα (Χριστόψαρα, Σκορπίδια, Καπόνια)
  • 3 μεγάλες χοντροκομμένες πατάτες
  • 2 τομάτες κομμένες στα τέσσερα
  • 2 καρότα χοντροκομμένα
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα στα τέσσερα
  • Λίγο μαϊντανό
  • 1/2 φλιτζάνι παρθένο ελαιόλαδο
  • 1/2 φλιτζάνι φρεσκοστιμένο χυμό λεμόνι και 1 μικρό λεμόνι κομμένο σε λεπτά φετάκια
  • Πιπέρι
  • Αλάτι


Διαδικασία
Καθαρίζουμε και ξεπλένουμε καλά τα ψάρια και τα λαχανικά. Τοποθετούμε τα λαχανικά (πατάτες, κρεμμύδια, τομάτες, φέτες λεμονιού, καρότα και μαϊντανό) στο πάτο της κατσαρόλας και έπειτα τοποθετούμε από πάνω τους τα ψάρια. Προσθέτουμε το λάδι μας και έπειτα συμπληρώνουμε με νερό έως να σκεπαστούν τα ψάρια μας. Η αναλογία νερού - λαδιού είναι περίπου 6:1. Έπειτα προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι και τα αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για περίπου 1 ώρα. Ο χρόνος βέβαια μπορεί να είναι περισσότερος ή λιγότερος ανάλογα το μέγεθος των ψαριών. Στο τέλος, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και το σερβίρουμε. Ένα μυστικό για το καλό ψήσιμο της σούπας είναι ότι κατά την διάρκεια του βρασίματος δεν ανοίγουμε και δεν ανακατεύουμε την σούπα μας. Αν θέλουμε να την ανακατέψουμε απλά ανακινούμε την κατσαρόλα.