Παρασκευή, 28 Νοεμβρίου 2008

Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.)

Έπειτα από την τελευταία μου ανάρτηση και το ενδιαφέρον που προέκυψε για την θάλασσα και γενικότερα το περιβάλλον, θεώρησα σωστό να κάνω αρχικά μια παρουσίαση του Eλληνικού Kέντρου Θαλασσίων Eρευνών (ΕΛΚΕΘΕ), όπου και εργάζομαι, με σκοπό να γίνει ευρέως γνωστή η σκληρή δουλειά που γίνεται από ένα κρατικό φορέα (ευτυχώς μόνο στα χαρτιά και όχι στην οργάνωση και λειτουργεία του) για το περιβάλλον.

Το Eλληνικό Kέντρο Θαλασσίων Eρευνών (ΕΛΚΕΘΕ) παρέχει ευρέου φάσματος εφαρμοσμένες υπηρεσίες. Τα ερευνητικά σκάφη (AIΓΑIO , ΦIΛIΑ), το επανδρωμένο υποβρύχιο (Βαθυσκάφος ΘΕTIΣ) και τα τηλεκατευθυνόμενα υποβρύχια ρομπότ ROV (MaxRover, Super Achilles, MiniRover) είναι διαθέσιμα όχι μόνο στην επιστημονική κοινότητα, αλλά και σε ιδιωτικούς φορείς, Υπουργεία και Υπηρεσίες (π.χ. Eφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, Λιμενικές Aρχές) για παροχή υπηρεσιών, όπως μελέτες, ανάκτηση αντικειμένων κ.α. Ένα κέντρο θαλάσσιας έρευνας δεν θα μπορούσε να μην ασχοληθεί με τα περιβαλλοντικά θέματα όπως την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, την ποιότητα ύδατος και ιζημάτων, την μικροβιολογία, την διαχείριση των παράκτιων ζωνών, της πετρελαιοκηλίδες και την ανάπλαση ακτών. Βέβαια ως ένα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα της Μεσογείου είναι σε θέση να προσφέρει σημαντικές εφαρμογές πληροφορικής. Οι χρήστες των εφαρμογών πληροφορικής μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση σε πραγματικού χρόνου δεδομένα και στην επεξεργασία τους, όπως στην υπηρεσία POSEIDON (που προσφέρει μετεωρολογικές προβλέψεις), στην δημιουργία μοντέλων, στην εκτίμηση της αλιευτικής προσπάθειας και των εκφορτώσεων του ελληνικού αλιευτικού στόλου, της γενετικής ανάλυσης και της δορυφορικής τηλεπισκόπισης.














Το Ενυδρείο "CretAquarium" αποτελεί τμήμα του ευρύτερου κτιριακού συγκροτήματος του «ΘΑΛΑΣΣΟΚΟΣΜΟΥ» του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. Κρήτης, στο χώρο της πρώην Αμερικανικής Βάσης Γουρνών, 15 χιλιόμετρα από την πόλη του Ηρακλείου. Με το ενυδρείο, τις σύγχρονες εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Βιολογίας και Γενετικής, του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων, του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας και του Ινστιτούτου Ιχθυοκαλλιεργειών, το σύμπλεγμα του «ΘΑΛΑΣΣΟΚΟΣΜΟΥ» αποτελεί ένα μοναδικό πάρκο έρευνας, εκπαίδευσης, πολιτισμού και αναψυχής, το οποίο σκοπό έχει να προωθεί και να διαχέει την γνώση για το θαλάσσιο περιβάλλον. Το CretAquarium περιλαμβάνει 32 δεξαμενές συνολικής χωρητικότητας 1.600.000 λίτρων θαλασσινού νερού. Πενήντα σημεία παρατήρησης επιτρέπουν στους επισκέπτες να βλέπουν τη ζωή και τις συνήθειες των πλασμάτων της θάλασσας. Υπογραμμίζοντας τη σχέση του ανθρώπου με τη θάλασσα, το CretAquarium Θαλασσόκοσμος σκοπό έχει να προκαλέσει το θαυμασμό και το σεβασμό του επισκέπτη για τον πανέμορφο κόσμο της Μεσογείου, αποκαλύπτοντας τη μοναδικότητα του, τους οργανισμούς του και τα οικοσυστήματα του. Ελπίζει να εμπνεύσει τον κάθε επισκέπτη να ενδιαφερθεί, να ευαισθητοποιηθεί και να κινητοποιηθεί για θέματα που αφορούν το υγιές μέλλον και την ανάπτυξη του θαλασσίου περιβάλλοντος.

Δημοσίευση σχολίου