Τετάρτη, 5 Νοεμβρίου 2008

Καϊκίσια ψαρόσουπα

Χθες μαγείρεψα στο σπίτι τα τελευταία ψάρια που μου έχουν απομείνει από το ταξίδι μου στην Κέρκυρα. Ήταν 3 Χριστόψαρα, 4 Σκορπίδια και 2 καπονάκια, δηλαδή ότι πρέπει για μια καταπληκτική καϊκίσια ψαρόσουπα. Φυσικά, υπάρχουν πολλές παραλλαγές για την ψαρόσουπα αλλά αυτή χρησιμοποιούν κυρίως οι ψαράδες στα καΐκια τους, τουλάχιστον όσο καιρό ταξιδεύω μαζί τούς. Ελπίζω να σας αρέσει ...




Υλικά
  • 1 κιλό διάφορα βραστόψαρα (Χριστόψαρα, Σκορπίδια, Καπόνια)
  • 3 μεγάλες χοντροκομμένες πατάτες
  • 2 τομάτες κομμένες στα τέσσερα
  • 2 καρότα χοντροκομμένα
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα στα τέσσερα
  • Λίγο μαϊντανό
  • 1/2 φλιτζάνι παρθένο ελαιόλαδο
  • 1/2 φλιτζάνι φρεσκοστιμένο χυμό λεμόνι και 1 μικρό λεμόνι κομμένο σε λεπτά φετάκια
  • Πιπέρι
  • Αλάτι


Διαδικασία
Καθαρίζουμε και ξεπλένουμε καλά τα ψάρια και τα λαχανικά. Τοποθετούμε τα λαχανικά (πατάτες, κρεμμύδια, τομάτες, φέτες λεμονιού, καρότα και μαϊντανό) στο πάτο της κατσαρόλας και έπειτα τοποθετούμε από πάνω τους τα ψάρια. Προσθέτουμε το λάδι μας και έπειτα συμπληρώνουμε με νερό έως να σκεπαστούν τα ψάρια μας. Η αναλογία νερού - λαδιού είναι περίπου 6:1. Έπειτα προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι και τα αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για περίπου 1 ώρα. Ο χρόνος βέβαια μπορεί να είναι περισσότερος ή λιγότερος ανάλογα το μέγεθος των ψαριών. Στο τέλος, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και το σερβίρουμε. Ένα μυστικό για το καλό ψήσιμο της σούπας είναι ότι κατά την διάρκεια του βρασίματος δεν ανοίγουμε και δεν ανακατεύουμε την σούπα μας. Αν θέλουμε να την ανακατέψουμε απλά ανακινούμε την κατσαρόλα.





Δημοσίευση σχολίου