Χθες μαγείρεψα στο σπίτι τα τελευταία ψάρια που μου έχουν απομείνει από το ταξίδι μου στην Κέρκυρα. Ήταν 3 Χριστόψαρα, 4 Σκορπίδια και 2 καπονάκια, δηλαδή ότι πρέπει για μια καταπληκτική καϊκίσια ψαρόσουπα. Φυσικά, υπάρχουν πολλές παραλλαγές για την ψαρόσουπα αλλά αυτή χρησιμοποιούν κυρίως οι ψαράδες στα καΐκια τους, τουλάχιστον όσο καιρό ταξιδεύω μαζί τούς. Ελπίζω να σας αρέσει ...
Υλικά
Διαδικασία
- 1 κιλό διάφορα βραστόψαρα (Χριστόψαρα, Σκορπίδια, Καπόνια)
- 3 μεγάλες χοντροκομμένες πατάτες
- 2 τομάτες κομμένες στα τέσσερα
- 2 καρότα χοντροκομμένα
- 2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα στα τέσσερα
- Λίγο μαϊντανό
- 1/2 φλιτζάνι παρθένο ελαιόλαδο
- 1/2 φλιτζάνι φρεσκοστιμένο χυμό λεμόνι και 1 μικρό λεμόνι κομμένο σε λεπτά φετάκια
- Πιπέρι
- Αλάτι
Διαδικασία
Καθαρίζουμε και ξεπλένουμε καλά τα ψάρια και τα λαχανικά. Τοποθετούμε τα λαχανικά (πατάτες, κρεμμύδια, τομάτες, φέτες λεμονιού, καρότα και μαϊντανό) στο πάτο της κατσαρόλας και έπειτα τοποθετούμε από πάνω τους τα ψάρια. Προσθέτουμε το λάδι μας και έπειτα συμπληρώνουμε με νερό έως να σκεπαστούν τα ψάρια μας. Η αναλογία νερού - λαδιού είναι περίπου 6:1. Έπειτα προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι και τα αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για περίπου 1 ώρα. Ο χρόνος βέβαια μπορεί να είναι περισσότερος ή λιγότερος ανάλογα το μέγεθος των ψαριών. Στο τέλος, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και το σερβίρουμε. Ένα μυστικό για το καλό ψήσιμο της σούπας είναι ότι κατά την διάρκεια του βρασίματος δεν ανοίγουμε και δεν ανακατεύουμε την σούπα μας. Αν θέλουμε να την ανακατέψουμε απλά ανακινούμε την κατσαρόλα.
10 σχόλια:
Κι εγώ που νόμιζα ότι δεν σου αρέσουν οι σούπες!!! :ΡΡΡ :))))))
Θα την δοκιμάσω παρόλο που δεν μου αρέσουν οι ψαρόσουπες! :)))))))
(η αλήθεια είναι ότι τώρα τελευταία άρχισε να μου αρέσει πραγματικά το ψάρι!)
φιλάκια ψαρά!!!
Καλημέρα Θαλασσούλα μου!
Ε,οχι οτι δεν μου αρέσει και η ψαρόσουπα !!! Και ειδικά από φρέσκότατα ψάρια ... Πάντως είναι νοστιμότατη ...
Ετσι την κανω κι εγω την ψαρόσουπα!
Εχω ομως μια Αγιορίτικη συνταγη για ψαρόσουπα που μου εκανε την τιμη να μου την φτιαξει στο σπίτι μου ενας Αγιορίτης καλόγερος καποτε ...κι ΕΠΑΘΑ ΤΗΝ ΠΛΑΚΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΟΥ.
φιλια πολλα
Χριστόψαρα;;
Δεν ήξερα καν ότι υπάρχουν..
Καλησπέρεςςςς...
@faraona: Καλημέρα, τι κάνεις; Χαίρομαι που έχουμε τα ίδια γούστα και θα ήθελα όποτε ήθελες να μου έστελνες την "αγιορίτικη ψαρόσουπα" να την δοκιμάσω και φυσικά να την δημοσιεύσω, αν θες και εσύ βέβαια ...
@neni: καλημέρα και από εμένα ... Υπάρχουν και είναι και νοστιμότατα!
Τα λένε έτσι επείδη έχουν μια μαύρη κηλίδα στο σώμα τους την οποία την έχει δημιουργήσει ο Χριστός στο γνωστό θαύμα με τα ψάρια και τα ψωμιά ...
Ναι, την αγαπούσα τη θάλασσα! Την έβλεπα να απλώνεται απ’ τ’ ακρωτήρι ως πέρα, πέρα μακριά, να χάνεται στα ουρανοθέμελα σαν ζαφειρένια πλάκα στρωτή, βουβή και πάσχιζα να μάθω το μυστικό της. Την έβλεπα, οργισμένη άλλοτε, να δέρνει με αφρούς τ’ ακρογιάλι, να καβαλικεύει τα χάλαρα, να σκαλώνει στις σπηλιές, να βροντά και να ηχεί, λες και ζητούσε να φτάσει στην καρδιά της Γης για να σβήσει τις φωτιές της………
Λόγια της πλώρης
Υπέροχο το γεύμα σου θαλασσινέ
χαίρομαι που σε βρίσκω!
Στο επόμενο τεύχος Ι Cook Greek (free press μαγειρικής που θα κυκλοφορήσει μαζί με FAQ) θα ξεκινήσουμε ένα αφιέρωμα στα blog μαγειρικής. Με περιγραφή του blog, τι να δοκιμάσετε, ποιοι σχολιάζουν, τι έξτρα υπάρχει, διεύθυνση, και την αγαπημένη σας Χριστουγεννιάτικη συνταγή!
Περιμένουμε λοιπόν από σας την αγαπημένη σας Χριστουγεννιάτικη συνταγή. Εδώ στο blog σας μέχρι τη Δευτέρα 24 του μηνός (άτιμα deadline!!!).
Ευχαριστώ εκ των προτέρων,
Adam!
Υ.Γ.1: Το πρώτο αφιέρωμα περιλαμβάνει τα εξής blog: Φαγάκια κλπ, Ψαρότοπος, Φιλία Κέικ και Συμπάθεια, Food Junkie not Junk Food, Magica de Spell is cooking, Hungry For Life και Αθήναιου Βορβορυγμοί.
Υ.Γ.2: To αφιέρωμα μετά την προβολή στην εφημερίδα θα ανέβει και στο site μας.
@Anastasia
Καλημέρα Αναστασία ! Μαγικό το απόσπασμα που μας έγραψες όντως ! Σε ευχαριστώ πολυ για τον κόπο σου. Λόγο δουλειάς και χαρακτήρα μου αρέσει πάρα πολύ αυτό το βιβλίο, αν και δεν είμαι μεγάλος θαυμαστής θα έλεγα του διαβάσματος. Καλώς σε βρήκα και εγώ λοιπόν και ελπίζω να τα λέμε συχνά από εδώ και πέρα ...
@Adam
Αdam σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την ιδιαίτερη τιμή που μου κάνετε, με το να δημοσιεύσετε μια από τις συνταγές του blog μου στο περιοδικό σας. Η επόμενη συνταγή που θα δημοσιεύσω θα είναι και αυτή που επιθυμώ να μπεί στο περιοδικό σας ως η αγαπημένη μου... Ευχαριστώ και πάλι
Δημοσίευση σχολίου