Τετάρτη, 9 Ιουλίου 2008

Τονοκεφτέδες (Tuna fish balls)


Υλικά :
• 200 γραμμάρια Τονάκι (φρέσκο)
• 1 μεγάλο λεμόνι
• 100 γραμμάρια αλεύρι
• 1 φλυτζάνι ούζο
• 1 μεγάλο κρεμμύδι
• 1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
• 1 ψωμί (μπαγιάτικο)
• Αλάτι
• Πιπέρι
• Κύμινο

Εκτέλεση
Πολτοποιούμε το κρεμμύδι και βάζουμε το ψωμάκι σε νερό, να μουλιάσει. Μετά παίρνουμε το τονάκι και το κομματιάζουμε με ένα πιρούνι. Ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ τον τόνο, το κρεμμύδι, την ψίχα του ψωμιού (αφού το στραγγίσουμε καλά), το ούζο και τα μπαχαρικά. Πλάθουμε τα τονοκεφτεδάκια, τα περνάμε από αλεύρι και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι. Μόλις είναι έτοιμα, ραντίζουμε με το χυμό από λεμόνι.

Ingredients:
• 200 Little tunny (fresh)
• 1 big lemon
• 100 gr. Flour
• 1 cup of ouzo
• 1 big onion
• 1 cup of olive-oil
• 1 bread
• Salt
• Pepper
• Cumin

Procedure
Squash the onion and dip the bread (kept 2 days before, not fresh) in a bowl with water. Squeeze the bread and put it in a bowl. Add the tuna (in a can), the onion, the ouzo and the spices, to the bowl with the bread and mix together. Make small balls with the mix and flour them.
Put olive oil in a frying pan to get hot and fry the tuna fish balls. When ready spray with lemon juice.

14 σχόλια:

Gianni είπε...

Τονάκι φρέσκο;
Αν το είχα αγαπητέ Λάμπρο, σόρυ αλλά δεν θα το έκανα κεφτέ.
Λίγο ψήσιμο μέχρι να ροδίσει και είναι λαχταριστό.
Άσε που αν είναι φρέσκο - φρέσκο, το κόβεις σε φέτες, το μαρινάρεις με λεμόνι 5-6 ώρες, βάζεις λάδι και ψάχνεις για καλό τσίπουρο ή ούζο!
Την καλημέρα μου.

ΛΑΜΠΡΟΣ (Lambros) είπε...

Καλημέρα φιλε Γιάννη !
Το Τονάκι φρέσκο είναι πολύ εύκολο να το βρείς (ιδιαίτερα σε λαϊκές) και συγχρόνως πολύ φθηνό (3-4 ευρώ το κιλό). Άρα αξίζει μία στο τόσο να δοκιμάζοθμε και κάτι άλλο εκτός από τα δοκιμασμένα και καλά (όπως η πρότασή σου)!

Νανά Τσούμα είπε...

Η συνταγή της εκπομπής απόψε θα είναι από σενα...τονοκεφτέδες!!!!δε φαντάζομαι να έχεις αντίρηση;;;;;αν δε θέλεις να το πεις έτσι;;;;
Καλό απόγεμα Νανά Τσούμα ΝΕΤ 105,8

ΛΑΜΠΡΟΣ (Lambros) είπε...

Καλημέρα Νανά !
Καλώς όρισες στο blog μου! Με μεγάλη μου χαρά διάβασα το post σου και ελπίζω να σε ακούσω βέβαια (αλήθεια εννοούσες χθές ή σήμερα και τί ώρα;) !
Για άλλη μια φορά καλώς όρισες και ελπίζω να τα λέμε τακτικά,
Λάμπρος

jodimop είπε...

Άντε καλορίζικο το Bilingual. Θα σου ευχηθώ και σε trilingual έτσι για να πρωτοτυπήσεις!

ΛΑΜΠΡΟΣ (Lambros) είπε...

Ευχαριστώ πολύ, Jodimop !
Να σου πώ την αλήθεια το σκεφτόμουνα και για Γαλλικά, αλλά δεν τα κατέχω καλά και κολάω κάπως! Όπως και να έχει θα δούμε πως θα κυλήσει το blog ως bilingual και έπειτα βλέπουμε για trilingual.
Ευχαριστώ και πάλι,
Λάμπρος

αχτίδα είπε...

Ο άνδρας μου κάνει συχνά τόνο μα τονοκεφτέδες ποτέ και επειδή όπως έχεις καταλάβει απο τις συνταγές μου κάνω συχνά τέτοιου είδους παράξενους κεφτέδες θα φροντίσω να πάρω τονο το Σάββατο για να το δοκιμάσω.Είσαι φοβερός Λάμπρο, ήθελα να μάθω μαγειρεύεις τις συνταγές;

ΛΑΜΠΡΟΣ (Lambros) είπε...

Καλημέρα Αχτίδα !
Για να σου πω την αλήθεια είναι 2 με 3 συνταγες στο blog που δεν τις έχω κάνει αλλά έχω ακούσει τα καλύτερα λόγια. Τις υπόλοιπες είτε τις έχω μαγειρέψει ο ίδιος είτε τις έχω φάει κάπου αλλού.
Σου εύχομαι καλή επιτυχία για το Σάββατο και περιμένω εντυπώσεις ...

ΕΛΕΝΑ είπε...

Mε γεια το καινούριο look του blog σου Λάμπρο!! Μ' αρέσει:))

ΛΑΜΠΡΟΣ (Lambros) είπε...

Καλημέρα Έλενα !!!
Σε ευχαριστώ πολύ ... Προσπαθώ να το βελτιώνω συνέχεια...

thalassamov είπε...

Μιααααααααααμι μεγαλο!!!
Αληθεια οταν λες Τονακι τι εννοεις;
Φρεσκο φιλετο τονου;
Και αν ναι, μπορουμε να χρησιμοποιησουμε κονσερβα τονο η κατεψυγμενο; Διοτι φρεσκο και σε καλη τιμη, λιγο δυσκολο να βρω στη Γερμανια.
Μπορει να το αντικαταστησω με σολωμο, που εδω ειναι πιο συχνος και φθηνος απο τον φρεσκο τονο...
Τελεια συνταγη!!!

jacki είπε...

Βραδάκι με καλή παρέα και τσίπουρο σπιτικό.
Με έφτιαξες πάλι.
Ειχα μια συνταγή απότοννοκροκέτες αλλά αυτή ακούγεται πολύ καλύτερη.

jacki είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΛΑΜΠΡΟΣ (Lambros) είπε...

Καλημέρα σε όλους !
@Τhalassamov : Τονάκια είναι κάποια μικρά τονοειδή και όχι ο μεγάλος τόνος που γίνεται και κονσέρβα. Τα συγκεκριμένα ψάρια είναι αρκετά φθηνά εδώ (3-4 Ευρώ το κιλό) και τα βρίσκεις σχεδόν παντού. Σου στέλνω το link με την φωτογραφία του, για να δείς για τι ψάρι μιλάω ( http://www.fishbase.org/Summary/SpeciesSummary.php?id=97 ). Η συγκεκριμένη συνταγή δεν γίνεται με κονσέρβα γιατί απλά δεν θα είναι νόστιμη !!!
@Jacki: Καλημέρα, ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.Αν θέλεις μπορείς να μου στείλεις την συνταγή σου με τις τοννοκροκέτες, ετσί ώστε να την δημοσιεύσουμε στο blog !