Υλικά
- 1 κιλό χταπόδι
- 1 μέτριο κρεμμύδι
- 1 κουτ. γλυκού ξύδι
- 1/2 κιλό κοφτό μακαρονάκι
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- Πιπέρι
- 1/2 φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- Σάλτσα ντομάτας
- 1 δάφνη
- 3 τομάτες
Εκτέλεση
Αρχικά, βράζουμε το χταπόδι με λίγο ξίδι και μόλις είναι έτοιμο το κόβουμε χοντρά κομματάκια. Κρατάμε το ζουμί του, που μας χρειάζεται για την σάλτσα.
Επειτα βράζουμε τα μακαρονάκια, για 8 λεπτάπερίπου έτσι ώστε να γίνουν al dente.
Στη συνέχεια, ετοιμάζουμε την σάλτσα. Τρίβουμε το κρεμμύδι και τις ντομάτες. Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το λάδι να κάψει και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι. Συνεχίζουμε, ρίχνοντας τις ντομάτες και την σάλτσα ντομάτας (λίγια για χρώμα). Ανακατεύουμε, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, τα δαφνόφυλλα και το ζουμί του χταποδιού. Μόλις πάρει βράση, βάζουμε και το χταπόδι και το αφήνουμε στην φωτιά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Σερβίρουμε στολίζοντας με τον μαϊντανό.
Ingredients
Prepare the octopus and boil with vinegar in a cooking pan until it gets soft. When ready cut it in pieces and keep the octopus broth to prepare the sauce for the rigatoni.
Boil the rigatoni for 8 minutes. While boiling the rigatoni, put olive oil in a frying pan with finally chopped onion to roast. Then add the tomatoes cut in pieces, the tomato sauce, pepper, a bay leaf, the octopus broth and spice with salt. Add the octopus and cook until the sauce become thicknes.
The dish is ready to serve. Add a bit of parsley.
Επειτα βράζουμε τα μακαρονάκια, για 8 λεπτάπερίπου έτσι ώστε να γίνουν al dente.
Στη συνέχεια, ετοιμάζουμε την σάλτσα. Τρίβουμε το κρεμμύδι και τις ντομάτες. Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το λάδι να κάψει και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι. Συνεχίζουμε, ρίχνοντας τις ντομάτες και την σάλτσα ντομάτας (λίγια για χρώμα). Ανακατεύουμε, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, τα δαφνόφυλλα και το ζουμί του χταποδιού. Μόλις πάρει βράση, βάζουμε και το χταπόδι και το αφήνουμε στην φωτιά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Σερβίρουμε στολίζοντας με τον μαϊντανό.
Ingredients
- 3 tomato
- 1 medium onion
- 1 spoonful vinegar
- 1/2 kilogram rigatoni
- 1 spoonful salt
- Pepper
- 1/2 cup olive-oil
- Tomato sauce
- 1 bay leaf
- 1 kilogram Octapus
Prepare the octopus and boil with vinegar in a cooking pan until it gets soft. When ready cut it in pieces and keep the octopus broth to prepare the sauce for the rigatoni.
Boil the rigatoni for 8 minutes. While boiling the rigatoni, put olive oil in a frying pan with finally chopped onion to roast. Then add the tomatoes cut in pieces, the tomato sauce, pepper, a bay leaf, the octopus broth and spice with salt. Add the octopus and cook until the sauce become thicknes.
The dish is ready to serve. Add a bit of parsley.
24 σχόλια:
Ήρθα για την καθιερωμένη βουτιά μου που έχω καιρό να κάνω μια και έλειψες : )))
Η μυρωδιά από το χταποδάκι νομίζω πως φτάνει μέχρι εδώ.
Η φωτογραφία και μόνο με προκαλεί : ))))
Σε φιλώ θαλασσινέ !!!
OTI ΠΡΕΠΕΙ ΤΩΡΑ ΤΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ.ΜΟΥ ΑΝΟΙΞΕ ΤΗΝ ΟΡΕΞΗ ΤΟ ΠΙΑΤΟ ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΣΕΡΒΙΡΙΣΜΕΝΟ.
Ax!Και μετα το καταβροχθίζουμε!
Αυτό ειναι φαγητό!!!
Κι οτι πρεπει για την Σαρακοστή.
φΙΛΙΑ !!!
Αμαν, στην καρδιά μου μίλησες τώρα...ΠΟύ να το βρω το χταπόδι, που δεν το τρώνε εδώ; Ε;
:(
:(
:(((
Καλό Σ/Κ...Καλά να περνάς...
Να κάνω μια βουτιά σ'αυτό το φαγητό όνειρο;;;;;;
Τέλειο Λάμπρο! Πω πω... είναι και δύσκολη ώρα!
@Anastasia: Όντως, το τελευταί καιρό λόγο αυξημένων επαγγελματικών υποχρεώσεων το παραμέλησα λίγο τον Ψαρότοπο, αλλά ελπίζω από εδώ και πέρα τα πράγματα να επιστρέψουν στην φυσική τους κατάσταση ... Σε ευχαριστώ πολυ για τα καλά σου λόγια (άλλη μια φορά) και ελπίζω να τα λέμε πιο συχνά από εδώ και πέρα :)
@JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS: Ναί, όντως είναι προκλητικό ... χιχιχι αλλά πάνω από όλα πεντανόστιμο !!!
@Faraona: Φυσικό επακόλουθω θα έλεγα (το καταβροχθίζουμε εννοώ) !!!
@Artanis: Καλημέρα γλυκιά μου Αρτάνης. Αλήθεια δεν το τρώνε εκεί; για ποιό λόγο; μήπως δεν υπάρχουν εκεί;
Φιλιά πολλά !!!
@eirini: Μακάρι να μπορούσαμε από τον υπολογιστή να γευόμασταν ή έστω να μυρίζαμε τις μυρωδιές των φαγητών !!! Όπως και να έχει πάντως είναι ένα πολύ εύκολο και πεντανόστιμο φαγητό που μπορεί να γίνει εύκολα και γρήγορα !!!
Λίγο χταποδάκι καθόλου δε θα με χάλαγε!!
Τρελοτουρίστρια
Αγαπημένο φαγάκι και για μένα. Η μόνη διαφορά είναι ότι βράζω το χταπόδι σε κρασί.
@Crazy Tourists: Πιστεύω ότι κανένα δεν θα τον χάλαγε μια μερίδα από αυτό για μεσημεριανό !!!
@kiki: Δεν θα διαφωνήσω (πολύ) μαζί σου μιας και μου αρέσει και αυτός ο τρόπος προετοιμασίας του χταποδιού αλλά καλό είναι το χταπόδι πριν από οποιαδήποτε διαδικασία να το βράζουμε με νεράκι και να πετάμε τα πρώτα ζουμιά του (τις πρώτης βράσης εννοώ)έτσι ώστε να απομακρυνθούν τυχόν μικρόβια ...
Ευχαριστώ για την επισήμανσή σου !!!
Για πες να μάθω. Δηλαδή το βράζεις για λίγο με νερό, πετάς το νερό και μνετά συνεχίζεις το βράσιμο με ξύδι; Με ενδιαφέρει αυτό περί μικροβίων γιατί το κατέχεις το πράγμα και μετράει η γνώμη σου...
KAΛΗΣΠΕΡΑ.ΓΙΑ ΠΕΡΑΣΕ ΚΑΙ ΣΥ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΛΙΓΟ ΤΟΝ ΠΟΙΗΤΗ ΣΕ ΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΑΚΙ ΠΟΥ ΖΗΤΑΕΙ ΠΟΙΗΜΑΤΑΚΙ.
απο τα αγαπημενα μου νηστισιμα!
@kiki: Η διαδικασία που σου ανάφερα γίνεται τόσο στα φρέσκα όσο και στα κατεψυγμένα χταπόδια. Το φρέσκο χταπόδι που τρώμε αλιεύετε κυρίως με την μηχανότρατα και δευτερευόντως με δίχτυα. Γενικός, τα θαλασσινά που αλιεύονται με αυτούς τους τρόπους δεν έχουν και την καλύτερη ποιότητα επειδή τα συγκεκριμένα εργαλεία τα "ταλαιπωρούν" μέχρι να ανέβουν στο καΐκι. Για αυτό εξάλλου ο μπακαλιάρος για παράδειγμα, που έχει αλιευθεί με τα παραπάνω εργαλεία έχει σαφώς μικρότερη τιμή από αυτούς που αλιεύονται με παραγάδια (8-15 ευρώ για τα δίχτυα και την μηχανότρατα και 14-22 ευρώ για τα παραγάδια).
Τα χταπόδια έπειτα από την "ταλαιπωρία" που δέχονται στα συγκεκριμένα εργαλεία (αν και διαθέτουν μια κολλώδη ουσία για την προστασία τους) είναι "ευάλωτα" ! Για αυτό το λόγο θα πρέπει να ακολουθηθούν δυο απλές κινήσεις. Πρώτη είναι η κατάψυξη του χταποδιού για μία μέρα τουλάχιστον, που θα μας εξασφαλίσει από την μία τον θάνατο τον περισσοτέρων μικροβίων και από την άλλη θα προκαλέσει το σπάσιμο των μυών του χταποδιού. Το σπάσιμο των μυών συνήθως γίνεται μετά από 2-3 μέρες στην κατάψυξη και έχει ως αποτέλεσμα να "μαλακώσει" το χταπόδι (αυτή η πρακτική χρησιμοποιείτε ευρέως από τους ανθρώπους που δεν έχουν την δυνατότητα να "χτυπήσουν (βουρλίσουν)" τα χταπόδια στα βράχια). Η δεύτερη κίνηση είναι το βράσιμο για πέντε λεπτά σε νερό, έτσι ώστε να αφαιρεθούν ότι μικρόβια έχουν επιζήσει.
Τέλος, μπορείς συνεχίσεις το μαγείρεμα είτε με ξύδι είτε με κρασί. Επέλεξα ξύδι διότι έχω σπίτι ένα παλαιωμένο κρασί (που το μετέτρεψα σε ξύδι) και το χρησιμοποιώ για τέτοιες "δουλειές" ...
Ελπίζω να σε βοήθησα. Αν δεν κατάλαβες κάτι ή αν χρειάζεσαι περαιτέρω εξηγήσεις πες μου, θα χαρώ να σου απαντήσω (αν μπορώ βέβαια) ...
@cook: Καλημέρα και καλή σαρακοστή και σε εσένα. Μπορώ να πω οτι είναι και εμένα από τα πιο αγαπημένα σαρακοστιανά γεύματα ...
Φρέσκο χταποδάκι.. Μμμμ μου τρέχουν τα σάλια.. Πω πω.. Μας άνοιξες για μια ακόμα φορά την όρεξη.
@jacki: Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια ...
Λάμπρο, ευχαριστώ για την εμπεριστατωμένη απάντηση. Άψογη!
Στην Πάτρα που μεγάλωσα, το χτύπημα (βούρλισμα) το λέμε γούλισμα. Θα σε γουλίσω κάτω σαν χταπόδι, λέμε, χαχα!
Περί καταψύξεως και γουλίσματος λοιπόν, το ήξερα. Για να σιτέψει το χταπόδι και να μην είναι σκληρό. Για το 5λεπτο βράσιμο για να σκοτωθούν τα μικρόβια το έμαθα τώρα. Ευχαριστώ!
@Kiki: Χαίρομαι πολύ που σε βοήθησα. Ότι άλλο χρειαστείς μπορείς να με ρωτήσεις ...
Μπράβο βρε Λάμπρο μου!
Ευτυχώς που δεν μας σκανδαλίζεις τώρα την σαρακοστή και μας βάζεις νηστίσιμα! Αν και το συγκεκριμένο χταποδάκι της φωτογραφίας, κι αυτό σκάνδαλο είναι!
Την καλησπέρα μου!
Δημοσίευση σχολίου