6 μεγάλα καλαμάρια
10 μικρές γαρίδες ψιλοκομμένες
1/2 φλυτζάνι ρύζι
1 μεγάλο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
1 μεγάλη τομάτα (ψιλοκομμένη)
1 μεσαία πράσινη πιπεριά (ψιλοκομμένη)
1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
1 ποτήρι ασπρο κρασί
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
Αλάτι
Πιπέρι
Διαδικασία
Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το μισό φλυτζάνι ελαιόλαδο. Τοποθετούμε τις ψιλοκομμένες γαρίδες, τα ψιλοκομμένα πλοκάμια των καλαμαριών, την ψιλοκομμένη πιπεριά, αλάτι, πιπέρι και τα αφήνουμε να τσιγαριστούν για 2-3 λεπτά. Έπειτα τα σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Στο τέλος, προσθέτουμε και την ψιλοκομμένη τομάτα, το ρύζι και τα αφήνουμε εώς ότου το ρύζι είναι έτοιμο (περίπου 10-12 λεπτά).
Σε ένα ταψί ή πυρέξ βάζουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο που μας έμεινε (μισό φλυτζάνι) και το ποτήρι με το άσπρο κρασί. Γεμίζουμε τα καλαμάρια ένα-ένα με την γέμιση και τα κλείνουμε προσεκτικά με οδοντογλυφίδα.
Τα αλατίζουμε ελαφρώς και τα τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά (δεν θέλουμε με τίποτα να μας ξεροψηθούν από έξω και να μείνουν "άψητα" από μέσα) στο φούρνο για 30 - 40 λεπτά περίπου (ανάλογα τον φούρνο).
Σε ένα ταψί ή πυρέξ βάζουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο που μας έμεινε (μισό φλυτζάνι) και το ποτήρι με το άσπρο κρασί. Γεμίζουμε τα καλαμάρια ένα-ένα με την γέμιση και τα κλείνουμε προσεκτικά με οδοντογλυφίδα.
Τα αλατίζουμε ελαφρώς και τα τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά (δεν θέλουμε με τίποτα να μας ξεροψηθούν από έξω και να μείνουν "άψητα" από μέσα) στο φούρνο για 30 - 40 λεπτά περίπου (ανάλογα τον φούρνο).
32 σχόλια:
Πως μπορώ να λείψω που μου λείπετε ήδη!!
Κάνω ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω : )))
Πάλι εδώ γυρίζω,
είναι η μυρωδιά από τα γεμιστά σου θαλασσινά,
Είναι τα λόγια σας που με κάνουν να νιώθω πως είμαι κάτι στην ζωή σας,
κάτι έστω τόσο δα μικρό : )))
Σε νιώθω φίλο, αυτό δεν διαπραγματεύεται !!!!
Πάλι εδώ θα γυρίζω !!!
Να περνάς μοναδικά και να μας χαρίζεις τον θαλασσινό αέρα σου!!
Σε φιλώ θαλασσινέ!!
Λάμπρο αυτή τη συναγή την κάνω κι εγώ αλλά χωρίς γαρίδες και ντομάτα.. Βάζω άνηθο και μαϊντανό και τα ψήνω με λεμόνι και λάδι.. Κορυφαία.. Θα το δοκιμάσω και έτσι..
Καλημέρα θαλασσινή.
@Anastasia: Χαίρομαι τόσο μα τόσο πολύ που είσαι πάλι κοντά μας (έστω και περαστική). Σε ευχαριστώ για άλλη μια φορά για τα υπέροχα λόγια σου και την φιλία σου.
Να είσαι καλά !!!
@Jacki: Αν θέλεις μπορείς να μου την στείλεις την δικιά σου έτσι ώστε να την δοκιμάσω; περιμένω εντυπώσεις όποτε προσπαθήσεις ...
Θαλασσινά φιλιά ...
Λάμπρο μου κάνω τη γέμιση για τα ντολμαδάκια τα γιαλαντζί αλλά ρίχνω μέσα και τα πλοκάμια.. γεμίζω τα καλαμαράκια και τα κλείνω.. Μετά αλατίζω, ρίχνω λεμόνι νερό και λάδι και τα ψήνω.. Και γίνονται πολύ νόστιμα..
Με ντομάτα τα κάνουμε αλλά βάζουμε και κουκουνάρι..
@jacki: Ενδιαφέρον ακούγετε αλλά την γέμιση την τσιγαρίζεις καθόλου; την τομάτα και το κουκουνάρι τα χρησιμοποιείς στη γέμιση; και αν ναι το κουκουνάρι το καβουρδίζεις πρώτα;
Τη γέμιση την τσιγαρίζω.. Τσιγαρίζω κρεμμύδι μετά βάζω τα πλοκάμια και το ριζάκι, μετά αλάτι πιπέρι μαϊντανό, άνηθο.. Και ότι άλλο θέλεις.. Ίσως και δυόσμο.. Τα ψήνεις και μετά γεμίζει τα καλαμαράκια και τα ψήνεις με λεμόνι νερό και λάδι..
Τώρα με τη ντομάτα κάνουμε το αντίστοιχο αλλά βάζουμε ντομάτα (εγώ βάζω και τσίλι και καγιέν) Και μαϊντανό... όχι άνηθο..και στο τέλος τα κουκουνάρια.. Ο καθένας όπως το θέλει.. Άλλοι τα προτιμούν άψητα.. Εμένα μου αρέσει να είναι και λίγο καβουρδισμένα..
Πω πω μεσημέριασε και πεινάω..
Υπέροχη συνταγή!
Πρέπει να την δοκιμάσω!
Λάμπρο, με εντυπωσίασες!
@Jacki: Μια χαρά μου ακούγονται ... Την επόμενη φορά θα το δοκιμάσω σίγουρα !!
@Αγγελικη Ν: Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια ...
Πολύ καλή ακούγεται. Μετά τη γέμιση των καλαμαριών που έκανα με καρύδι, σειρά έχει αυτή!
Την επόμενη φορά δοκίμασε να βάλεις και λίγο φρέσκο μαϊντανό στη γέμιση, κάνει τη διαφορά :)
@kiki: Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Φυσικά περιμένω εντυπώσεις σου ...
@Leni: Το ξέρω αλλά δυστυχώς δεν είχα εκείνη την ημέρα ... Θα το προσθέσω όμως στα υλικά (καλά που μου το θύμισες) ...
Σε ευχαριστώ για την παρατήρηση !
YΠΕΡΟΧΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ.ΤΗΝ ΕΓΡΑΨΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΔΩΣΑ ΣΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ.ΘΑ ΔΟΚΙΜΑΣΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩ.ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ.
ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΛΑΜΠΡΟ..ΤΗΝ ΠΑΕΓΙΑ ΤΗΝ ΔΟΚΙΜΑΣΑ ΗΤΑΝ ΤΕΛΕΙΑ..
ΤΑ ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΙΑ ΟΠΩΣ ΕΙΠΕ ΚΑΙ Η ΤΖΑΚΗ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΓΑΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΝΤΟΜΑΤΑ ΤΑ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ..ΜΕ ΜΠΟΛΙΚΟ ΑΝΗΘΟ ΚΑΙ ΜΑΙΝΤΑΝΟ..
ΦΙΛΙΑ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Είδες τί μου κάνεις τώρα; ΕΙΔΕΣ;
:)
:))
:)))
Χα,χα,χα,χα,χα,
θα φτιάξω κι εγώ εντός τον ημερών...
Βρήκαααααααααααααααα!!!!
Φιλιά πολλά....
τρελαίνομαι για γεμιστά καλαμαράκια!!! Αυτή τη συνταγή με τις γαρίδες δεν την ήξερα!!!θα την δοκιμασω στα σίγουρα, δείχνει πολύ νόστιμη!!!
@JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS: Περιμένω εντυπώσεις σκρουτζάκο !!!!
@ΦΩΤΕΙΝΗ: Χαίρομαι πάρα πολύ που σου άρεσε η συνταγή (παέγια)...
Φιλιά στην όμορφη Κάρπαθο
@Artanis: Χαίρομαι που βρήκες κάτι επιτέλους !!!! Θα περιμένω εντυπώσεις ...
Φιλιά πολλά
@creationsbyeve: και εγώ τρελαίνομαι γενικά για γεμιστά θαλασσινά ... Αν την δοκιμάσεις περιμένω εντυπώσεις ...
Λάμπρο γεια σου...Έχω κάτι για σένα, πέρνα να δεις...
Φιλιά..
M εβγαλες απ την σιωπή μου Λάμπρο μ αυτη την συνταγή!!!!!
Καλη Πασχαλιά!
Επιστροφή…με άρωμα κανέλλας!
Αλλη μία απίθανη συνταγή!!
Μύρισε θάλασσα, καλοκαιράκι και ούζο!
Τις καλησπέρες μου
@Αρτανις: Σε ευχαριστώ πολυ για το πραγματικά υπέροχο δώρο σου ...
@Faraona: Χαίρομαι πάρα πολύ που ακούω νέα σου ... Εύχομαι να είσαι καλά ...
Χρόνια πολλά και καλό Πάσχα !!!
@Αναστασία: Καλώς επέστρεψες .... Εύχομαι να μείνεις για πάντα ;) !!!
Καλό Πάσχα σου εύχομαι ...
@Ολγα: Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σου λόγια ... Καλό Πάσχα και σε εσένα ...
ΠΕΡΑΣΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΟΥ ΕΥΧΗΘΩ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΙΟΡΤΗ ΣΟΥ.
@Skroutzako: Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τις ευχές σου φίλε μου ... Να έχεις ένα υπέροχο Πάσχα σου εύχομαι !!!
Δημοσίευση σχολίου