Μετά από μια απουσία αρκετών μηνών (κυρίως για επαγγελματικούς λόγους) επιστρέφω με την πιο αγαπημένη μου συνταγή. Το γαριδοπίλαφο αλά Αίγυπτος είναι το πιλάφι με γαρίδες το οποίο φτιάχνουν οι Αιγύπτιοι στα ψαροκάικα όλης της χώρας. Μια πολύ απλή και γρήγορη συνταγή για ένα από τα νοστιμότερα πιάτα που έχω δοκιμάσει ποτέ !!!
Υλικά για 4 άτομα
- 1 κιλό γαρίδες (ολόκληρες)
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 2 κούπες ρύζι
- 4-5 μπαλάκια μπαχάρι
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 1 μικρό φλιτζάνι Ελαιόλαδο
Διαδικασία
Όπως προείπα η συνταγή είναι πολύ απλή και πάνω από όλα πεντανόστιμη. Οι γαρίδες θα πρέπει να είναι φρέσκιες και όχι αποφλοιωμένες (κατεψυγμένες) γιατί σε αυτή την συνταγή το μεγαλύτερο ρόλο στο πιάτο μας το παίζει το "ζουμί" της γαρίδας. Όπως είδατε από τα υλικά λείπει η τομάτα (που χρησιμοποιείται συχνά σε τέτοιες συνταγές για χρώμα και γεύση) αλλά και κρασί (για γεύση), άρα η επιλογή της γαρίδας είναι ο σημαντικότερος παράγοντας. Τις γαρίδες τις βράζουμε ελάχιστα πριν την έναρξη της συνταγής για δυο λόγους α) για να γίνει εύκολη η αποφλοίωση τους και β) για να κρατήσουμε για αργότερα το ζουμί τους. Ας προχωρήσουμε στην διαδικασία. Αρχικά τοποθετούμε στην κατσαρόλα το ελαιόλαδο έτσι ώστε να τσιγαρίσουμε το κρεμμύδι. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το αφήνουμε να τσιγαριστεί έως ότου πάρει ένα βαθύ ξανθό χρώμα (λίγο πριν γίνει καφέ δηλαδή). Μόλις είναι έτοιμο προσθέτουμε τις γαρίδες, τις οποίες έχουμε αποφλοιώσει πρώτα, προσθέτουμε τα μπαχαρικά (αλάτι, πιπέρι και μπαχάρι) και τις αφήνουμε να τσιγαριστούν ελαφρώς. Στην συνέχεια, προσθέτουμε το ρύζι με το νερό (το οποίο έχουμε κρατήσει από το βράσιμο της γαρίδας) και τα αφήνουμε σε σιγανή φωτιά έως ότου το ρύζι απορροφήσει όλο το νερό (συνήθως 30 λεπτά) . Η αναλογία νερού-ρυζιού είναι περίπου 2-1 (ανάλογα το ρύζι βέβαια που χρησιμοποιείτε) και η κατσαρόλα (ή βαθύ τηγάνι) που θα χρησιμοποιηθεί θα πρέπει να είναι αντικολλητική . Ένα από τα μυστικά της συνταγής είναι ότι δεν πρέπει να ξεσκεπάσουμε και να ανακατέψουμε το πιλάφι (όσο γίνετε βέβαια). Στο τέλος, όποιος επιθυμεί προσθέτει και λεμόνι (εγώ προσωπικά το συνιστώ) ...
Σας εύχομαι καλή επιτυχία και καλή όρεξη ....
Σας εύχομαι καλή επιτυχία και καλή όρεξη ....
30 σχόλια:
Καταρχήν να σε ενημερώσω πως άλλαξα όνομα αλλά παραμένω η ίδια ;)
Χαίρομαι που γύρισες γιατί κόντευα να μείνω μισός άνθρωπος από την αφαγία :)))
Ότι έχει να κάνει με τις γαρίδες το τρώω αρκεί να τις μαγειρεύει άλλος.
Γενικά δηλαδή να μαγειρεύει άλλος :D
Μαζί με ένα γλυκό φιλί για καλωσόρισμα σου αφήνω ακόμη ένα αγαπημένο μου κομμάτι
του Χαρούλη ;)
Ματςςςςςςςςςςςςςςςςςςς
Αναστασία
Ωωωωωω!!!!!!!!
ΚΑΛΩΣ ΤΟΝ!!!!!
Μας έλειψες πάρα πολύ.
Σίγουρα να τη δοκιμάσω;
Δε βλέπω ντομάτα και μου φαίνεται περίργη, αλλά για να το λες...
Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές
Ω!!!!!!Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΚΠΛΗΞΗ.ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΛΥ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΓΥΡΙΣΕΣ ΠΑΛΙ ΜΕ ΤΙΣ ΝΟΣΤΤΙΜΙΕΣ ΣΟΥ.ΠΩ ΠΩ!!ΚΑΙ ΠΕΙΝΑΩ ΤΩΡΑ.
ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΜΟΝΟ ΜΕ ΧΑΜΟΓΕΛΑ.
@Stalagmatia: Poso xairomai pou eimai pali stin megali kai oraia parea sas den legete. Mou leipsate poli oloi sas alla merikoi idiaitera :)
Anastasia se efxaristo poli kai gia ta dio tragoudakia tou Xarouli pou mou exeis afierosei (to ena idi to anevasa sto facebook) kai epifilasome :).
Polla 8alassina filia,
Lambros
@ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ: Xairomai kai ego pou se vlepo pali apo ta meri mou :) (na mou peis eseis edo eisastan ego eleipa alla leme tora) ... Oso gia tin tomata kai ego tin idia aporia eixa stin arxi alla to meta me "kalipse" ... Kaneto kai 8a me 8imi8eis ...
@JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS: Xairomai poli pou eisai kai esy edo na mou prosfereis to proto kalosorise stin geitonia mas ... Elpizo na ta leme sixnotera apo edo kai pera ...
πού είσαι βρε παιδί μου, χάθηκες...Πώ, πω, χρόνια και ζαμάνια που λένε...
Καλησπέρα από ΝΖ, η συνταγή πάει για αντιγραφή πάραυτα...
Σε φιλώ...
@Artanis: Eleipa logo douleias alla girisa drimiteros ... Elpizo na ta leme pio sixna apo edo kai sto eksis ... Ti kaneis esy sta ksena ? ola kala ekei ?
Βρε καλώς τον! Μαύρα μάτια!
Όλο έριχνα καμιά ματιά να δω αν θα φανείς!
Πολύ χαίρομαι που σε βλέπω!
Όσο για την συνταγή σου... ίσως και αύριο θα την κάνω, όπως την λες!
@Αγγελική Ν : Σε ευχαριστώ για το γλυκό καλοσόρισμα σου και ελπίζω να τα λέμε πιο συχνά. Θα περιμένω σχόλια σου για τη συνταγή αν την κάνεις ...
Μια μεγάλη καλημέρα και απο εμένα. Καταπληκτικές οι συνταγές- λατρεύω ότι έχει να κάνει με θαλασσινά-μου άνοιξες την όρεξη πρωί πρωί.
@thumbelina: Καλή σου μέρα και σε εσένα !!! Καλώς όρισες στη παρέα μας και χαίρομαι πολύ που είσαι "μία από εμάς" :) Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια και εύχομαι να τα λέμε συχνά !!!
Επιτέλους,επέστρεψες.Κ μάλιστα έφερες μαζί σου και νοστιμιές.Εύκολη φαίνεται η συνταγή,μόνο τις γαρίδες που δεν πρέπει να είναι κατεψυγμένες δεν ξέρω που θα βρω,αλλά θα το παλέψω.
Πρέπει να σε ενημερώσω πως είμαι η παλιά σου φίλη neni,αλλά άλλαξα τώρα και έγινα ΑΓΑΠΗ και θα με βρεις στο καινούργιο μου blog μιας και η ζωή μου έχει γίνει πιο χαρούμενη και έχει αποκτήσει άλλο νόημα.
Θα τα ξαναπούμε φίλε μου,μην χαθείς πάλι.
Καλό μήνα και καλή εβδομάδα.
@ΑΓΑΠΗ : Ή καλύτερη να σε αποκαλώ "αγαπημένη μου neni" ; Σε ευχαριστώ πολύ και εσένα για το γλυκό σου καλωσόρισμα και για τα καλά σου λόγια.
ΧΑΙΡΟΜΑΙ πάρα πολύ που σε βρίσκω καλύτερα από ότι σε "άφησα" και εύχομαι την επόμενη φορά που θα ξαναμιλήσουμε να είσαι ακόμη καλύτερα :)
Σε φιλώ γλυκά και θα τα λέμε πλεόν πιο συχνά (ελπίζω) !!!
Aγαπημένε μου φίλε,μπορείς να με αποκαλείς όπως θέλεις.
Θα χαρώ να τα ξαναπούμε.Καλό απόγευμα.
ΠΕΡΑΣΑ ΝΑ ΕΥΧΗΘΩ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΦΙΛΕ ΜΟΥ.
@ JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS: Kalo mina se esena alla kai se olous tous filous mou edo ...
τι να πω; και θέλω και δεν θέλω να περνώ από εδώ!
πρόκληση μωρέ είναι όλα αυτά που λες, κάνεις και δείχνεις!
το κρέας το κόψαμε το ψάρι μπορούμε να το φάμε και σαν πρωινό και σαν μεσημεριανό και σαν απογευματινό γεύμα μα πώς;
θα 'πρεπε ίσως να γίνω ψαράς!!!
όχι πως είναι και αργά γι αλαγή καριέρας...
δεν ξέρω πώς κατέληξα εδώ και παρόλο που παραπονιέμαι σ' ευχαριστώ για τις νόστιμες σου συνταγές!
η σερραία συμέλα από την πανέμορφη στοκχόλμη :-)
ΠΕΡΑΣΑ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΝΑ ΕΥΧΗΘΩ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙΣ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑ.
ΕΥΧΟΜΑΙ Η ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ 2010 ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΗ ΜΕ ΥΓΕΙΑ-ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ.
ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ;ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑ.ΕΧΕΙΣ ΧΑΘΕΙ.
ΤΙ ΕΓΙΝΕΣ;ΟΛΑ ΚΑΛΑ ΕΙΝΑΙ.
ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΝΑ ΕΧΕΙΣ.
Καλώστονα κι ας άργησε.
Ωραίο το γαριδοπίλαφό σου και θα δοκιμαστεί πάραυτα. Για να βλέπουμε κι άλλα. Ευχαριστώ.
Ξανάγραψα μα χάθηκε. Σε καλωσόριζα κι εγώ και ήθελα να σου πω ότι μ αρέσει η εκδοχή χωρίς ντομάτα. Ελπίζω να μη χάνεσαι συχνά τόσο.
ΤΙ ΕΓΙΝΕΣ; ΧΑΘΗΚΕΣ.ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΚΑΛΑ;ΜΠΗΚΕ Η ΑΝΟΙΞΗ.
Πέρασα να ευχηθώ
Καλό Πάσχα.
ΠΕΡΑΣΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΥΧΗΘΩ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑ.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ,ΠΙΟ ΓΛΥΚΑ ΑΠΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ,ΠΙΟ ΓΕΡΑ ΑΠΟ ΑΒΓΑ,ΠΙΟ ΤΥΧΕΡΑ ΑΠΟ ΑΡΝΙΑ :)))))
ΟΛΑ ΚΑΛΑ;ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΙΟΡΤΗ ΣΟΥ.
Λάμπρο μουυυυ...
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΟΥ!!!!
Να είσαι ΠΑΝΤΑ καλά!
Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές
ΠΕΡΑΣΑ ΝΑ ΕΥΧΗΘΩ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΧΑΜΟΓΕΛΑ:))))
ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ;ΧΑΘΗΚΕΣ.ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΣ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙΣ;
Να ζητήσω μια ΤΕΡΑΣΤΙΑ συγγνώμη από όλους αλλά η μεγάλη απουσία μου για άλλη μια φορά οφείλετε στο ότι είχα στροφή στην καριέρα μου (τι στροφή, αναστροφή καλύτερα) ... Εδώ και 4 μήνες είμαι στην σχολή δημοτικής αστυνομίας Κόνιτσας (Γιάννενα) όπου και περνάω εκπαίδευση για να γίνω δημοτικός αστυνομικός στα Μάλια Ηρακλείου. Άρα καταλαβαίνετε ότι μου ήταν δύσκολο να μείνω μαζί σας και να είμαι συνεπής. Επιπροσθέτως, έκανα μια πατάτα και είχα ενεργοποιήση την αναθεώρηση των σχολίων με αποτέλεσμα να μην βλέπω τα μηνύματα σας και να σας απαντήσω άμεσα (το έκανα τώρα) .... Σας ζητώ συγγνώμη και ελπίζω να "ξαναβρεθούμε" όπως παλιά !!!!
Δημοσίευση σχολίου