Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2011

Ψάρι στιφάδο !!!


Λέω να κάνω αρχή με ένα πολύ εύκολο αλλά συνάμα αγαπημένο μου πιάτο (βασικά από ότι έχετε καταλάβει όλα αγαπημένα είναι για μένα) που το πρωτοδοκίμασα σε ένα ερευνητικό ταξίδι που είχα κάνει το 2000 στη Κάλυμνο.Ο τίτλος της συνταγής αναφέρεται γενικά σε ψάρι (μεγάλα) στιφάδο αλλά νομίζω ότι το ιδανικό σε αυτή τη συνταγή είναι η επιλογή του φρέσκου τόνου ως κύριο υλικό!


Υλικά για 4 άτομα
  • 1 κιλό ψάρι μεγάλο (τόνος, σφυρίδα, στείρα, ροφός)

  • 1/2 κιλό κρεμμύδια μικρά (κοκκάρι)

  • 2 κρεμμύδια χοντροκομμένα

  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

  • 1/2 ποτήρι ελαιόλαδο

  • 1/2 κιλό τομάτες ψιλοκομμένες

  • 2 κουταλιές της σούπας τοματοχυμό (pummaro)

  • 1 ποτήρι του κρασιού κόκκινο κρασί

  • 1 ξυλάκι κανέλα

  • 2 φύλλα δάφνης

  • 5 μπαλίτσες ολόκληρο μπαχάρι

  • Αλάτι

  • Πιπέρι

Διαδικασία
Καθαρίζουμε προσεκτικά το ψάρι (αφαιρώντας του τα λέπια και τα εντόσθια αν δεν είναι ήδη καθαρισμένο),το αλατίζουμε, το πλένουμε και το κόβουμε σε χοντρές φέτες. Σε μία κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το λάδι μας με τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Έπειτα προσθέτουμε το κρασί, τη τομάτα, το τοματοχυμό, το αλατοπίπερο, τη κανέλλα, τα φύλλα δάφνης και το μπαχάρι μαζί με 1-2 ποτήρια νερό και τα αφήνουμε να βράσουν για 20 λεπτά. Στη συνέχεια ρίχνουμε το ψάρι και το αφήνουμε να βράσει για άλλα 20 - 25 λεπτά (σε μέτρια φωτιά) χωρίς να το ανακατεύουμε !!!

Το πιάτο συνοδεύεται τέλεια με πατάτες τηγανιτές (για όσους έχουν παιδιά) ή με ρυζάκι για όσους προτιμάνε κάτι με λιγότερες θερμίδες !!!

Καλή όρεξη και καλή επιτυχία !!!
Δημοσίευση σχολίου