Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Ψάρι στιφάδο !!!


Λέω να κάνω αρχή με ένα πολύ εύκολο αλλά συνάμα αγαπημένο μου πιάτο (βασικά από ότι έχετε καταλάβει όλα αγαπημένα είναι για μένα) που το πρωτοδοκίμασα σε ένα ερευνητικό ταξίδι που είχα κάνει το 2000 στη Κάλυμνο.Ο τίτλος της συνταγής αναφέρεται γενικά σε ψάρι (μεγάλα) στιφάδο αλλά νομίζω ότι το ιδανικό σε αυτή τη συνταγή είναι η επιλογή του φρέσκου τόνου ως κύριο υλικό!


Υλικά για 4 άτομα
  • 1 κιλό ψάρι μεγάλο (τόνος, σφυρίδα, στείρα, ροφός)

  • 1/2 κιλό κρεμμύδια μικρά (κοκκάρι)

  • 2 κρεμμύδια χοντροκομμένα

  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

  • 1/2 ποτήρι ελαιόλαδο

  • 1/2 κιλό τομάτες ψιλοκομμένες

  • 2 κουταλιές της σούπας τοματοχυμό (pummaro)

  • 1 ποτήρι του κρασιού κόκκινο κρασί

  • 1 ξυλάκι κανέλα

  • 2 φύλλα δάφνης

  • 5 μπαλίτσες ολόκληρο μπαχάρι

  • Αλάτι

  • Πιπέρι

Διαδικασία
Καθαρίζουμε προσεκτικά το ψάρι (αφαιρώντας του τα λέπια και τα εντόσθια αν δεν είναι ήδη καθαρισμένο),το αλατίζουμε, το πλένουμε και το κόβουμε σε χοντρές φέτες. Σε μία κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το λάδι μας με τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Έπειτα προσθέτουμε το κρασί, τη τομάτα, το τοματοχυμό, το αλατοπίπερο, τη κανέλλα, τα φύλλα δάφνης και το μπαχάρι μαζί με 1-2 ποτήρια νερό και τα αφήνουμε να βράσουν για 20 λεπτά. Στη συνέχεια ρίχνουμε το ψάρι και το αφήνουμε να βράσει για άλλα 20 - 25 λεπτά (σε μέτρια φωτιά) χωρίς να το ανακατεύουμε !!!

Το πιάτο συνοδεύεται τέλεια με πατάτες τηγανιτές (για όσους έχουν παιδιά) ή με ρυζάκι για όσους προτιμάνε κάτι με λιγότερες θερμίδες !!!

Καλή όρεξη και καλή επιτυχία !!!

17 σχόλια:

ΕΛΕΝΑ είπε...

Με πολύ νόστιμη και πρωτότυπη συνταγή μας ξεκίνησες, ομολογώ ότι το ψάρι στιφάδο δεν το έχω επιχειρήσει.
Μου αρέσει σαν ιδέα πολύ!

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Μμμμμμ.......ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΙΔΕΑ!!!!!

΄Αμεση επιλογή μου λοιπόν και σ' ευχαριστώ!
Καλή σου και όμορφη μέρα,

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΠΟΛΥ ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΘΑ ΤΗ ΔΩΣΩ ΣΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ

ΣΥΛΛΗΠΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ Η ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΣΟΥ ΔΩΣΕΙ ΜΟΝΟ ΧΑΡΕΣ

LAMBROS είπε...

@ΕΛΕΝΑ: Καλημέρα Έλενα ! Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια !!!

LAMBROS είπε...

@ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ: Καλημέρα, χαίρομαι πολύ που σου αρέσει (και) αυτή η συνταγή μου ... Περιμένω εντυπώσεις !!!

LAMBROS είπε...

@JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS: Σε ευχαριστώ πολύ φίλε μου ... Περιμένω και από εσένα εντυπώσεις !!!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

Τέλειο το πλακί!
Έτσι το λεν'στη Βόρεια Ελλάδα και στα νησιά Θάσο,Λήμνο,Σαμοθράκη.
Από Σκόπελο μέχρι Ρόδο το συνάντησα στιφάδο, πιο πολλές φορές με ροφό.
Εδώ το κάνω και με ξιφία φέτα, που τον βρίσκω ευκολότερα.
Η γιαγιά μου το έκανε με παλαμίδα, σαν Κωνσταντινουπολίτισσα.
Έδωσες καλή ιδέα για επόμενες μέρες, αν βρω το κατάλληλο ψάρι.
Καλό μεσημέρι!

zoyzoy είπε...

Και'δω πλακί το λέμε!
Μα δεν το'χω κάνει ούτε μία φορά!
Δεν μ'αρέσει αλιώνεται με τόσα μπαχαρικά η γεύση του ψαριού!

Είναι ωραία λύση όμως για μεγάλο κατεψυγμένο ψάρι!

Την καλησπέρα μου!

Αγγελικη Ν είπε...

Ωραιότατη συνταγή την έχω κάνει κάνει με πέρκα!
Εγώ νομίζω ότι (μεταξύ άλλων) το στιφάδο έχει ολόκληρα κρεμμύδια, ενώ το πλακί σε φέτες!
Λάμπρο, ωραία συνταγή!

LAMBROS είπε...

@ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ: Σε ευχαριστώ για την πληροφορία που μοιράστικες με εμάς :) Αν το δοκιμάσεις περιμένω εντυπώσεις :)

LAMBROS είπε...

@zoyzoy: Θα συμφωνήσω μαζί σου εν μέρη. Όσα αφορά την "αλλοίωση" της γεύσεις έχεις δίκιο αλλά όσα αφορά το τόνο που αναφέρω στη συνταγή πίστεψέ με το στιφάδο το απογειώνει !!! Σε ευχαριστώ για το σχόλιο πάντως !!!

LAMBROS είπε...

@Αγγελικη Ν : Καλημέρα Αγγελική μου ... Σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο και για την πληροφορία :)

Αγγελικη Ν είπε...

Σε περιμένω στο μπλογκ μου για ένα δωράκι-βραβειάκι!

LAMBROS είπε...

@Αγγελικη Ν : Σε ευχαριστώ πολύ Αγγελική μου !!! Σημαίνει πολλά για μένα !!!

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΠΕΡΑΣΜΑ ΜΟΥ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ.
ΤΟ ΦΤΙΑΞΑΜΕ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΣΟΥΠΕΡ!!!!!!!!!

LAMBROS είπε...

@JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS : Χαίρομαι πάρα πολυ που σας άρεσε η συνταγή !!!! Καλημέρα και καλή εβδομάδα !!!

cook είπε...

ω ποτε δεν εκανα ψαρι στιφαδο!!θα το δοκιμασω!