Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Γλώσσες Γεμιστές

Μετά από απαίτηση πολλών φίλων, δημοσιεύω σήμερα μια ιδιαίτερη συνταγή με ένα από τα πιο αγαπημένα ψάρια όλων μας, την Γλώσσα. Η συνταγή είναι σχετικά περίπλοκη αλλά όχι δύσκολη, όπως και να έχει όμως το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει στο έπακρον !!!

Υλικά για 4 άτομα
  • 4 φιλέτα γλώσσας (180 γρ. περίπου το ένα)
  • 85 γρ. καφέ ρύζι βρασμένο 1 καρότο σε λωρίδες
  • 1 κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
  • αλάτι, πιπέρι



ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ:
  • 2/3 φλιτζανιού ζωμό ψαριού
  • 4 κουταλιές σούπας
  • λευκό ξηρό κρασί
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 1 κουταλιά σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 1 κουταλιά σούπας κορν φλάουρ
  • αλάτι, λευκό πιπέρι



Διαδικασία
Ζεσταίνετε το λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρετε το κρεμμύδι και το καρότο για 3 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν.Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε το βρασμένο ρύζι, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού.Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε καλά.Αλατοπιπερώνετε ελαφρά τα φιλέτα της γλώσσας και τα τοποθετείτε σε αντικολλητικό ταψί.Βάζετε από το μίγμα του ρυζιού στο κέντρο κάθε φιλέτου και διπλώνετε την ουρά των ψαριών πάνω από τη γέμιση.Σταθεροποιείτε με οδοντογλυφίδες και σκεπάζετε το ταψί με αλουμινόχαρτο.Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C για 25 λεπτά περίπου.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη σάλτσα: ρίχνετε σε ένα κατσαρολάκι το ζωμό, το κρασί, το μοσχοκάρυδο, το μαϊντανό και το αλατοπίπερο.Σκεπάζετε το κατσαρολάκι και το αφήνετε σε δυνατή φωτιά να πάρει βράση.Χαμηλώνετε την ένταση της φωτιάς και αφήνετε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 5 λεπτά.Τέλος, διαλύετε το κορν φλάουρ σε λίγο νερό και το ρίχνετε στη σάλτσα, ανακατεύετε καλά, μέχρι να «δέσει» η σάλτσα και αποσύρετε από τη φωτιά.
Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε στη σάλτσα το ζουμί από το ταψί που ψήσατε τα ψάρια.

Καλή όρεξη και καλή επιτυχία !!!

15 σχόλια:

Elpiniki είπε...

Δεν εχω μαγειρεψει ποτε γλωσσα και μ αυτον τον τροπο μου φαινεται πολύ ενδιαφερον!

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Σήμερα ήταν η μέρα σου.
Λειτούργησα περίπου ως ...Αντύπας...
"μαγειρεύω (κατά το οδηγώ του λαϊκού του άσματος) και σε σκέφτομαι"
:-))))
Τώρα με τις γεμιστές γλώσσες, άλλη γευστική πρόκληση

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

zoyzoy είπε...

Ωραία ιδέα!
Ισως χρησιμοποιήσω τη γέμισή σου για καλαμάρια γεμιστά με την σαλτσούλα θα δένει υπέροχα!

Καλό ΣΒΚ να'χεις!

Αγγελικη Ν είπε...

Λάμπρο μου τι όμορφη συνταγή! Θα την δοκιμάσω άμεσα!
Πραγματικά οι φιλεταρισμένες γλώσσες είναι ψάρι που σε προκαλεί να τυλίξεις κάτι μέσα του! Τις έχω δοκιμάσει με μανιτάρια κομμένα, φρέσκο κρεμμυδάκι, μαιντανό,κλπ μυρωδικά, όπως και με γέμιση θαλασσινών (γαρίδες, μύδια και μυρωδικά) τωρα σειρά της συνταγής σου!!!!

ΕΛΕΝΑ είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα η συνταγή σου, σίγουρα πολύ νόστιμη!!
Καλό σου Σαββατοκύριακο!!

LAMBROS είπε...

@Ελπινίκη : Καλημέρα και καλή εβδομάδα !!! Σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σου ...

LAMBROS είπε...

@ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ : Καλημέρα και καλή εβδομάδα !!! Γέλασα πολυ με το σχόλιο σου :) Σε ευχαριστώ πολύ !!!

LAMBROS είπε...

@zoyzoy : Καλημέρα και καλή εβδομάδα !!! Χμμμ, καλή ιδέα αυτή ;) περιμένω εντυπώσεις !!!

LAMBROS είπε...

@Αγγελικη Ν: Καλημέρα και καλή εβδομάδα !!! Συμφωνώ και επαυξάνω για τη γλώσσα !!!

LAMBROS είπε...

@ΕΛΕΝΑ : Καλημέρα και καλή σου εβδομάδα !!! Όντως είναι πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή !!!

para-kelsoscooks είπε...

Καλώς σε βρήκα και με βρήκες Λάμπρο.Τις γεμιστές γλώσσες τις βρίσκω ενδιαφέρον πιάτο.Και ωραίο σε εμφάνιση.Καλή εβδομάδα να έχεις.

mia maria είπε...

Πολύ πρωτότυπο και εμφανίσιμο το πιάτο σου!

LAMBROS είπε...

@para-kelsoscooks: Καλώς όρισες στο Ψαρότοπο μου !! Σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σου και ελπίζω να μην χαθούμε ;)

LAMBROS είπε...

@mia maria: Καλώς όρισες και εσύ στο Ψαρότοπο μου !!! Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια !!!

Αγγελικη Ν είπε...

Πού είσαι Λάμπρο μου? Χάθηκες! Έλα να παίξουμε κανένα παιχνιδάκι (μουσικό)!