Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Ψαράκι τηγανητό: μυστικά και ψέματα

Ασχολούμαι σήμερα με μαρίδα, γαύρο και αθερίνα, λόγω του ότι πρόκειται για ψάρια ψιλά, μικρά και τραγανά με πολλές δυνατότητες από γευστικής σκοπιάς. Η επιτυχία τους δεν εξαρτάται μόνο από το καλό αλεύρωμα και τη σωστή θερμοκρασία. Σχετικά με το δεύτερο, πάντως,το κόλπο με το κομμάτι ψωμιού στο λάδι είναι γνωστό: αν ξεπηδούν μικρές φυσαλίδες από το καταδυθέν ψωμάκι, τότε το λάδι θέλει λίγη θερμότητα ακόμη· αν σκουρύνει απότομα, τότε το λάδι παραείναι ζεστό. Η σωστή θερμοκρασία είναι γύρω στους 180° C. Για το αλεύρωμα θα παραφράσω την περίφημη ατάκα του ελληνικού κινηματογράφου: «αλεύρωμα από αλεύρι»; Γιατί το αλεύρωμα μπορεί να γίνει με καλαμποκάλευρο -για πιο τραγανό αποτέλεσμα- νισεστέ,αλεύρι ανάμεικτο με αρωματικά (σκόνη γλυκάνισου ή μάραθου, πάπρικα κ.λπ.) με ή χωρίς αλάτι και πιπέρι, τριμμένο ψωμί, τελείως ξερό. Ο χυλός με μπίρα ή σόδα είναι και αυτός μια λύση -αυτό, δηλαδή,που οι νεόκοποι θαυμαστές της ιαπωνικής κουζίνας ονομάζουν «τεμπούρα» και θεωρούν ιαπωνική ανακάλυψη, χωρίς να γνωρίζουν, οι δυστυχείς, πως στην πραγματικότητα είναι πορτογαλική και εισήχθη στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου από τους Πορτογάλους Ιησουήτες μοναχούς.

Τέλος, μια συνοδευτική σάλτσα μπορεί να απογειώσει τα τηγανητά ψαράκια: λαδόξιδο με
πολτοποιημένο βολβό μάραθου, άνηθο ή άλλα αρωματικά.
Λαδόξιδο φρέσκιας ντομάτας
Υλικά:
• 1 μικρή ντομάτα
• 3 κτσ ελαιόλαδο
• 2 κτσ ξίδι από λευκό κρασί
• αλάτι λευκό πιπέρι ή 1 πρέζα τσίλι
• 1/2 κτγ πάπρικα
Διαδικασία:
Αφαιρούμε την πέτσα και τα σπόρια της ντομάτας πριν τη βάλουμε με τα άλλα υλικά στον πολτοποιητή.
Εναλλακτικά, την τρίβουμε, τη σουρώνουμε και χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί, βάζοντας το λάδι τελευταίο.
Μπορούμε, επίσης, να πολτοποιήσουμε μαζί λίγο κρεμμύδι ή σκόρδο.

16 σχόλια:

ΕΛΕΝΑ είπε...

Λάμπρο τα μυστικά σου είναι θησαυρός!
Λατρεύω την τηγανιτή αθερινούλα αλλά και τα μπαρμπουνάκια, το κόλπο με το ψωμάκι δεν το ήξερα!
Φιλιά, καλή σου μέρα!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

Το κόλπο με το κομμάτι ψωμί το έκανε η γιαγιά μου, ακόμη και με την τηγανητή παλαμίδα (σε φέτες). Τότε όμως είχε γκαζιέρα, όπου δύσκολα ρύθμιζε τη θερμοκρασία.
Εμείς τηγανητά ψάρια δεν κάνουμε, γιατί μυρίζει το σπίτι. Δοκιμάσαμε πολλά κόλπα,αλλά τίποτα.
Αν ξέρεις το μυστικό, πολύ θα ήθελα να το δοκιμάσω, με σαρδέλες ή μπαρμπούνια....
Καλημέρα από τα Βόρεια!

Selcouth είπε...

Αυτό με τη θερμοκρασία και το ψωμάκι δεν το ήξερα.
Ενδιαφέρουσα η σάλτσα!
Την αθερίνα την λατρεύω, αλλά δεν μπορώ να τη βρω... Κάποιοι μου είπαν να τη ζητάω τον Σεπτέμβρη, γιατί τότε υπάρχει άφθονη. Ισχύει;

Πολλές και όμορφες καλησπέρες!

LAMBROS είπε...

@Ελενα : Χαίρομαι πάρα πολύ που σου άρεσαν ... Ελπίζω να σε βοηθήσουν την άλλη φορά !!!

LAMBROS είπε...

@Δύσπιστος : Το μυστικό για να μην σου μυρίζει το σπίτι είναι ένα και μοναδικό ... δεν τηγανίζεις μέσα σε αυτό :) βασικά η μόνη λύση είναι γκαζάκι (μεγάλο) και έξω από το σπίτι (μπαλκόνι, αποθήκη ή κήπος) άρα ότι έκανε η γιαγιά σου :)

LAMBROS είπε...

@Selcouth: Καλώς όρισες στη παρέα μας πρώτα από όλα. Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
Όσο για την αθερίνα, ισχύει για το Σεπτέμβρη αυτό αλλά όχι οτι δεν υπάρχει όλο τον άλλο χρόνο ...
Η αθερίνα είναι ένα μικρό αφρόψαρο το οποίο ψαρεύεται κυρίως με την τράτα (για αυτό υπάρχει και σε αφθονία τον Σεπτέμβρη που βγαίνουν οι μηχανότρατες για δουλειά).
Για "επιμόρφωση" τώρα, το όνομά της προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό ρήμα αθερίζω που σήμαινε "περιφρονώ" --> περιφρονημένο ψάρι !!!

zoyzoy είπε...

Ούτε εγώ γνώριζα το κολπάκι με το ψωμάκι!
Τουλάχιστον 1φορά την εβδομάδα το τηγανιτό ψαράκι μπαίνει στην κουζίνα και ας μυρίζει η γειτονιά.
Αυτό που έχω παρατηρήσει είναι ότι η πρώτη τηγανιά πάντα βγαίνει χλωμή λόγο της θερμοκρασίας προφανώς.

Και η ζαργάνα τηγανιτή είναι τέλεια!

Φιλιά θαλασσινά!

Αγγελικη Ν είπε...

Λίγα περιφρονημένα ψάρια να είχαμε…
Με τα τηγανητά ψάρια έχω και εγώ το πρόβλημα της οσμής που οσμώνεται στο σπίτι και ζέχνει για μέρες… Όμως και το μπαλκόνι δεν είναι λύση: τι φταίνε οι γείτονες…

LAMBROS είπε...

@zoyzoy: Έχεις δίκιο για την πρώτη τηγανιά μιας και η θερμοκρασία δεν πιάνει την κατάλληλη θερμοκρασία ... Ζαργάνα τηγανητή να σου πω την αλήθεια δεν έχω φάει αλλά το πιστεύω οτί θα είναι τέλεια !!!

LAMBROS είπε...

@Αγγελική Ν.: Εγώ είμαι σε μονοκατοικία και δεν έχω τέτοιο θέμα με γείτονες αλλά όπως και να έχει είναι ευκαιρία κοινωνικοποίησης :)

Elpiniki είπε...

Πολυ ενδιαφερουσες πληροφοριες και επειδη αγαπαμε τηγανητα μικρα ψαρακια, τις αποτυπωσα!

Ροδάνθη είπε...

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο απο το φρέσκο ψαράκι και ειδικά όταν είναι δικιά μας ψαριά μικρά ή μεγάλα.Να είσαι καλά καλό βράδυ.

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΑΑΑ ΤΟ ΚΟΛΠΟ ΜΕ ΤΟ ΨΩΜΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑ.ΕΙΣΑΙ ΑΠΙΘΑΝΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΟΥ.ΤΟ ΕΙΠΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ.ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΕΡΙΝΑ ΕΙΝΑΙ ΦΟΒΕΡΗ!!!!
ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΛΟ Σ/ΚΟ.

LAMBROS είπε...

@Ελπινίκη: Χαίρομαι που σου άρεσε !!!

LAMBROS είπε...

@Ροδάνθη: Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου !! Καλό μεσημέρι !!!

LAMBROS είπε...

@JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS: Φίλε να είσαι καλά για τις ευχές σου αλλά και για τα καλά σου λόγια ... Καλή σαρακοστή σε όλους !!!