Δευτέρα, 12 Μαΐου 2008

Παστίτσιο με τονάκι



Υλικά :
• 700 γραμ. Τονάκι
• 250 γραμ. μακαρόνια (για παστίτσιο)
• 400 γραμ. φέτα
• 200 γραμ. κασέρι
• 200 γραμ. μυζήθρα
• 1 κιλό γάλα
• 3 αυγά
• 1 ματσάκι μαϊντανό
• 2 κρεμμύδια
• 1 ποτήρι σάλτσα ντομάτας
• 5 μέτριες τομάτες
• Ελαιόλαδο
• Αλάτι
• Πιπέρι
• Μπαχάρι
• Μοσχοκάρυδο

Διαδικασία:

Αρχικά, ετοιμάζουμε τη γέμιση του παστίτσιου. Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το μαϊντανό. Έπειτα, προσθέτουμε τον φρέσκο τόνο που έχουμε κάνει κιμά, μπαχάρι, αλάτι και πιπέρι και τα τσιγαρίζουμε. Μετά, βάζουμε τις ντομάτες και τη σάλτσα και αφήνουμε το φαγητό να βράσει. Η γέμιση είναι έτοιμη μόλις δέσει η σάλτσα.
Παράλληλα βράζουμε τα μακαρόνια, για 5 με 7 λεπτά περίπου και τα σουρώνουμε. Σε ένα ταψάκι απλώνουμε μια ποσότητα μυζήθρα και στρώνουμε πάνω της τα μισά μακαρόνια. Στη μέση στρώνουμε την γέμιση και πάλι πάνω της, μακαρόνια και μυζήθρα.
Στη συνέχεια ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ. Βάζουμε το βούτυρο να κάψει και σιγά σιγά ρίχνουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά και συνεχώς. Προσθέτουμε και το γάλα με αργούς ρυθμούς, συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Το γάλα θα πρέπει να είναι χλιαρό, για να μην σβολιάσει το μίγμα. Χαμηλώνουμε την φωτιά και τέλος βάζουμε τα τυριά και το μοσχοκάρυδο. Δε σταματάμε να ανακατεύουμε μέχρι να δέσει καλά η μπεσαμέλ και να κατεβάσουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Μόλις κρυώσει λίγο η κρέμα την στρώνουμε και αυτή στο ταψί.
Πασπαλίζουμε το παστίτσιο με τυράκι, για να πάρει ωραίο χρώμα στο ψήσιμο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς Κελσίου, για 1 ώρα περίπου.

Η συνταγή μπορεί να γίνει και με τόνο σε κονσέρβα αλλά δεν θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα . Προσοχή όμως δεν θέλει αλάτι.


Καλή επιτυχία !!!
Posted by Picasa

7 σχόλια:

Peter M είπε...

Bravo, Lampbro, poli oraio thallasini Pastitsio.

ΛΑΜΠΡΟΣ είπε...

Hi Peter !
Do you like it? Its very delicious and i sugested you to cook it sometime.
Nice to hear news from you again,
Lambros

Tzaki Jazz είπε...

Καλησπέρα Λάμπρο..

Μου αρέσει πολύ το blog σας. Ο τρόπος που γράφετε δείχνει μεράκι για το φαγητό.

Τελευταία, δημιούργησα ένα site, το ask4food.gr, για όσους εκτιμούν το καλό φαγητό και τον τρόπο που αυτό τους δίνεται..

Για να προτείνουμε κάποιες καλές "γωνίτσες" ή αξιόλογα μαγαζιά στην Αττική (προς το παρόν)
αλλά και για να αποφεύγουμε κάποια άλλα που δεν αξίζει τον κόπο.
Από πελάτες για πελάτες.

Ρίξτε μια ματιά. Αν σας αρέσει γράψτε. Αν δεν γνωρίζετε τα καταστήματα αλλά κάποιος γνωστός σας εκτιμάει το αξιοπρεπές φαγητό...πάντα ευελπιστώ σε αναγνώστες με επίπεδο για να υπάρχει αντικειμενικότητα και σωστή προσέγγιση.

Οποιαδήποτε σχόλια σας προς εμένα για βελτιώσεις ή παραλήψεις είναι ευπρόσδεκτα.

Φιλικά,
Τζάκι

Zoi Kountouri είπε...

Kalispera Lambro!!!!T site einai ekpliktiko!!!Idanika mageiremata gia to kalokairaki pou plisiazei!!!!:) Thelw poli na dokimasw to pastitsio me tonaki!!!Elpizw na kanw mia enotita kai sto diko mou to blog gia fooding and tips fiati pros to parwn einai pio dimosiografiko.....Alitheia to diko sou agapimeno fagito poio einai?
Filakia Polla apo Salonika
Hope to talk to you soon!!

ΛΑΜΠΡΟΣ είπε...

Καλημέρα Τζάκι,
ευχαριστώ πολυ για τα καλά σου λόγια. Επισκέφτηκα το site σου και είναι όντως πολυ καλό και χρήσιμο. Ελπίζω να τα καταφέρω σύντομα και να σου στείλω και ένα post εκεί. Ευχαριστώ και πάλι
Λάμπρος

ΛΑΜΠΡΟΣ είπε...

Καλημέρα Ζωούλα,
Ευχαριστώ πολύ και εσένα για τα καλά σου λόγια. Αν χρειαστείς μελλοντικά καμία βοήθεια για την ενότητα των συνταγών που θέλεις να φτιάξεις μπορείς να με ρωτήσεις. Όσο για το πιο αγαπημένο μου φαγητό (αν και δύσκολη απόφαση) είναι το γαριδοπίλαφο. Είναι μια συνταγή που την κάνουν οι Αιγύπτιοι στα καϊκια και είναι καταπληκτική. Σύντομα θα την δημοσιεύσω.
Ελπίζω και εγώ να τα ξαναπούμε σύντομα,
Λάμπρος

cook είπε...

σλουρπ....αυτό μοιάζει πολύυυυ νόστιμο...:)