Τετάρτη, 18 Ιουνίου 2008

Τα θαλασσινά και τα κρασιά που αγαπούν !!!

Σας αναδημοσιεύω ένα άρθρο από το περιοδικό οινοχόος της Καθημερινής, σχετικά με τους συνδυασμούς των θαλασσινών με τα υπέροχα κρασιά μας. Το άρθρο το πληκτρολόγησα εγώ για αυτό και του έχω κάνει κάποιες μορφοποιήσεις στο κείμενο (χωρίς να αλλάξω το νόημα βέβαια) για χάρη συντομίας. Ελπίζω να σας αρέσει, γιατί εμένα μου άρεσε πάρα πολύ.

Γυαλιστερές => Βηλάνα
Τις γυαλιστερές τις απολαμβάνουμε συνήθως ωμές, με το λεμόνι τους. Τι καλύτερο να τις συνοδεύσουμε από ένα κρασί που προσφέρει αντίστοιχα δροσερή γεύση και ένα ήπιο χαρακτήρα με αρώματα καλοκαιριού, όπως μία Βηλάνα. Μη διστάσετε ωστόσο να τις χαρείτε και με ένα λευκό αφρώδες κρασί,όπως ένα Prosecco ή ένα ελληνικό αφρώδες από Μοσχοφίλερο.

Καραβίδες => Sauvignon Blanc
Για τις καραβίδες στα κάρβουνα, επιλέξτε ένα λευκό κρασί που έχει περάσει από βαρέλι, ώστε να είναι αρκετά πλούσια και γεμάτη η γεύση του και σίγουρα θα τις ευχαριστηθείτε. Για ένα ριζότο με καραβίδες, επιλέξτε και ένα Sauvignon Blanc αν τα μυρωδικά κυριαρχούν στο πιάτο σας, αλλιώς μπορείτε να επιλέξετε ένα Chardonnay αν η γεύση της καραβίδας είναι αυτή που κυριαρχεί.

Αστακός => Λευκό κρασί
Για τις αστακομακαρονάδες διαλέξτε ένα λευκό κρασί με πλούσια γεύση, περασμένο για λίγο από βαρέλι.

Κυδώνια => Μοσχοφίλερο
Αν επιθυμείτε να ανοίξετε την όρεξη σας με λίγα κυδώνια τότε επιλέξτε ένα ποτήρι Μοσχοφίλερο. Ελαφρύ και αρωματικό θα συνοδεύσει διακριτικά τα φρέσκα όστρακα. Για κυδώνια σαγανάκι με μυρωδικά επιλέξτε ένα πολυποικιλιακό λευκό κρασί που εκφράζει τα βοτανικά αρώματα του πιάτου. Όσο για μία μακαρονάδα με όστρακα, τι θα λέγατε για ένα αρωματικό Ασύρτικο με Sauvignon Blanc από την Βόρειο Ελλάδα;

Αχινοί => Ασύρτικο
Οι αχινοί βρίσκουν το ταίρι τους σε ένα Ασύρτικο από τη Σαντορίνη, αναδεικνύουν τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα τους με ένα αρχοντικό Riesling και κλέβουν την παράσταση με μία φίνα ροζέ σαμπάνια.

Στρείδια => Σαμπάνια
Η πιο κλασσική επιλογή είναι να τα απολαύσετε με μία εκλεκτή λευκή σαμπάνια. Η ενναλακτική επιλογή είναι να τα δοκιμάσετε με ένα ξηρό σέρι (manzanilla sherry), το οποίο υπογραμμίζει τη μεταλλικότητα των στρειδιών. Αν επιμένετε Ελληνικά επιλέξτε μια Κεφαλονίτικη Ρομπόλα, με άρωμα λεμονιών και θαλασσινού αέρα. Αν θέλετε να επιλέξεται πάντως κάτι πιο ανατρεπτικό τότε επιλέξτε ένα ερυθρό κρασί. Θα δώσει άλλη διάσταση στη πλούσια λιπαρή γεύση τους, όπως ένα ελαφρύ, διάφανο, φρουτώδες και παιχνιαδιάρικο Pinot noir.

Πετροσωλήνες => Αθήρι
Συνδυάστε τους με ένα φρέσκο νησιώτικο Αθήρι.

Σουπιά => Pinot Grigio
Η σουπιά τηγανιτή συνοδεύετε από Ελληνικό κρασί που αναμυγνύει Ροδίτη με Σαββατιανό ή για ένα Ιταλικό Pinot Grigio. Η σουπιά στα κάρβουνα επιζητάει ένα δυνατό λευκό κρασί παλαιωμένο σε βαρέλι. Αν είναι μαγειρεμένη με το μελάνι της και με μία νόστιμη πικάντικη σάλτσα, ταιριάζει ιδανικά με ένα μεστό ισορροπημένο κόκκινο κρασί απο Cabernet Sauvignon, που εκφράζει το άρωμα του μελανιού. Τέλος, η σουπιά με σπανάκι θα συνδιαστεί με ένα πλούσιο γεμάτο ροζέ απο Syrah, σχεδόν κόκκινο.

Χτένια => Σαββατιανό
Αν τα βάλετε με το κέλυφός τους στην σχάρα και έπειτα τους προσθέσετε λεμονάκι, θα έχετε ένα εκλεκτό μεζέ που μπορείτε να χαρείτε με ένα φρέσκο και ζωηρό Σαββατιανό. Αν τώρα θέλετε να τα απολαύσετε με ζυμαρικά και λαχανικά, δοκιμάστε ένα Sauvignon Blanc, ενώ αν η σάλτσα των ζυμαρικών περιέχει ντομάτα, συνοδεύστε τα με ένα ροζέ κρασί. Για χτένια τηγανιτά προτιμήστε ένα Ροδίτη. Τέλος, για ριζότο με χτένια επιλέξτε ένα Chardonnay που έχει ωριμάσει σε δρύινα βαρέλια.

Γαρίδες => Ρόμπολα
Οι φρέσκες καλοτηγανισμένες γαρίδες ταιριάζουν με ένα λευκό κρασί με καλή οξύτητα και ήπια αρώματα, όπως μία Βηλάνα ή μία Ρομπόλα. Σε περίπτωση όμως που μιλάμε για ψιλό γαριδάκι(όπως της Σύμης), το οποίο το απολαμβάνουμε ολόκληρο, χρειαζόμαστε ένα πιό έντονο λευκό κρασί , όπως ένα συνδυασμό από Ασύρτικο και Αθήρι. Οι ψητές γαρίδες συνοδεύονται εξαιρετικά με ελαφρώς αρωματικά δροσερά κρασιάπου προέρχονται από συνδιασμό δυο ή περισσοτέρων λευκών κρασιών. Για τις γαρίδες σαγανάκι με σάλτσα ντομάτας και τυρί μπορείτε να δοκιμάσετε ένα ροζέ κρασί. Τέλος, οι γαρίδες με γλυκόξινη σάλτσα ταιριάζουν εξαιρετικά με ένα ξερό Μοσχάτο από τη Λήμνο ή τη Σάμο.

Φούσκες => Τσίπουρο
Σπάνιος μεζές που δεν τα πάει πολύ καλά με το κρασί λόγω του έντονου ιωδίου που περιέχει. Χαρείτε το με λίγο Τσίπουρο, ενώ αν θέλετε να δοκιμάσετε κάτι πιο ακραίο τότε συνοδεύστε το με ένα single malt whisky με αντίστοιχο αρωματικό χαρακτήρα.

Καλαμάρι => Μπύρα
Το τηγανιτό καλαμάρι είναι θαυμάσιο με ένα ελαφρύ λευκό κρασί της αρασκείας σας, αλλά ας μη γελιόμαστε, ειναι θαυμάσιο και με μια παγωμένη μπύρα. Το ψητό καλαμάρι θέλει κρασί λευκό, πλούσιο, γεμάτο και καλοδομημένο,και γιατί όχι, παλαιωμένο σε δρύινα βαρέλια. Όταν όμως το καλαμάρι είναι γεμιστό με φέτα ή ανθότυρο, προτιμήστε ένα λευκό κρασί που περιέχει Sauvignon Blanc ή Μαλβάζια. Αν η γέμιση έχει ρύζι, τότε κατευθυνθείτε σε ένα πλούσιο λευκό Semillon, ενώ αν η γέμιζει περιλαμβάνει κουκουνάρι και σταφίδες, μην το πολυσκέφτεστε, το Gewurztraminer είναι το κρασί σας.

Μύδια => Ροδίτης
Ανοίξτε ένα μπουκάλι Ροδίτη και απολαύστε το τέλειο συνδυασμό. Αν προτιμάτε τη Γαλλική οινική πρόταση τότε συνδυάστετα με ένα Muscadet. Στα αχνιστά μύδια με γλυκάνισο ή μάραθο κινηθείτε στην ίδια αρωματική κλίμακα και επιλέξετε ούζο με γλυκάνισο. Όταν τα μύδια είναι σαγανάκι με ρίγανη και άλλα μυρωδικά μπορείτε να πιείτε ένα αρωματικό κρασί σαν το Traminer, αλλά προσοχή, στη περίπτωση που το σαγανάκη περιέχει ντομάτα, διαλέξτε ένα ροζέ από Ξινόμαυρο. Τέλος, για τους λάτρεις του Μυδοπίλαφου, ένα αρωματικό Chardonnay περασμένο σε δρύινα βαρέλια θα κάνει την απόλαυση μεγαλύτερη.

Χταπόδι => Ούζο
Το χταπόδι στα κάρβουνα γευστικά είναι ένας πολύ έντονος μεζές, για αυτό συνδυάστε το με το κατεξοχήν συνοδευτικό του δηλαδή το ούζο. Εναλλακτικά μπορείτε να επιλέξετε τσίπουρο ή ρετσίνα. Για το κλασσικό χταπόδι με μακαρονάκι διαλέξτε ένα ροζέ κρασί από διάφορες ερυθρές ποικιλίες, ενώ για χταπόδι στιφάδο μη διστάσετε να αφεθείτε στα χέρια ενός κόκκινου κρασιού, όπως η Μαντηλαριά ή το Μαυροτράγανο.
Δημοσίευση σχολίου