Υλικά:
• 4 φιλέτα Ξιφία
• 1 μελιτζάνα
• 1 πιπεριά κόκκινη
• 1 πιπεριά κίτρινη
• 1 κολοκύθι
• 4 μεγάλα μανιτάρια (Πλευρώτους)
• 1 κρασοπότηρο ελαιόλαδο
• 10 ντοματίνια
• 1 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένη
• 1 φλιτζάνα ξύδι μπαλσάμικο
• 1 κουταλιά του γλυκού μέλι
• 1/2 φλιτζάνι θυμάρι
• Πιπέρι
• Αλάτι
Εκτέλεση
Πλένετε καλά τα λαχανικά και κόβετε στα τέσσερα τις πιπεριές και σε φέτες την μελιτζάνα και το κολοκύθι. Ανακατεύετε σε ένα μπολ όλα τα λαχανικά και προσθέτετε δυο κουταλιές σούπας ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Τα βάζετε σε μία κατσαρόλα και τα ψήνετε για 15 λεπτά. Έπειτα προσθέτετε τα ντοματίνια και τα αφήνετε για άλλα 5 λεπτά. Χρησιμοποιώντας ένα σέϊκερ ανακατεύετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το πολτοποιημένο σκόρδο, το μέλι, το μπαλσάμικο, το αλάτι και το πιπέρι. Τα χτυπάτε καλά έως ότου αποκτήσουν κρεμώδη υφή.
Με αυτό το dressing αλείφετε τα φιλέτα του Ξιφία και τα ψήνετε στην Γκριλιέρα (προτιμήστε κάρβουνα) 3-4 λεπτά για κάθε πλευρά. Σε ένα μπολ τοποθετείτε τα ψητά λαχανικά, το θυμάρι και το υπόλοιπο dressing και τα ανακατεύετε καλά.
Απλώνετε σε μία πιατέλα τα λαχανικά και τοποθετείτε από πάνω τα φιλέτα του Ξιφία. Το πιάτο μας είναι έτοιμο για σερβίρισμα.
Με αυτό το dressing αλείφετε τα φιλέτα του Ξιφία και τα ψήνετε στην Γκριλιέρα (προτιμήστε κάρβουνα) 3-4 λεπτά για κάθε πλευρά. Σε ένα μπολ τοποθετείτε τα ψητά λαχανικά, το θυμάρι και το υπόλοιπο dressing και τα ανακατεύετε καλά.
Απλώνετε σε μία πιατέλα τα λαχανικά και τοποθετείτε από πάνω τα φιλέτα του Ξιφία. Το πιάτο μας είναι έτοιμο για σερβίρισμα.
23 σχόλια:
Kalhspera....
wraios o xifias...
alla mia flitzana xidi balsamic??
sto telos ti geush exei to thalassofaghto?
Kalimera Alkmini !
Η φλιτζάνα που αναφέρεται δεν είναι μεγάλη αλλά μικρή (του διπλού καφέ για να καταλάβεις) και χρησιμοποιείτε κυρίως για να γλυκάνει τα λαχανικά μας. Δεν ξέρω για εσένα αλλά εμένα τα ψητά λαχανικά με ξύδι βαλσάμικο είναι η αδυναμία μου. Ευχαριστώ για την παρατήρηση ...
Yπεροχη συνταγη οπως παντα!
Μ αρεσουν παρα πολυ οι νεες γευσεις κι οχι τα συνηθισμενα και τα παραδοσιακα!Τα βαρεθηκα πια.
Μπραβο βρε ...γι αλλη μια φορα.
καλημερα απ το Ιονιο.
Καλημέρα Faraona !
Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια ... Πάρα πολύ ωραίο το νησί σας πάντως ...
Καλησπέρα, τυχαία έπεσα στο blog και ενθουσιάστηκα. Συγχαρητήρια!!!
Καλημέρα και σε εσένα Kikitri !
Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια και χαίρομαι ιδιαίτερα που σου αρέσει το blog μου. Αλήθεια τι σου αρέσει περισσότερο ή τι νομίζεις οτι θα ήθελε ακόμη?
Αυτή η ερώτηση απευθείνεται και στους υπόλοιπους αναγνώστες του Ψαρότοπου εννοείτε ...
Γεια σου Λάμπρο, θα διαβάσω με την ησυχία μου το μπλογκ σου (είναι λάτρης των ψαριών και λοιπόν θαλασσινών, οπότε...) και θα σου πω τη γνώμη μου άλλη φορά.
Ενα πράγμα που σκέφτηκα με την πρώτη ματιά είναι ότι θα μπορούσες να αυξήσεις τις κατηγορίες σου και με ψάρια αναλυτικά. Π.χ. ροφός, σαρδέλες, τόνος, μπακαλιάρος, σολομός κλπ Γιατί σίγουρα θα έχεις -στο μέλλον ειδικά- περισσότερες από μια συνταγές για κάθε ψάρι. Επίσης, ρύζι, ζυμαρικά. Και μπορείς να τις βάζεις σε περισσότερες από μία κατηγορίες. Εγώ αυτό κάνω πάντως και είναι πιο πρακτικό. Είδες τα μπλογκ μου;
Και μαρέσει που έχει και συνταγές και πληροφορίες και πιο προσωπικά σου πράγματα, είναι πολύ γλυκό και φιλικό.
Η ποσότητα του βαλσάμικου είναι αντριστρόφως ανάλογη με την ποιότητά του.
Για απλά φτηνά ξύδια που φτιάχνονται με τη μέθοδο του μπαλσάμικου και αποκαλούνται έτσι η ποσότητα που δίνεις σε σχέση με την μεγάλη ποσότητα λαδιού και μελιού που βάζεις είναι μια χαρά.
Αν όμως βάλεις ένα καλό παλαιωμένο βαλσάμικο, θες μόνο λίγες σταγότες σε 4-5 κουταλιές λάδι.
Αυτή τη σως κάνω και εγώ για τα ψητά μου λαχανικά.
Αλλά και το θυμάρι μου φαίνεται πολύ.
Λάμπρο μου χθες στις ειδήσεις διάβασα για το "ΦΙΛΙΑ" και είπα για σένα, ο φίλος μου ο Λάμπρος είναι εδώ.Τώρα για το ξιφία έχω πολύ άσχημη εμπειρία, κάποτε στη Κρήτη δοκίμασα και εκείνο το βράδυ με πήγανε στα επείγοντα με γαστρεντερίτιδα, απο τότε δεν ξαναέφαγα.
να και ένα φαί που δεν είναι και τόσο παχυντικό γιατί κάνω και δίαιτα. Θα ήθελα μια μεριδούλα αν είναι εύκολο.
Καλημέρα σε όλους !
@kikitri : Ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές σου και για τις παρατηρήσεις σου. Δεν έχω επισκεφτεί ακόμα το blog σου γιατί δεν ξέρω πιο είναι; Αν θές γράψε μου την διεύθυνση.@Gianni: Για την παρατήρηση σου σχετικά με την ποσότητα - ποιότητα του βαλσάμικου θέλω να σε ρωτήσω κάτι. Ξέρεις πολλούς να χρησιμοποιούνε παλαιωμένο βαλσάμικο γιατί εγώ δεν ξέρω; Όσο αφορά την ποσότητα του θυμαριού σε προτρέπω να φτιάξεις την συνταγή με την συγκεκριμένη ποσότητα και έπειτα να μου πείς... Άλλωστε ισχύει πάντα το ''περί ορέξεος ...''
@Αχτίδα: Λυπάμαι εις διπλούν για το περιστατικό με τον Ξιφία αφού έγινε στο νησί μου. Όντως είμουν και εγώ εκεί τότε ...
@ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΛΩΣΤΗ ΔΕΜΕΝΗ: ΕΦΤΑΣΕΕΕΕ ... Καλώς όρισες στην παρέα μας.
Θυμάμαι μια φορά που είχα φάει ξιφία και μου άρεσε πάρα πολύ1 Εχω χρόνια να φάω.. Αν και μπορεί να αγοράσω και να την φτιάξω την συνταγή. Πουλάνε στα σούπερ μάρκετ ξιφία;
Οχι σε όλα ! Αν και θα σου πρότεινα αν μπορείς να βρείς φρέσκο. Αν πάλι δεν τα καταφέρεις μπορείς να βρείς σε μεγάλες αλυσίδες σουπερ-μάρκετ ή στο Μακρο. Αν το κάνεις θα ήθελα τις εντυπώσεις σου ...
Αγαπητέ Λάμπρο γνωρίζω αρκετούς που χρησιμοποιούν παλαιωμένο. Μιλάω γι απαλαιωμένα 3, 5 ή 7 ετών που η τιμή τους δεν είναι απαγορευτική, αλλά η γεύση τους εντελώς διαφορετική.
Το «περι ορέξεως» το σέβομαι, αλλά δεν θα έκανα ποτέ μια συνταγή μόνο και μόνο για να διαπιστώσω αν ο συγγραφέας της έχει διατυπώσει σωστά την ποσότητα των υλικών, ενώ θα μπορούσα απλά να τον ρωτήσω…
Φίλε Ψαρά, καλώς σε βρήκα. Πάντως το δόντι του φαφούτη ,όπως υποσχέθηκα, έκανε πολλές βουτιές και έκλεψε και πολλές καρδιές.
Για να δούμε τι μαγείρεψες αυτήν την φορά. Ξιφία! Από τα αγαπημένα μου φαγητά. Πάντα έχω στο θάλαμο του ψυγείου μου, διότι όπως ξέρετε είναι ένα από τα πιο ωφέλιμα φαγητά . Συνήθως τον μαγειρεύω στην σχάρα-στα κάρβουνα. Δεν ξέρω τώρα με το μέλι ,με προβλημάτισες και θα ήθελα να το δοκιμάσω κάποια στιγμή που θα βρω χρόνο .
Καλή μέρα να έχεις και καλά μαγειρέματα ,όπως πάντα.
Καλημέρα φίλε μου Σιδερά !
Τι κάνεις; Καιρό έχουμε να τα πούμε! Χαίρομαι πάρα πολύ για την "επιτυχία" που είχε το δόντι !
Όσο για την συνταγή στην προτείνω ανεπιφύλακτα !!! Είμαι σίγουρος οτι θα σου αρέσει όπως και στο παρελθόν (Σουπιές με ελιές)! Περιμένω εντυπώσεις ...
Αυτό το "φτιάξτο και έπειτα να μου πεις" με ιντριγκάρισε.
Έκανα απόψε την συνταγή με δύο κομμάτια ξιφία και φυσικά όλα τα υλικά στη μέση μιας και η συνταγή μιλούσε για 4 κομμάτια. Μόνο το θυμάρι μοίωσα αρκετά γιατί πιστεύω πολύ αυτό το "περι ορέξεως...".
Εξαιρετικό το dressing για τα λαχανικά, άλλωστε σχεδόν το ίδιο κάνω και εγώ εδώ και καιρό.
Ο ξιφίας δεν μας ενθουσίασε. Αυτή η γλυκόξινη γεύση δεν…
Το κυριότερο όμως (που δεν το υποψιάστηκα ούτε όταν διάβαζα την συνταγή αλλά ούτε και όταν την έφτιαξα) ήταν το σκόρδο.
Το θεωρώ πολύ μεγάλη ποσότητα και η γεύση του κάλυπτε όλα τα άλλα.
Δυσκολευτήκαμε να βρούμε και κρασί να το συνδυάσουμε.
Ανοίξαμε στην αρχή ένα sauvignon blanc του Παπαϊωάννου που μας αρέσει πολύ, αλλά δεν ταίριαζε.
Δοκιμάσαμε την συνταγή στη συνέχεια και με ένα ροζέ (ακακίες κυρ-Γιάννη) και ήταν καλύτερο.
Θα πειραματιστώ λίγο αυξομειώνοντας κάποια υλικά και θα ενημερώσω αν θέλετε.
Καλημέρα Γιάννη !
Χαίρομαι που τελικά σου άρεσε η συνταγή (από οτι κατάλαβα). Δεν κατάλαβα όμως αυτό που είπες με το σκόρδο. Μισή σκελίδα σκόρδο κάλυψε όλη την γεύση; Πάντως στο κανονικό μια χαρά είναι. Όσο για το κρασί, θα σου πρότεινα ένα ξερό Μοσχάτο από τη Λήμνο ή τη Σάμο που θα του ταίριαζε θαυμάσια ...
Λάμπρο δεν έβαλα μία σκελίδα.
ή εγώ έκανα λάθος ή ήταν τυπογραφικό και το διόρθωσες πριν το δω ότάν έκανα την συνταγή.
Όσο για κρασί, ένας φίλος που γνωρίζει μου είπε σήμερα που το κουβέντιασα μαζί του, πως μία μαντινεία θα ήταν ιδανική.
Με δελεάζεις με τη συνταγή να μπω στην κουζίνα και να μαγειρέψω!! Ξιφία που βρίσκουμε όμως?? Νόστιμο blog!!! (έκανα τις σαρδέλλες με τα αμπελόφυλλα... όνειροοοοοο)
Καλημέρα !
@Γιάννη: Δεν έχω διορθώσει κάτι για το σκόρδο πάντως, όσο για την Μαντινειά μου ακούγεται καλή ιδέα.
@Λαχανάκι:Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Αν θέλεις γράψε το σχόλια σου, για την συνταγή με τις σαρδέλες, στην ανάρτηση που αφορά την συγκεκριμένη συνταγή για να υπάρχει ... Thanx anyway
Δημοσίευση σχολίου