Πρόκειται για την αγαπημένη μου συνταγή, μιας και περιέχει όλα τα αγαπημένα μου συστατικά μαζί, δηλαδή τα θαλασσινά (καραβίδες), τα ζυμαρικά (κριθαράκι) και το τυρί (φέτα). Την παρούσα συνταγή μου την έμαθε ένας συνάδελφος, σε ένα από τα ερευνητικά ταξίδια που είχαμε το 2006 στην περιοχή του Βόλου και συγκεκριμένα στο Τρίκερι (για όσους ξέρουν). Το πρόγραμμα είχε σαν θέμα την καταγραφή των αλιευτικών εργαλείων που αλιεύουν Καραβίδα στην χώρα μας. Έτσι, όπως καταλαβαίνετε είχαμε σχεδόν καθημερινά την δυνατότητα να μαγειρεύουμε καραβίδες. Μια από τις συνταγές, η οποία και ξεχώρισε βέβαια, ήταν και οι Καραβίδες γιουβέτσι με κομματάκια φέτας. Ελπίζω να σας αρέσει, μιάς και είναι η αγαπημένη μου !!!
Υλικά
* 1 κιλό Καραβίδες
* 2 μεγάλες τριμμένες τομάτες
* 1 κουταλιά της σούπας πελτέ
* 1 μεγάλα κρεμμύδι ψιλοκομμένο
* 1 φλιτζανάκι του καφέ παρθένο ελαιόλαδο
* 300 γραμμάρια κριθαράκι
* 150 γραμμάρια φέτα κομμένη σε μεγάλα κομμάτια
* 4-5 μπαλίτσες από μπαχάρι (ολόκληρο όχι τριμμένο)
* Πιπέρι
* Αλάτι
Διαδικασία
Σε μια κατσαρόλα (αντικολλητική) βάζουμε το λάδι μας και τσιγαρίζουμε καλά το κρεμμύδι. Έπειτα, βάζουμε τις τριμμένες ντομάτες, τα μπαχαρικά και τον πελτέ και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Αφού πάρουν την βράση, τοποθετούμε τις καραβίδες μας μέσα και τις αφήνουμε για περίπου 5-6 λεπτά , σε μεσαία φωτιά, να βράσουν. Προσθέτουμε το κριθαράκι μας μαζί με όσο νερό χρειάζεται, έτσι ώστε στο τέλος να μην χρειαστεί να "πετάξουμε" καθόλου ζουμί και το αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά. Όταν είναι σχεδόν έτοιμο, προσθέτουμε τα κομματάκια φέτας και το "κατεβάζουμε" από την φωτιά. Το γεύμα μας είναι έτοιμο ... ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ ...
ΥΓ. Η συγκεκριμένη συνταγή θα δημοσιευθεί στο επόμενο τεύχος Ι Cook Greek (αρχές Δεκεμβρίου) στο αφιέρωμα που θα υπάρχει για τα blog μαγειρικής.
* 1 κιλό Καραβίδες
* 2 μεγάλες τριμμένες τομάτες
* 1 κουταλιά της σούπας πελτέ
* 1 μεγάλα κρεμμύδι ψιλοκομμένο
* 1 φλιτζανάκι του καφέ παρθένο ελαιόλαδο
* 300 γραμμάρια κριθαράκι
* 150 γραμμάρια φέτα κομμένη σε μεγάλα κομμάτια
* 4-5 μπαλίτσες από μπαχάρι (ολόκληρο όχι τριμμένο)
* Πιπέρι
* Αλάτι
Διαδικασία
Σε μια κατσαρόλα (αντικολλητική) βάζουμε το λάδι μας και τσιγαρίζουμε καλά το κρεμμύδι. Έπειτα, βάζουμε τις τριμμένες ντομάτες, τα μπαχαρικά και τον πελτέ και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Αφού πάρουν την βράση, τοποθετούμε τις καραβίδες μας μέσα και τις αφήνουμε για περίπου 5-6 λεπτά , σε μεσαία φωτιά, να βράσουν. Προσθέτουμε το κριθαράκι μας μαζί με όσο νερό χρειάζεται, έτσι ώστε στο τέλος να μην χρειαστεί να "πετάξουμε" καθόλου ζουμί και το αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά. Όταν είναι σχεδόν έτοιμο, προσθέτουμε τα κομματάκια φέτας και το "κατεβάζουμε" από την φωτιά. Το γεύμα μας είναι έτοιμο ... ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ ...
ΥΓ. Η συγκεκριμένη συνταγή θα δημοσιευθεί στο επόμενο τεύχος Ι Cook Greek (αρχές Δεκεμβρίου) στο αφιέρωμα που θα υπάρχει για τα blog μαγειρικής.
31 σχόλια:
Κοίτα τώρα που είναι μεσημέρι και το στομάχι χορεύει αυτή η συνταγή μεγαλώνει την «δυστυχία» μου.
Φαίνεται υπέροχο,
Τόσο που νομίζω πως με φτάνει η μυρωδιά του!!!!
Καλό μεσημέρι θαλασσινέ
Πόπο νοστιμιά... θέλουμε κι άλλα τέτοια! κικιΤΡι
Ωραια συνταγη .Μ αρεσει η ιδεα με το κριθαρακι γιατι μεχρι τωρα τις καραβιδες κυριως ψητες τις εκανα.Θα την φτιαξω την συνταγη οπωσδηποτε.Σ ευχαριστω φιλε μου!
@Anastasia: Καλημέρα Αναστασία ! Χαίρομαι πολύ που σου αρέσει η συνταγή μου αλλά λυπάμαι για την "δυστυχία" που σου προξένησα ... Καλά να περνάς ...
@kikitri: Γεία σου Κικίτρι !
Χαθήκαμε ... Είσαι καλά ; Φιλιά πολλά ...
@faraona:Θα σου αρέσει πολύ και το αποτέλεσμα, πιστεψέμε ... Αν το κάνεις περιμένω τις εντυπώσεις σου ... Φιλιά πολλά στο νησί ...
Λάμπρο μου σε βάζω λινκ εδω: στο καινουργιο μου μπλογκ οπου θα βρεις κι αλλους που ασχολουνται με την μαγειρικη.Για μενα εισαι ξεχωριστός παντος να το ξέρεις.
φιλια
Σε ευχαριστώ πάρα πολύ Faraona για τα καλά σου λόγια ... Πάντως να ξέρεις οτί είναι αμοιβαία τα αισθήματα ...
Πέρασα να αφήσω μία καλησπέρα!!
Ξέρεις είχα κι εγώ έναν πολύ
καλό φίλο που ήταν μάγειρας...
κρύβει πολύ ευαισθησία το
ταλέντο σου... Συνέχισε :)
Καλά να περνάς ***
Γειά σου Μαργαρίτα !
Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια, αν και δεν είμαι μάγειρας΄ούτε κατά διάννοια, αλλά ένας λάτρεις της μαγειρικής ... Χαίρομαι που σου αρέσει η "δουλειά" μου και ελπίζω να σε βλέπω συχνά από εδώ ...
Καρβίδες! Το αγαπημένο μου! Όπως και αν είναι μαγειρεμένες. Μόνο που η φέτα με χαλάει λίγο... βλέπεις δεν τρώω. Καλή σου νύχτα σύντεκνε!
Λάμπρο γειά σου...Δεν ήρθα για τις συνταγές, αλλά για να σου ζητήσω μια χάρη, αν ξέρεις και μπορείς να με βοηθήσεις: Πέρασε σε παρακαλώ μια βόλτα από το ποστ μου, να δεις ένα ψάρι που ψάχνω εδώ και μέρες να μάθω ποιό είναι...
Σ' ευχαριστώ εκ των προτέρων, καληνύχτα...
@Artanis: Καλημέρα !!! Χάρηκα που πέρασες για την καλησπέρα και μόνο. Θα έρθω να σε βοηθήσω σε λίγο ...
@ η κοπέλα με το καναρινί φόρεμα: Καλημέρα ... Χαίρομαι που σου αρέσει η συνταγή! Στο τέλος μπορείς να προσθέσεις αντί για φέτα κάποιο άλλο τυρί για μακαρόνια, αν και δεν θα το συνιστούσα γιατί θα χάλαγες την γεύση ...
ΚΑΛΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ.ΜΟΥ ΑΝΟΙΞΕΣ ΤΗΝ ΟΡΕΞΗ.ΠΩ!ΠΩ! ΘΑ ΠΩ ΝΑ ΜΟΥ ΤΟ ΦΤΙΑΞΟΥΝ.ΝΟΣΤΙΜΟΤΑΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ.
Καλημέρα φίλε μου Λάμπρο.Μιαμ..μιαμ μεσημεριάτικα τι νοστιμιές είναι αυτές;Υπέροχος ο Βόλος και το Τρίκερι!
Να σημειώσω την συνταγή!!
Θα την κάνω και θα σου πω.
Καλημέρα jk !
Καλώς όρισες στο blog μου. Ελπίζω να σου αρέσει και να σε βλέπω συχνά ... Αν χρειαστείς κάποια διευκρίνηση για την συνταγή μην διστάσεις να μου την ζητήσεις.
Καλημέρα Neni !
Ναί, όντως υπέροχος και ο Βόλος και το Τρίκερι. Ήταν πανέμορφα !!!
Όσο για την συνταγή θα περιμένω τις εντυπώσεις σου ...
Φίλε Λάμπρο καλησπέρα, δεν ξέρω αν μπήκες στο μπλογκ να δεις την απάντησή μου στο σχόλιό σου...
Ήθελα να σε ευχαριστήσω που ανταποκριθηκες στην παράκλησή μου, και περισσότερο ακόμα, χαίρομαι που η γνώμη σου ως ειδικού στο ζήτημα συμφωνεί με τα στοιχεία που μου έστειλε ο φίλος Ιρλανδός...
Δεν κατάλαβα όμως ένα πράγμα: Αν δεν τρώγεται επειδή απλά δεν το τρώνε, ή αν επειδή έχει κάποιου είδους δηλητήριο ή κάτι τέτοιο...
Διαφορετικά, αν το αξιολογούν ώς άχρηστο λόγω του μικρού του μεγέθους και το πετουν άχρηστο, δεν έχω λόγια να τους χαρακτηρίσω...
Αν το ξεψάρωναν εγκαίρως από το δίχτυ, δεν είχε ελπίδες να επιζήσει; Ή μήπως παθαίνει ασφυξία όπως κάποια άλλα βυθόψαρα, από την απότομη άνοδο στην επιφάνεια;
Συγγνώμη για τις πολλές ερωτήσεις, αλλά ειλικρινά το λυπήθηκα το "γατάκι", όπως μου έγραψες πως το λένε...
Ωραία!Τρελαίνομαι για το μαγείρεμα! Για ξεσκόνισμα μη μου πεις!
Τώρα έχω απορία:Αυτό το φαγητάκι δεν μπορώ να το κάνω με γαριδούλες δηλαδή>? Φαντάζομαι πως ναι αφού είναι συγγενείς! (ή δεν είναι?)Θέλει καραβίδες σώνει ντε?
Για πες..
Για΄τι είναι τέλεια και λεω να την φτιάξω!
Την καληνύχτα μου
@Artanis: Καλημέρα ... Δεν χρειάζετε να με ευχαριστείς μιας και είναι χαρά μου να βοηθάω για οτι έχει να κάνει με την "δουλειά" μου. Το ψάρι αυτό, όπως και πολλά άλλα, είναι παράπλευρες απώλειες στο κυνήγι των εμπορικών ειδών όπως Μπαρμπούνια, Μπακαλιάροι κ.α. Για να καταλάβεις ακριβώς τι συμβαίνει θα σου πρότεινα να παρακολουθήσεις το ρεπορτάζ που είχε κάνει ο Παπαχελάς για το θέμα της αλιείας στην Ελλάδα και στο οποίο συμμετείχα (θα έχεις την ευκαιρία να με δείτε κι'όλας). Το βίντεο βρίσκεται στο site του Σκαϊ
@rain: Φυσικά και γίνεται και με γαρίδες ... Να σου πω την αλήθεια μου, περισσότερες φορές το έχω φάει με γαρίδες από ότι με καραβίδες, κυρίως λόγο τιμής βέβαια και όχι λόγο ποιότητας. Αν την φτιάξεις ελπίζω να μου γράψεις τις εντυπώσεις σου ...
εμενα μ αρεσουν οι καραβιδες με τυρακι και σαλτσουλα κοκκινη!!!!
Φίλε Λάμπρο, μπήκα στην ιστοδελία δου Σκάι και των Νέων Φακέλων που με παρέπεμψες, μόνον και μόνον για να βεβαιωθώ πως το έχω ήδη δει!!!
Κατάλαβα απόλυτα το ζήτημα, αλλά επιμένω πως αν θέλανε, θα μπορούσανε να προλάβουν αυτό το άσκοπο ξόδεμα...
Να είσαι καλά πάντως και άσε με να σε ευχαριστήσω για το ενδιαφέρον σου...
Καλό απόγευμα να έχεις...
ΥΓ. Είσαι πολύ χαριτωμένο παιδί, σε κατασυμπάθησα...
Φιλιά...
@Μαργαρίτα: Πιστεύω ότι οι καραβίδες, μαζί με τις γαρίδες, είναι από τα λίγα θαλασσινά που μπορείς να τα μαγειρέψεις με τόσους πολλούς συνδιασμούς και να βγάλεις ένα φοβερό αποτέλεσμα ... Πάντως νόστιμα θα είναι και έτσι όπως τα λες εσύ.
@Artanis: Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια (με κάνεις και κοκκινίζω χιχιχι) !
Για αυτά τα θέματα, όπως και πολλά άλλα ισχύει το ρητό του Ιπποκράτη "Καλύτερα να προλαμβάνεις παρά να θεραπεύεις". Έτσι, το καλύτερο είναι να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για αυτά έτσι ώστε να μην αλιεύονται καθόλου, από το να ψάχνουμε λύσεις για το τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για αυτά έπειτα. Χαίρομαι πολύ που έχεις, και πιο πολύ που εκφράζεις, τέτοιες απορίες και μου δινεις την δυνατότητα να αναπτύξω λίγο την σκέψη μου ...
Φίλε Λάμπρο, εδώ και 8 χρόνια εργάζομαι εθελοντικά στον Σταθμό Προστασίας Άγριων Ζώων και πουλιών, στην Ν.Ιωνία Μαγνησίας...Τα πράγματα με μας πάνε τόσο άσχημα, που συντομα δυστυχώς, μας βλέπω να αναστέλλουμε την δράση μας...Θα είναι ένα πλήγμα για την πανίδα της Κ.Ελλάδας, καθώς δεν υπάρχει άλλο κέντρο υποδοχής στην περιοχή και εξυπηρετούμε ήδη όλα τα γειτονικά δασαρχεία, τις Σποράδες και πολλούς ευαισθητοποιημένους ιδιώτες...
Όλα τα ζώα, τα πουλιά, τα ψάρια, έχουν έναν ρόλο στην διατήρηση της ζωής, και το σύνταγμα της χώρας δίνει σαφείς όρους για την διατήρησή τους και την προστασία τους...Το μόνον που ζητάω λοιπόν, λίγο πριν φύγω και δω τί γίνεται στην Ν.Ζηλανδία, είναι να ισχύσει το Σύνταγμα της χώρας...Να ισχύσουν οι νόμοι...
Εσύ που είσαι ειδικός στα θέματα του ενάλιου πλούτου, ξέρεις σε τί κρίσιμη κατάσταση βρίσκονται οι Ελληνικές θάλασσες, όπως κι εγώ ξέρω σε τί κατάσταση βρίσκεται η πανίδα μας...
Πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε όμως, όχι μόνον εγώ και 'συ και κάποι άλλοι γραφικοί...Και το κράτος, πρώτο και καλύτερο πρέπει να δείξει το ενδιαφέρον του...
Με συγχωρείς για το σχόλιο -σεντόνι, περιμένω με αγωνία να δω την αυριανή σου ανάρτηση...Εγώ θα προτιμήσω να αναρτήσω κάτι άλλο...
Καλό απόγευμα λοιπόν, θα τα ξαναπούμε σίγουρα...
Σε φιλώ...
Λάμπρο,
Είδα το ντοκιμαντέρ των Φακέλων του Σκάϊ! Πολύ αποκαλυπτικό… Συγχαρητήρια για την εμφάνισή σου, είσαι πολύ φιλικός και φυσικός μπροστά στο φακό και από ότι καταλαβαίνω, το αντικείμενο της εργασίας σου είναι ενδιαφέρον και σημαντικό...
Σε χαιρετώ, καλό βράδυ!
Ασπα καλημέρα !
Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια ...
Όντως η δουλειά μου είναι από αυτές που έχουν ενδιαφέρον, για αυτό το λόγο και την διάλεξα βέβαια.
μμμμμμμμμμμμμμμ..........θέλωωωωωωωωω!!!!!!!!!
καλό μηνα Λάμπρο :)
@cook: Καλημέρα και καλό μήνα !!!
Μα δεν είναι υπέροχη συνταγή; Εμένα με τρελαίνει...
Δημοσίευση σχολίου