Η συνταγή αυτή είναι από τις πιο γνωστές (και από τις νοστιμότερες μπορώ να πω) που έχουν σχέση με την σουπιά. Η κύρια παραλλαγή της είναι με σπανάκι (αντί για αγριόχορτα), αλλά μιας και εμείς εδώ στην Κρήτη τα έχουμε σε αφθονία, τα χρησιμοποιούμε αντί για σπανάκι. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, νομίζω ότι τα αγριόχορτα "προσφέρουν" πολλά περισσότερα αρώματα (και γεύσεις) από ότι το σπανάκι (που τις περισσότερες φορές προέρχεται από καλλιέργεια) ... Ελπίζω να σας αρέσει ...
Υλικά
• 1 κιλό σουπιές
• 2 κουταλιές της σούπας δυόσμο
• Αλάτι
• Πιπέρι
• 1 λεμόνι
• 1 σκελίδα σκόρδο
• 700 γραμμάρια αγριόχορτα
• 4 κουταλιές της σούπας άνηθο
• 5 κρεμμύδια φρέσκα
• Ζάχαρη
Εκτέλεση
Βράζουμε σε μια κατσαρόλα λίγο νερό και τα βουτάμε ανά είδος να ζεματιστούν για πέντε λεπτά. Τα βάζουμε όλα να στραγγίσουν και παίρνουμε μια κατσαρόλα. Βάζουμε στην κατσαρόλα ελαιόλαδο, για να σοτάρουμε τις σουπιές και μόλις μαλακώσουν λιγάκι, βάζουμε μέσα και τα αγριόχορτα. Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, το σκόρδο, τον μάραθο, τον άνηθο και το δυόσμο ψιλοκομμένα κι αυτά, αλάτι, πιπέρι, τον χυμό του λεμονιού και λίγη ζάχαρη, για να γλυκάνουμε το φαγητό μας, αφού τα χόρτα είναι αρκετά πικρά. Κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε το φαγητό μας να βράσει σε μέτρια φωτιά, για 20 περίπου λεπτά.
Ingredients:
• 1 kilogram cuttle fish
• 2 tablespoons mint
• Salt
• Pepper
• Olive oil
• 1 lemon
• 1 garlic
• 700 grammars of leaf vegetables
• Sugar
• 4 tablespoons dill
• 5 green onions
Procedure
Boil the leaf vegetables in a cooking pan for 5 minutes and strain. Cook the cuttlefish with olive oil in a cooking pan until they become soft. Add the leaf vegetables, the finely green onions, garlic, fennel and mint, the lemon juice, salt, pepper and a bit of sugar. 20 minutes later it is ready to serve.
Υλικά
• 1 κιλό σουπιές
• 2 κουταλιές της σούπας δυόσμο
• Αλάτι
• Πιπέρι
• 1 λεμόνι
• 1 σκελίδα σκόρδο
• 700 γραμμάρια αγριόχορτα
• 4 κουταλιές της σούπας άνηθο
• 5 κρεμμύδια φρέσκα
• Ζάχαρη
Εκτέλεση
Βράζουμε σε μια κατσαρόλα λίγο νερό και τα βουτάμε ανά είδος να ζεματιστούν για πέντε λεπτά. Τα βάζουμε όλα να στραγγίσουν και παίρνουμε μια κατσαρόλα. Βάζουμε στην κατσαρόλα ελαιόλαδο, για να σοτάρουμε τις σουπιές και μόλις μαλακώσουν λιγάκι, βάζουμε μέσα και τα αγριόχορτα. Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, το σκόρδο, τον μάραθο, τον άνηθο και το δυόσμο ψιλοκομμένα κι αυτά, αλάτι, πιπέρι, τον χυμό του λεμονιού και λίγη ζάχαρη, για να γλυκάνουμε το φαγητό μας, αφού τα χόρτα είναι αρκετά πικρά. Κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε το φαγητό μας να βράσει σε μέτρια φωτιά, για 20 περίπου λεπτά.
Ingredients:
• 1 kilogram cuttle fish
• 2 tablespoons mint
• Salt
• Pepper
• Olive oil
• 1 lemon
• 1 garlic
• 700 grammars of leaf vegetables
• Sugar
• 4 tablespoons dill
• 5 green onions
Procedure
Boil the leaf vegetables in a cooking pan for 5 minutes and strain. Cook the cuttlefish with olive oil in a cooking pan until they become soft. Add the leaf vegetables, the finely green onions, garlic, fennel and mint, the lemon juice, salt, pepper and a bit of sugar. 20 minutes later it is ready to serve.
50 σχόλια:
Με βάση την συνταγή που δίνεις, στα υλικά ξέχασες να σημειώσεις το σκόρδο και το λεμόνι.
Φυσικά τ'αγριόχορτα δίνουν μια ξεχωριστή γεύση και πάνε με όλα. Μάλιστα πέρσι τα Χριστούγεννα που'χαμε πάει Πελοπόννησο με τον σύζυγο, φάγαμε χοιρινό φρικασέ με αγριόχορτα. Ήταν απίθανο.
Βέβαια όταν ζεις στην πόλη τα αγριόχορτα που πουλάν στις λαϊκές είναι σπαρτά και δεν έχουν την γεύση που δίνουν αυτά που μαζεύουμε μόνοι μας στα χωράφια της επαρχίας.
Ότι πρέπει η συνταγούλα για τις τελευταίες μέρες της νηστείας. Άντε τώρα μ'έπιασε σιελόρροια!!!
Έχεις δίκιο για τα συστατικά (τα έφτιαξα μόλις) ! Χαίρομαι πάρα πολύ που σου άρεσε η ιδέα των αγριόχορτων (τα δικά μου πάντως είναι από τον κήπο μου) !!!
Μιλαμε για ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ Λαμπρο μου!
Ειδικα για μενα που απεχθανομαι τα κρεατα και τις κρεμες γαλακτος και τις χαζοσαλτσες που καλύπτουν τις γεύσεις ειναι Η ΣΥΝΤΑΓΗ.
Και γενικα ο,τι φτιαχνεται με χορτα και ψαρικα!
Μεσόγειος παιδι μου.... Μεσόγειος!!!!
Αρχαιες γευσεις.
Με αγριόχορτα;
Περίεργη συνταγή, ως άκρως ιδιότροπη θα περιμένω να το δοκιμάσει κάποιος και να μου πει.
Για την σουπιά δεν έχω καμία επιφύλαξη :))))))
Καλό βράδυ θαλασσινέ!!
Καλησπέρα.
Δεν μ΄αρέσουν αυτά τα φαγητά που περιέχουν χόρτα αλλά έτσι όπως μαγειρεύεις εσύ και τα βλέπω πάντα μου ανοίγεις την όρεξη!
Αχ,πότε θα έρθω Κρήτη να μου μαγειρέψεις.
Μιαμ..μιαμ..
Καλό βράδυ φίλε μου πολλά φιλιά!
@Faraona: Καλημέρα ... Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια και χαίρομαι ιδιάιτερα που σου αρέσει η συγκεκριμένη συνταγή μιας και σου την έταξα στην προηγούμενη ανάρτηση. Όντως, το συγκεκριμένο πιάτο θα μπορούσε να χαρακτηριστή και ως αρχαία συνταγή.
@Anastasia: Είναι πολύ ωραία συνταγή πάντως ... Ελπίζω να ακούσω εντυπώσεις από κάποιον σύντομα (ελπίζω από εσένα)...
@neni:Να σου πω την αλήθεια, ούτε και εμένα μου αρέσουν τα φαγητά που περιέχουν χορταρικά (φρικασέ, σπανακόριζο κ.α.). Αλλά από την στιγμή που η συνταγή περιέχει και θαλασσινά, τότε τα ξεχνάω όλα :)
Θα την κάνω την απόπειρα να το δοκιμάσω.
Αυτά τα χορταράκια μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε με τίποτα άλλο;
:)))))))
Σε πειράζω!!!!
Σε φιλώ θαλασσινέ και θα σου έχω νέα σε λίγες μέρες (μην περιμένεις ότι θα το μαγειρέψω εγώ : ))))))))
Μπορείς αν θες να τα αντικαταστήσεις με σπανάκι, αλλά δεν θα είναι το ίδιο. Όπως και να έχει θα περιμένω τις εντυπώσεις σου ...
Πω, πω...Τί φαγητό...Κι έχω ξεχάσει να την γράψω στο τετράδιο των συνταγών μου...Τρέχωωωωωω.....
Καλημέρα Αρτάνις. Ελπίζω να έχεις γράψει (στο τεράδιο εννοώ) και άλλες συνταγές μου :) ...
Λάμπρο μου άνοιξες την όρεξη!!! φιλιά από την όμορφη Φλώρινα
μιαμ, μιαμ, μιαμ!!
Ωχ! μου άνοιξες την όρεξη... Τί σούπερ φαγητό είναι αυτό;
Γενικά ο συνδιασμός χόρτων και θαλασσινών είναι ιδανικός! Όταν κάνω ψάρι πάντα διαλέγω να υπάρχουν και χόρτα στο τραπέζι. Φαντάζομαι ότι ο συνδιασμός σουπιάς και αγριόχορτων είναι ακόμα πιο νόστιμος!
Πείνασα ξαφνικά...
Καλησπέρα Λάμπρο!
@ΕΛΕΝΑ-ΦΛΩΡΙΝΑ: Καλημέρα Έλενα και καλώς όρισες στον Ψαρότοπό μου.
@Olga: Καλημέρα και καλώς όρισες και εσύ στον Ψαρότοπό μου ...
@eirini: Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Ειδικά όταν έχεις κανένα τηγανιτό ψαράκι (κουτσομούρες, αθερινούλα κ.α.) είναι "must" να υπάρχει ένα χορταρικό στο τραπέζι. Εγώ συνήθως έχω και ένα πιάτο βραστά χόρτα ... Χαίρομαι που σου άρεσε πάντως ...
Έπρεπε να φωτογραφίσω το αποτέλεσμα για να γελάς.
Με σπανάκι το πάλεψα αλλά δεν θα σου πω τι έβγαλα, θα σου πω μόνο πως οι σουπιές τρώγονταν αλλά κι αυτές στις μεγάλες πείνες.
Δεν ξέρω τι έκανα ή τι δεν έκανα σωστά,
ήμουν και μόνη μου και δεν είχα κάποιον να με βοηθήσει.
Μάλλον τα παρα έβρασα.
Κι εσύ δεν βοηθάς καθόλου,
υπάρχουν και άσχετοι δεν το ξέρεις;
:))))))
@Anastasia: Καλημέρα ...
Τώρα τι να πώ; Ρε συ, αφού σου είπα με αγριόχορτα όχι σπανάκι. Το σπανάκι, καταρχάς, θέλει λιγότερο χρόνο βράσιμο από ότι τα αγριόχορτα (για αυτό μάλλον και το παραβράσιμο) και η κάθε συνταγή γίνεται με συγκεκριμένα υλικά. Στεναχωρήθηκα πολυ πάντως ...
Αλλά άμα δεν κάψεις (παραβράσεις) ένα φαγητό δεν θα μάθεις ποτέ να το μαγειρεύεις σωστά (ΛΑΜΠΡΟΣ) :)
Δεν βρήκα αγριόχορτα,
Είμαι και λίγο άσχετη μην νομίζεις.
Δεν πειράζει ας ρημάξουμε και κάτι,
Αλλιώς πως θα μάθουμε : ))))
Είχε πλάκα πάντως.
Σε σκεφτόμουν την ώρα που έβγαζα τον πολτό
Από την κατσαρόλα
Χαχαχαχ όχι δεν είχα κακό στον νου μου αλήθεια.
Η επόμενη συνταγή που θα βάλεις να είναι αυγά βραστά,
Έτσι για να νιώσω πως ξέρω και κάτι : ))))))))
Σε φιλώ θαλασσινέ και ευχαριστώ για την περιπέτεια
: )))))
Εγώ σε ευχαριστώ για την προσπάθεια που έκανες και για την καλή διάθεση που είχες (έχεις) ! Ελπίζω την επόμενη φορά (σε κάτι πιό εύκολο) να τα καταφέρεις και να το απολαύσεις ...
Γιατί λατρεύω την Κρήτη, τις μαντινάδες και τον θαλασσινό αέρα!!!
Όταν θα νιώσεις ερημιά, σκέψου τα χελιδόνια,
όπου γυρνούν την Άνοιξη, σα λιώσουνε τα χιόνια
Χρόνια πολλά είναι η ζωή, αν ξέρεις να τη ζήσεις
μα σα χαλάς πολλές στιγμές, λίγη θα την αφήσεις
Δυο τρεις φορές να λυπηθείς και χίλιες να γελάσεις
κι ετσά ο θάνατος θ' αργεί, ακόμα κι αν γεράσεις.
Η πρώτη που μου μάθανε όταν ήταν ήρθα Κρήτη!!
Σε φιλώ !
:) Πολύ καλές .... Μπράβο. Ελπίζω (από ότι κατάλαβα) να είχες περάσει καλά στο νησί μας ;
Έχω έρθει 3 φορές και ήταν υπέροχα!
Νιώθω την Κρήτη σαν δεύτερη πατρίδα.
Αλλά η αδυναμία μου είναι ο Ά. Νικόλαος.
Είσαι τυχερός που μένεις εκεί πολύ τυχερός : )))))
Χαίρομαι πάρα πολύ που νοιώθεις έτσι για το νησί μας ...
Καλα Χριστουγεννα!
Με υγεια,αγαπη και ειρήνη!
Καλά χριστούγεννα και σε εσένα Faraona μου ... Καλές γιορτές να έχουμε ...
Καλά Χριστούγεννα
Με αγάπη υγεία και χαρά
σε σένα κι όσους αγαπάς!
***
Καλησπέρα Μαργαρίτα μου !!! Χρόνια πολλά και καλά Χριστούγεννα σε εσένα καλή μου ...
Χμμμ... σουπιές με αγριόχορτα... εξαιρετικά ενδιαφέρον ακούγεται!
Λοιπόν πριν λίγες μέρες μου έφεραν μια τσάντα με αγριόχορτα από το βουνό, που κάπως μου τα είπανε αλλά δεν θυμάμια τώρα!... με αγριοράδικα μοιάζανε... και πήγα και τα έβρασα... μα καθόλου φαντασία, πια!...τς τς τς!
Πάντως, αν και μαγειρεύω καλά - ενίοτε πολύ καλά! - νομίζω πως αυτή η συνταγή απαιτεί τεχνίτη... έχω φάει σουπιές με σπανάκι και θα μου μείνουν αξέχαστες, τις έχω φάει και αλλού και εύχομαι να τις ξεχάσω...
Δες λογοδιάρροια... στο είπα οτι το βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέρον το θέμα!!!
Ας περάσω τώρα και στο θέμα για το οποίο ήρθα...
Εύχομαι όμορφες, ξένοιαστες, ζεστές στιγμές για αυτές τις μέρες τις γιορτινές και κάθε ευτυχία για την χρονιά που έρχεται, Αγάπη και Υγεία!
Τα φετινά Χριστούγεννα να φωτίσουν την ψυχή σου και να γεμίσουν την καρδιά σου αγάπη, στοργή και τρυφερότητα!!!
Ευτυχισμένα Χριστούγεννα Θαλασσινέ γαλάζια και γιορτινά !!!
Ευχές πολλές από ♥ας
μαζί με άνθη τριανταφυλλιάς
αφήνω στο blog αυτό
τούτο τον γιορτινό καιρό
να είστε πάντοτε καλά
να ‘χετε αγάπη στην ♥
και θα τα λέμε από εδώ
και απ’ τον κήπο του Theo
Καλά Χριστούγεννα Λάμπρο! Χρόνια πολλά και καλά…
@Flash: Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου στο ότι το συγκεκριμένο φαγητό (λόγο χόρτων) χρειάζεται απαραίτητα μαεστρία ή να πω καλύτερα περισσότερο προσοχή από ότι τα υπόλοιπα! Όσο για τον "λόγο" που ήρθες :) σου εύχομαι από καρδιάς η καινούργια χρονιά να σου φέρει όσα καλά δεν σου έφερε αυτή που έφυγε ...
@Anastasia: Σου εύχομαι και εγώ από την μεριά μου να είσαι ευτυχισμένη και επέτρεψέ μου να σου αφιερώσω μια μαντινάδα ...
Για την χρονιά που έρχεται
ευχή καρδιάς θα κάνω,
η μοίρα να σκορπά χαρές
να περπατάς απάνω.
Καλές γιορτές και καλή χρονιά ...
@Theogr ο κηπουρός: Θόδωρα σου εύχομαι και εγώ καλές γιορτές και χρόνια πολλά γεμάτα υγεία και χαρά.
Ευχαριστώ για την κάρτα ...
@Άσπα: Σου εύχομαι χρόνια πολλά και ελπίζω ο καινούργιος να φέρει τα καλύτερα σε εσένα και στην οικογένεια σου ...
Φιλιά πολλά στις κοριτσάρες σου :)
Λάμπρε μου καλέ μου, χρόνια σου πολλά, καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένο το 2009...Καλά να περνάς...
Σε φιλώ...
Νομίζω...ότι...πείνασα.
Καλές γιορτές!
XRONIA POLLA!!!!ME YGEIA!!!
Κρόσια κρατώ του φεγγαριού του ήλιου ακτίνες παίρνω,
για να κεντήσω τις ευχές που σήμερα σου στέλνω!!!
Φιλιά θαλασσινά !!
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΜΟΥ ΣΠΙΤΙ ΑΦΟΥ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΠΗΚΕ ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΣΒΗΣΕ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΜΟΥ.
ΕΥΧΟΜΑΙ Η ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΣΟΥ ΦΕΡΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΕΠΙΘΥΜΕΙΣ. ΘΑ ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΣΤΟ ΝΕΟ ΜΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ.
@Artanis: Καλημέρα και χρόνια σου πολλά. Σου εύχομαι το νέο έτος να σου φέρει ότι επιθυμείς ...
@Assel: Καλή σου μέρα και χρόνια πολλά και σε εσένα ... Ελπίζω να σε χόρτασε (τουλάχιστον οπτικά) η συνταγή μου ...
@Παπαρούνα: Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου ... Καλές γιορτές να έχει και πάντα με υγεία ...
@Αναστασία: Χρόνια σου πολλά γεμάτα υγεία ... Πολύ καλή η μαντινάδα σου ...
@JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS: Καλημέρα και χρόνια πολλά ... Λυπάμαι πολύ για την "απώλεια" σου αλλά χαίρομαι που δεν το έβαλες κάτω. Θα περάσω και από εκεί να τα πούμε ...
Ζάχαρη βλέπω. Χμμ , αλλαγή της γεύσης. Φυσικά περίπου για πόση ποσότητα λέμε; Μου μαγείρεψαν το συγκριμένο φαγητό και ήταν πεντανόστιμο. Φυσικά είναι με κάποια συγκριμένα αγριόχορτα που εδώ στην Κύπρο τα λένε στρουθούθκια (, καμιά σχέση με τα σπουργίτια στα κυπριακά :-D ). Και έχω στο θάλαμο σουπιές. Ελπίζω μόνο να είναι η εποχή των συγκεκριμένων αγριόχορτων.
Όπως και να έχει, καλό μέρωμα να έχουμε .Φίλε Λάμπρο σου εύχομαι καλά να περάσεις τις γιορτές με καλομαγειρέματα και καλοφαγοπότια ,όπως πάντα .Χρονιά πολλά.
@Sideras: Καλημέρα και χρόνια πολλά φίλε μου !!! Τι κάνεις; Έχουμε να τα πούμε καιρούς και ζαμάνια ...
Η ζάχαρη που βάζουμε στα χόρτα πρέπει να είναι ελάχιστη έτσι ώστε να μην αλλοιώσει την γεύση τους (να σου πω την αλήθεια εγώ τα προτιμώ πικρά).
Καλή χρονιά σου εύχομαι και ελπίζω να τα πούμε σύντομα ...
Δημοσίευση σχολίου