Δευτέρα 23 Ιουνίου 2008

Αστακομακαρονάδα με λευκό κρασί (Lobster spaghetti with white wine)


Υλικά :
• 2 Αστακούς
• 1 άσπρο ποτήρι κρασί
• 400 γρ. μακαρόνια
• 2 κουταλιές σούπας σάλτσα ντομάτας (πελτές)
• 1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
• 1 κρεμμύδι
• Αλάτι
• Πιπέρι

Διαδικασία
Αρχικά κόβουμε τους αστακούς. Πρώτα αφαιρούμε τις κεραίες, έπειτα το καύκαλο του κεφαλιού, και μετά κόβουμε την ουρά σε κομμάτια. Βάζουμε τους αστακούς στην κατσαρόλα με λίγο λάδι, το κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο, αλάτι (χονδρό) και πιπέρι. Τους τσιγαρίζουμε καλά, ώσπου να αλλάξουν χρώμα. Στη συνέχεια, σβήνουμε το φαγητό με το κρασί (λευκό). Προσθέτουμε νερό, για να βράσει και τον πελτέ ντομάτας. Αφού πάρει μια βράση, ρίχνουμε και τα μακαρόνια. Η αστακομακαρονάδα είναι έτοιμη, μόλις βράσουν τα μακαρόνια και τραβήξουν τα ζουμιά της.

Ingredients:
• 2 Lobsters
• 2 tablespoons tomato sauce
• 1 big onion
• 1 cup of olive-oil
• 1 glass of white wine
• 400 gr. Spaggetti
• Salt
• Pepper

Procedure
Cut the lobsters in pieces. Remove the feelers, the shells of the heads, and cut the lobster's tails in pieces. Frizzle the lobsters in a cooking pot with a bit of olive oil and the onion until they change color. Then add the salt, the pepper and the wine (white). Add water to cook the mix and the tomato sauce. Boil the spaghetti in salted water and when ready, put the pasta in the cooking pot with the lobster. The lobster spaghetti is ready to serve.

16 σχόλια:

Gianni είπε...

Ωπς! Αν σπάσεις τους αστακούς δεν κινδυνεύεις να χυθεί το εσωτερικό τους;
Όταν τους βράζουμε φροντίζουμε να κλείνουμε κάθε τρύπα πριν.

thalassamov είπε...

διαβάζοντας λίγο το μπλογκ σου, οφείλω να σου πω ότι θα κάνεις μια κοπέλα, που φοβάται λίγο, τσας τα ψάρια....να γίνει οπαδός του ψαρομεζέ!
:)))))))))))))))))))))))))))))))

πολύ πολύ ωραίο!
θα περάσω κι από τον κήπο σου για λίγη έξτρα δροσιά!

LAMBROS είπε...

Καλημέρα παιδιά !
Γιάννη, το εσωτερικό του αστακού δεν είναι υγρό για να χυθεί και επίσης όταν θα το βάλεις να τσιγαριστεί θα δείς οτι με τη μία θα μαζέψει και θα γίνει σκληρό. Είναι καταπληκτική συνταγή την προτείνω ανεπιφύλακτα ....
Καλημέρα Θάλασσα μωβ, καλώς όρισες στην παρέα μας. Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια και ελπίζω να τα καταφέρω σήμερα να περάσω και να αφήσω ένα γειά και από το blog σου.
Χάρηκα πολύ,
Λάμπρος

jacki είπε...

Ε ρε λέμε κι έχω μια πείνα. Φαίνεται πολύ νόστιμο. Είμαι και λάτρης των θαλασσινών. Ωραίο μπλοκ. Θα το μελετήσω. Καλοκαίρι είναι, παρέες μαζευόμαστε και το φαγητό είναι μια από τις απολαύσεις αυτής της ζωής.
Οπότε θα με βοηθήσει μάλλον το μπλοκ σου.

LAMBROS είπε...

Καλημέρα jacki !
Καλώς όρισες και εσύ στη παρέα μας. Ελπίζω να σε βοηθήσει το blog μου αλλά και εμείς σε ότι χρειαστείς. Καλό μαγείρεμα ...

Κωστας είπε...

Πριν 5-6 χρόνια, Κουφονήσι:
Ερχεται η αστακομακαρονάδα, μαχαιροπήρουνα, καρυοθραύστες κλπ.
Ενας άτυχος χειρισμός μου, έχει σαν αποτέλεσμα να πέσουν σάλτσες και η μισοσπασμένη δαγκάνα στο παντελόνι μου που από άσπρο γίνεται πορτοκαλί.

Εκτοτε, τον "προ-σπασμένο" / κομμένο /τσιγαρισμένο αστακό τον ονομάζω "μαγαζάτο", καθώς έτσι αποφεύγονται παρόμοια ατυχήματα...

Σε αντίθεση με τα μαγαζά, στο σπίτι δεν χρειάζονται τέτοιες "προφυλάξεις". Ο αστακός βράζεται ολόκληρος και τεμαχίζεται κατα τη διάρκεια του γεύματος. Μ' αυτόν τον τρόπο, παρατείνεται η διάρκεια (οπότε και η ευχαρίστισις) του γεύματος.

Είναι δε και πιο νόστιμος έτσι - αν και περί ορέξεως κολοκυθόπιτα...

ΥΓ: η φωτογραφία είναι παραπλανητική. Ο αστακός δεν είναι προτεμαχισμένος όπως στη συνταγή σου, αλλά ολόκληρος - όπως πρέπει άλλωστε... :-) :-) :-)

LAMBROS είπε...

Καλημέρα φίλε Κώστα !
Το περιστατικό που διηγήθηκες μόλις είναι και το πιο συχνό σε περίπτωση που θέλουμε να φάμε κάποιο αστακό (και γενικά όστρακα θα έλεγα). Για αυτό και στα περισσότερα μαγαζιά το σερβίρουν σπασμένο και όχι ολόκληρο. Στη συγκεκριμένη συνταγή όμως το σπάσιμο γίνεται για άλλο λόγο κυρίως και δευτερευόντως για το ''φάγωμα''. Ο κύριος λόγος είναι το καλό τσιγάρισμα της σάρκας του αστακού, έτσι ώστε να σκληρύνει και να μας δώσει τα ζουμιά της, στη σάλτσα που θα ακολουθήσει. Το κόψιμο του σε κομμάτια πριν το γεύμα το προτιμώ (όπως είπες περί ορέξεως κολοκυθόπιτα), αφού όταν θα κάτσω στο τραπέζι δεν θέλω να καταλήξω εγώ και οι παρέα μου να βλαστημάμε για τα ''ατυχήματα'' που σίγουρα θα ακολουθήσουν ...
Όσο για την φωτογραφία, την έχω βρει στο δίκτυο και είναι ότι πιο κοντινό για την συγκεκριμένη συνταγή νομίζω (σε καμία περίπτωση πάντως παραπλανητική).

Theogr ο κηπουρός είπε...

Ζούμε για να μαθαίνουμε λοιπόν. Και γω τις άποψης ότι βουλώνουμε τον αστακό ήμουνα. Όπως και να ‘χει είναι ωραίος μεζές. Για να σου ευχηθώ καλό καλοκαίρι πέρασα, θα λείψω για λίγες μέρες. Πρόσεχε τον κήπο μας σε παρακαλώ. Αν βρω Ιντερνέτ στην Πράγα θα σου στείλω χαιρετίσματα.

LAMBROS είπε...

Καλά να περάσεις Θόδωρα και τα λέμε σύντομα ... Μην ανησυχείς θα το κοιτάζω καθημερινώς ... Καλές διακοπές λοιπόν ...
Λάμπρος

ΕΛΕΝΑ είπε...

Αστακομακαρονάδα και γαριδομακαρονάδα, οι αγαπημένες μου:))
Την ωραιότερη αστακομακαρονάδα την έχω φάει στα Κύθηρα!!
Ενώ φτιάχνω συχνά γαριδομακαρονάδες, δεν ξέρω γιατί τον αστακό τον φοβάμαι να τον μαγειρέψω. Να το τολμήσω λες??

LAMBROS είπε...

Γειά σου Έλενα !!!
Και φυσικά να τολμήσεις ... Ως γνωστών ''Ο τολμών νικά'' !!! Πίστεψε με θα σου αρέσει πάρα πολύ η συγκεκριμένη. Είναι μία από τις αγαπημένες μου...
Καλή επιτυχία από εμένα πάντως ...

heart n soul είπε...

πολύ θα θελα να δοκιμάσω αστακομακαρονάδα. Γιατί νόμιζα ότι τον αστακό μόνο ζωντανό τον μαγειρεύουν (αφού τον βάλουν πρώτα καμμιά ώρα στην κατάψυξη να ναρκωθεί)?

Sideras είπε...

Έχω προσέξει ότι βούτυρο δεν χρησιμοποιείς καθόλου στα μακαρόνια .Βεβαία να βράζουν μέσα στην σάλτσα σίγουρα γίνονται πιο ωραία, για λίγο πιο τραγανά όμως δε προτείνω αργότερα λίγο βούτυρο ένα κουτάλι του γλυκού .Όπως και να έχει μου αρέσει η ιδέα με τον αστακό και το κρασάκι το λευκό. Λίαν σύντομος θα το δοκιμάσω αλήθεια.

LAMBROS είπε...

Καλημέρα σο όλους !
Ηeart n soul, όπως και όλα τα θαλασσινά έτσι και ο αστακός μπορεί να μαγειρευτεί και κατεψυγμένος και οι λόγοι είναι βασικά δυο. Πρώτον είναι πιό οικονομικός από τον φρέσκο και δεύτερο μπορείς να τον βρίσκεις πιό εύκολα όλο τον χρόνο.

Nadia είπε...

Εκπληκτικό το blog! Συγχαρητήρια κι απο μένα!! Την συνταγή της αστακομακαρονάδας θα την τολμήσς σίγουρα!!!!
Καλή συνέχεια ¨-)

LAMBROS είπε...

@Nad: Σε ευχαριστώ πολυ για τα καλά σου λόγια και θα περιμένω εντυπώσεις αν την δοκιμάσεις ...