Πέμπτη 26 Ιουνίου 2008

Μακαρονάδα με γαρίδες (Spaghetti with shrimps)


Υλικά :
• 20 Γαρίδες (μεγάλες)
• 1 κόκκινο ποτήρι κρασί
• 500 γρ. μακαρόνια
• 1/2 κιλό ντομάτες
• 1 μεγάλο κρεμμύδι
• 1 ποτήρι ελαιόλαδο
• Αλάτι
• Πιπέρι
• Βασιλικός

Προετοιμασία:

Πλένουμε τις γαρίδες και καθαρίζουμε τον κορμό τους (αφήνουμε το
κεφάλι). Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι.

Εκτέλεση:

Βάζουμε το λάδι να κάψει και ρίχνουμε το κρεμμύδι να σοταριστεί. Προσθέτουμε τη ντομάτα να πάρει μια βράση και σβήνουμε με κρασί (κόκκινο). Προσθέτουμε το αλάτι, το βασιλικό και λίγο πιπέρι και αφήνουμε τη σάλτσα σε σιγανή φωτιά να ψηθεί. Όταν αρχίσει να δένει η σάλτσα, προσθέτουμε τις γαρίδες και τις αφήνουμε μόλις 5 λεπτά μέχρι μα πάρουν πορτοκαλί χρώμα. Έπειτα προσθέτουμε τα μακαρόνια με 1 λίτρο νερό περίπου και τα αφήνουμε να βράσουν σε μεσαία φωτιά (όχι δυνατή).Όταν απορροφήσουν τη σάλτσα είναι έτοιμα για σερβίρισμα. Τα σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αν μας αρέσει με τυρί πεκορίνο (λευκό αλμυρό) ή γραβιέρα.

Ingredients:
• 20 pieces of Caramote Prawns (Big Shrimps)
• 1/2 kilogram tomato
• 1 big onion
• 1 glass of olive-oil
• 1 cup of white wine
• 1/2 kilogram Spaggetti
• 1 basil
• Salt
• Pepper

Procedure
Wash the shrimps and cut only the shells of the body (not the heads). Cut the onion in small pieces. Put the olive oil and the onion in a cooking pan to roast. Add the liquidize tomatoes to cook with red wine. Spice with salt and pepper and add the basil until the sauce become thicknes. Add the shrimps and cook for 5 minutes until they get an orange color.
Put water in another cooking pan to boil the spaghetti (al dente). Strain the spaghetti and put it back to the cooking pan with olive oil. Add the mix with the shrimps and stir for a while. Add pepper and a cheese of preference.

21 σχόλια:

LAMBROS είπε...

Καλημέρα παιδιά !
Μιας και λέγαμε για θαλασσινά και μακαρονάδες, είπα να βάλω και την απίστευτη συνταγη με γαρίδες και μακαρόνια ... Περιμένω σχόλιά σας και ειδικά από εσένα Έλενα που είναι η αγαπημένη σου και την κάνεις συχνά ...

Gianni είπε...

Τα μακαρόνια αγαπητέ Λάμπρο, όπως και τα υπόλοιπα ζυμαρικά, δεν τα κρυώνουμε με νερό, ούτε τα καίμε με λάδι όπως έκαναν οι μαμάδες μας. Χάνουν το άμυλό τους το οποίο βοηθά να κολλήσει επάνω τους η σάλτσα.
Τα σουρώνουμε και όπως είναι ζεστά τα ρίχνουμε στην σάλτσα. Μερικές φορές προσθέτουμε και λίγο από το νερό που έβρασαν.
Κατά τα άλλα ωραία η συνταγή σου.

LAMBROS είπε...

Έχεις δίκιο Γιάννη, έβαλα καταλάθος μιά άλλη συνταγή που είχα ... Την διορθώνω αμέσως ...
Ευχαριστώ ...
Λάμπρος

ΕΛΕΝΑ είπε...

Λάμπρο είναι η αγαπημένη μου μακαρονάδα. Τόσο αγαπημένη, που την κάνω 3-4 φορές κάθε μήνα, χειμώνα καλοκαίρι!!
Εγώ μαζί με το κρεμμύδι, σοτάρω και σκορδάκι. Μετά βάζω τις γαρίδες καθαρισμένες από το κέλυφος, αλλά ΜΕ τα κεφάλια, τις σοτάρω κι αυτές να πάρουν χρώμα,σβήνω με κόκκινο κρασί ή ούζο, προσθέτω φρέσκια ντομάτα, μαϊντανό, αλάτι πιπέρι και νερό αρκετό και αφήνω να βράσουν όπως λες για μόνο 5 λεπτά. Αφαιρώ τις γαρίδες, προσθέτω τα μακαρόνια να βράσουν μέσα στην σάλτσα και όταν είναι έτοιμα προσθέτω τις γαρίδες και ανακατεύω.
Είναι η μόνη μακαρονάδα που την προτιμώ χωρίς καθόλου τυρί, για να "καταλαβαίνω" την γεύση της γαρίδας.
Μπράβο σου που έβαλες και αυτή τη συνταγή:)

LAMBROS είπε...

Ευχαριστώ Έλενα ! Πολύ ωραία και η δικιά σου πρόταση ... Σπάνια βάζω και εγώ τυρί αλλά είναι ωραία και με το συγκεκριμένο τυρί (πεκορίνο)

jacki είπε...

Αυτό με τις γαρίδες Λάμπρο...βάζουμε κόκκινα κρασιά στα θαλασσινά; Έχω συνηθίσει να χρησιμοποιώ λευκό κρασί με τα ψαρικά. Επίσης εγώ στις γαρίδες βάζω και λίγη πιπεριά (αν έχεις και καυτερή ακόμα καλύτερα) για πιο μερακλήδες.
Θα το δοκιμάσω με βασιλικό.
Καλημέρα.

LAMBROS είπε...

Jacki, αν διαβάσεις το άρθρο για τα θαλασσινά και τα κρασιά θα δείς ότι στις γαρίδες με σάλτσα και τυρί ταιριάζει (για μετά το φαγητό) ροζέ κρασί ... Άρα δεν είναι απαραίτητο επειδή είναι θαλασσινό να το ταιριάζουμε πάντα με το άσπρο... Από αυτό το άρθρο ομολογώ έμαθα αρκετά πράγματα που δεν τα ήξερα, αν δεν το έχεις διαβάσει ακόμα στο προτείνω ανεπιφύλακτα...

Gianni είπε...

Επίσης στον καθαρισμό της γαρίδας βγάζουμε και το αντεράκι της ράχης.
Τα μυρωδικά (βασιλικό ή ότι άλλο) όσο πιο αργά τα ρίξουμε, τόσο πιο καλά.
Εγώ τα βάζω την ώρα που στη σάλτσα ρίχνω τα καυτά μακαρόνια.

LAMBROS είπε...

Αυτό εννοώ όταν λέω καθαρίζουμε τον κορμό τους ... παρόλα αυτά σωστή επισήμανση ...

heart n soul είπε...

πολύ ωραία ιδέα να βράσουμε τα μακαρόνια μέσα στη σάλτσα!

Sideras είπε...

Κάλαμε φίλε ψαρά! Το τυράκι που χρησιμοποιώ δεν είναι εκείνο του Πεκίνου .Αλλά επειδή την έχω κάνει την μακαρονάδα ,πραγματικά είναι νοστιμότατη. Ορισμένες φορές χρησιμοποιώ μικρές γαρίδες .Αλλά θα πω ότι άλλη η νοστιμιά της μακαρονάδας με τη μεγάλη γαρίδα. Και ναι με κόκκινο κρασί θα συμφωνήσω για συνοδευτικό. Μου άνοιξες την όρεξη πρωινιάτικα.

LAMBROS είπε...

Καλημέρα στην παρέα !
Σιδερά, παρέλαβες το δόντι ή ακόμα; Το έχω στείλει από Δευτέρα...
Ηeart n soul, αν και έτσι το φαγητό γίνεται πιό βαρύ (αφού το άμυλο όλο βρίσκεται στο φαγητό μας),νομίζω οτί είναι πολυ πιο νόστιμο από το να κάνει νερόβραστα μακαρόνια και απλά να τα σερβίρεις με σάλτσα γαρίδας ...

Αγγελική Ν είπε...

Λάμπρο, πολύ ωραία η μακαρονάδα σου! Σχετικά με το κρασί, έχω την άποψη, ότι το λευκό ταιριάζει περισσότερο με τις γαρίδες. Το ροζέ κρασί που λέει η λίστα που έχεις αναρτήσει, είναι… αιρετική άποψη για μένα! Θεωρώ ότι προωθούν, με μαρκετινίστικες μεθόδους, κρασιά και συνδυασμούς που δεν είναι απαραίτητα οι καλύτεροι. Το ροζέ χρόνια ολόκληρα δεν το εκτιμούσαν και τελευταία το «σπρώχνουν», γιατί αφήνει καλύτερα κέρδη.
Βέβαια θεωρώ λογική την απάντηση «έτσι είναι, αν έτσι σας αρέσει!», ή περί ορέξεως….

LAMBROS είπε...

Καλημέρα Αγγελική ! Βέβαια αυτό που λες έχει βάση αφού ζούμε στην Ελλάδα ... αλλά έτσι και αλλιώς εγώ στα φαγητά μου χρησιμοποιώ συνήθως είτε κόκκινο είτε άσπρο κρασί. Βέβαια το περί ορέξεως που λες ισχύει αφού ο καθένας μας έχει διαφορετικές διατροφικές και οινολογικές προτιμήσεις ...

η κοπέλα με το καναρινί φόρεμα είπε...

Εσύ καλά τα λες...

ποιος κάθεται να το μαγειρέψει όμως; Σιγουρά όχι εγώ, πάντως είναι νοστιμότατη κυρίως γιατί την τρώω έτοιμη!

Δεν-δεν το πάω το μαγείρεμα...

LAMBROS είπε...

Καλημέρα κοπέλα με το καναρινί φόρεμα !!!
Καλά κάποιος ή κάποια θα βρεθεί να σου την ετοιμάσει πάντως δεν μπορεί; αν και εμένα μου αρέσει το μαγείρεμα και όλη η διαδικάσία (ειδικά για θαλασσινά) μου μοίαζει σαν ιεροτελεστία ...

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

O άνδρας μου έχει γίνει φαν της στήλης σου Λάμπρο για να σου το αποδείξω σήμερα Κυριακή έκανε αυτή τη συνταγή σου που την είχε διαβάσει χθες.Του αρέσει να μαγειρεύει τα πάντα ,προπάντων γαρίδες και καραβίδες..

LAMBROS είπε...

Καλημέρα Αχτίδα !
Πες του πολλά χαιρετίσματα ... Δεν μου είπες το αποτέλεσμα όμως ... του άρεσε;

Leslie είπε...

Lambros...thank you for stopping by my blog! Your blog look wonderful. Very different food than what I make..but that is a wonderful thing. Everyone in my family dislikes seafood..so Spaghetti and shrimp wouldnt go over very well them..but It looks divine to me

La Cuisine d'Helene είπε...

Nice blog and lot's of great recipes. Most be nice to live in your country. Cheers.

apo είπε...

εμενα μου αρεσει και λιγη κανελα.