Δευτέρα 21 Ιουλίου 2008

Χταποδοκεφτέδες (Balls with octopus)



Υλικά :
• 1 κιλό χταπόδι
• 100 γραμμάρια αλεύρι
• 2 μέτρια κρεμμύδια
• 1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
• 1 ψωμί (μπαγιάτικο)
• 1 κουταλια του γλυκού ρίγανη
• 2 αυγά
• Μαϊντανό
• Πιπέρι
• Αλάτι (ελάχιστο)


Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και πλένουμε το χταπόδι, το βάζουμε σ ένα τσουκάλι με νερό και το βράζουμε για 5 λεπτά. Μετά το βάζουμε για μερικές ώρες στην κατάψυξη και κατόπιν το περνάνε από την μηχανή του κιμά. Ζυμώνουμε τον κιμά με τα παραπάνω υλικά και πλάθουμε κεφτέδες. (Οι ψαράδες προτιμούν τους χταποδοκεφτέδες χωρίς πολλά χορταρικά (μαϊντανό) για να μην επισκιάζεται η γεύση του χταποδιού). Αλευρώνουμε τους κεφτέδες και τους τηγανίζουμε με καυτό λάδι. Σερβίρουμε με καλό άσπρο κρασί.

Ingredients:
• 1 kilogram Octopus
• 100 gr. flour
• 2 medium onion
• 1 cup of olive-oil
• 1 bread (not fresh)
• 1 Spoonful oregano
• 2 eggs
• Parsley
• Pepper
• Salt (not to much)

Procedure
Prepare the octopus, cut it in pieces and boil for 5 minutes. After putting it in the fridge for 4 hours, mince it and put it in a bowl with the parsley, onions, eggs, salt, pepper and oregano. Dip the bread (2 days kept) in a bowl with water and squeeze to remove the water, then add it to the octopus mixture. Make small balls, coat them with flour and fry in hot oil. The dish is ready and can be served with white wine and fried potatoes.
Put olive oil in a frying pan to get hot and fry the tuna fish balls. When ready spray with lemon juice.

12 σχόλια:

Gianni είπε...

Γειά σου Λάμπρο.
Μια φορά μόνο (αν δεν κάνω λάθος στην Πάτμο) δοκίμασα χταποδοκεφτέδες αλλά δεν ήχαν τόσο την γεύση του χταποδιού.
Θα την κάνω την συνταγή σου, ειδικά τώρα που έμαθα το κόλπο με το ψυγείο, μιας και σε λίγες μέρες πάω διακοπές στην πατρίδα και όλο και κάτι θα βρω στο λιμάνι...

Sideras είπε...

Συγχώρα με που γραφώ εδώ σχόλιο για την προηγουμένη ανάρτηση σου ,αλλά είναι για να το δεις.
Το δόντι του φαφούτη το φόρο ,ακόμα και τώρα, κατάντησε γούρι καλό, αλήθεια. Να με φανταστείς .Κολυμπώ όπως υποσχέθηκα ,στην θάλασσα μαζί του. Νομίζω μου πάει ,άκουσα καλά κομπλημεντα και το πλαστικό του λουράκι είναι βολικό. Μόνο που έσφιξα τις σουστήτσες περισσότερο για να καρατάρει περισσότερο.
Και τώρα στο θέμα μας ,οι Σουπιές με ελιές . Θα πίστευες ότι θα έκανα ποτέ κακή κριτική. Θα πει ότι δεν θα μαγείρευα καλά : ) .Όχι πως είμαι και άσσος στην μαγειρική ,αλλά στα ζυμαρικά και στις σάλτσες κάτι γίνεται, τα πάω καλά ,έτσι λένε οι άλλοι φυσικά. Λοιπόν είχα τρεις γυναίκες και δυο παρέες για να δοκιμάσουν την συνταγή .Είχα και βοήθεια και μάλιστα εκείνη που με βοήθησε αντέγραψε από το μπλοκ σου και άλλες συνταγές που ανάρτησες. Είναι απίθανο το συστήνω αλήθεια. Μόνο η μυρωδιά ,με τον άνηθο ιδίως σου ανοίγει την όρεξη. Φυσικά έκανα και μια μανούβρα ,δεν ξερώ αν έπρεπε .Έβαλα λίγο μαύρο γαρύφαλλο για άρωμα και έξτρα γεύση. Αλήθεια γευστότατο και εύκολο να γίνει. Το ζεμάτισμα ήθελε λίγο παραπάνω φυσικά από 10 λεπτά θα μου πηρέ 20 το πολύ .Ίσως να φταίει και η σουπιά ,παρόλο που την είχα καιρό στο ψυγείο και ήταν μαλακή. Όπως και να έχει το απολαύσαμε αυτό το γεύμα και παρόλο που είχα και άλλα φαγητά ,αυτό εξαφανίστηκε από τα πρώτα.
Καλημέρα Ψαρά να είσαι καλά

LAMBROS είπε...

Καλημέρα παιδιά !
@gianni: Να σου πω την αλήθεια και εγώ πρώτη φορά στην Πάτμο τους δοκίμασα αλλά δεν με τρέλαναν. Αλλά εκεί που τους έφαγα και με τρελάναν ήταν στην Κάλυμνο (που αλλού)!
@Sideras: Χαίρομαι πάρα πολυ που το "δώρο" μου έπιασε "τόπο". Επίσης χαίρομαι διπλά που η συνταγή που σου έδωσα σου άρεσε τόσο πολύ. Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και ελπίζω να έχω και άλλες κριτικές (ελπίζω καλές) στο μέλλον ...

thalassamov είπε...

δεν διάβασα τη συνταγή!
Διάβασα μόνο ένα πράγμα: κιμάς από χταπόδι...και μου δημιουργήθηκαν κάποιες γεύσεις :))))))))))))))))

LAMBROS είπε...

Καλημέρα Thalassamov !
Αν το δοκιμάσεις κιόλας θα τρελαθείς ... είναι καταπληκτικό πιάτο ...

η κοπέλα με το καναρινί φόρεμα είπε...

Χμ... να και κάτι που δεν έχω δοκιμάσει. Καλό ακούγεται, ναι;

Την καληνύχτα μου

faraona είπε...

Αχ θα μας τρελλανεις!!!!

πολλα φιλια
Μπραβο για τις λιχουδιες!

LAMBROS είπε...

Καλημέρα παιδιά !!!
@η κοπέλα με το καναρινί φόρεμα:Καλή σου νύχτα (αν και κάπως καθηστερημένα) !!!
@Faraona: Δεν είναι φοβερή συνταγή; Είναι από τις πολύ καλές μεζεδοσυνταγές μου ... :)

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

Φίλε μου γυρίζοντας απο τις διακοπές μου φάγαμε στη ψαροταβέρνα του άνδρα της φίλης μου το Δρομάκι και έφαγα τόσους ΑΠΙΘΑΝΟΥΣ ψαρομεζέδες που ούτε στο καλύτερο μαγαζί δεν έχω δοκιμάσει! Οι σουπιές του με λιαστές ντομάτες σε έκαναν και έκοβες φλέβες, όσο για τον τσίρο ειδικά φιαγμένο απο τον ίδιο για μένα( είδες αν έχεις τα μέσα; ) ήταν ποίημα!

LAMBROS είπε...

Καλως όρισες Αχτίδα μου !
Ελπίζω να τα πέρασες τέλεια !!!
Λοιπόν, αυτή τη συνταγή με την Σουπιά και τις λιαστές τομάτες την θέλω οποσδήποτε, εντάξει; Μόνο που τις σκέφτομαι μου τρέχουν τα σάλια ... Περιμένωωωω ...

KitsosMitsos είπε...

Τελικά δε χρειάζεται απαραίτητα το κρέας!
Καλημέρα

LAMBROS είπε...

Καλημέρα KitsosMitsos !
Καλώς όρισες στην παρέα μας !!!
Ναί, όντως ... αν δεις και παρακάτω έχω και άλλες συνταγές με κεφτεδάκια θαλασσινά (τονοκεφτέδες).