Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2008

Νουντλς με γαρίδες



Η κινέζικη κουζίνα είναι πάρα πολύ διαιτητική. Περιέχει πάντα ελάχιστα λιπαρά, δεν έχει καθόλου ψωμί, είναι νόστιμη και αρωματική. Ας δανειστούμε λοιπόν μια συνταγή που μπορούμε να απολαύσουμε χωρίς τύψεις.

Υλικά για 4 άτομα
  • 250 γραμ νούντλς
  • 8 καθαρισμένες βρασμένες μέτριες γαρίδες
  • 3 κουτ σούπας σάλτσα σόγιας
  • 2 κουτ σούπας σπορέλαιο
  • 1 κουτ σούπας ξύδι
  • 1 κουτ γλυκού μέλι
  • 1 κουτ σούπας φρέσκο τριμμένο τζίντζερ

Διαδικασία:

  • Μουλιάζετε τις νούντλς σε λίγο καυτό νερό για 10 λεπτά της ώρας.
  • Σε ένα τηγάνι ρίχνετε το σπορέλαιο, τις γαρίδες και τις νούντλς αφού τις σουρώσετε. Ανακατεύετε τα υλικά για 1 λεπτό και αμέσως μετά ρίχνετε το τριμμένο τζίντζερ και τη σάλτσα σόγιας. Μαγειρεύετε σε δυνατή φωτιά, ρίχνετε το ξύδι και το μέλι, ανακατεύετε και μοιράζετε το φαγητό σε 4 πιάτα.

Tips: Μπορείτε να κάνετε το ίδιο φαγητό με κομματάκια κοτόπουλου , καραβίδες ή και φιλέτο γλώσσας. Εάν βρείτε και ρίξετε μέσα 1 κουτ γλυκού ταμαρίν το φαγητό σας θα γίνει αισθαντικό

Η συνταγή αυτή είναι από το βιβλίο του κ. Μαμαλάκη, Σαλάτες και Διαιτητικά (η συγκεκριμένη συνταγή ανήκει στα διαιτητικά) .

Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2008

Καλαμαράκια κρασάτα



Υλικά:
• 400 γραμμάρια Καλαμάρια
• 1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο
• 1/2 φλυτζάνι κόκκινο κρασί
• 1 μεγάλο κρεμμύδι
• 2 τομάτες ώριμες
• 1 κουταλιά της σούπας πελτέ
• 3 με 4 μπαλάκια Μπαχάρι (ολόκληρο)
• Πιπέρι
• Αλάτι

Εκτέλεση
Αρχικά καθαρίζουμε καλά τα καλαμαράκια και τα κόβουμε σε μεγάλες ροδέλες.
Βάζουμε στην κατσαρόλα το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι μας. Έπειτα, προσθέτουμε τα καλαμάρια μας και τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση. Τα σβήνουμε με το κρασί και τα αφήνουμε για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε τις τομάτες (τριμμένες εννοείτε), τον πελτέ και τα μπαχαρικά (μπαχάρι, αλάτι, πιπέρι) και ανακατεύουμε. Τα αφήνουμε για περίπου 25 με 30 λεπτά και είναι έτοιμα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε νερό ...

  • Τα καλαμάρια αυτά είναι από το τελευταίο μου ταξίδι στην Κέρκυρα και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ήταν ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΑ ...

Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2008

Φιλέτο Ξιφία με θυμάρι και μέλι



Υλικά:
• 4 φιλέτα Ξιφία
• 1 μελιτζάνα
• 1 πιπεριά κόκκινη
• 1 πιπεριά κίτρινη
• 1 κολοκύθι
• 4 μεγάλα μανιτάρια (Πλευρώτους)
• 1 κρασοπότηρο ελαιόλαδο
• 10 ντοματίνια
• 1 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένη
• 1 φλιτζάνα ξύδι μπαλσάμικο
• 1 κουταλιά του γλυκού μέλι
• 1/2 φλιτζάνι θυμάρι
• Πιπέρι
• Αλάτι

Εκτέλεση
Πλένετε καλά τα λαχανικά και κόβετε στα τέσσερα τις πιπεριές και σε φέτες την μελιτζάνα και το κολοκύθι. Ανακατεύετε σε ένα μπολ όλα τα λαχανικά και προσθέτετε δυο κουταλιές σούπας ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Τα βάζετε σε μία κατσαρόλα και τα ψήνετε για 15 λεπτά. Έπειτα προσθέτετε τα ντοματίνια και τα αφήνετε για άλλα 5 λεπτά. Χρησιμοποιώντας ένα σέϊκερ ανακατεύετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το πολτοποιημένο σκόρδο, το μέλι, το μπαλσάμικο, το αλάτι και το πιπέρι. Τα χτυπάτε καλά έως ότου αποκτήσουν κρεμώδη υφή.
Με αυτό το dressing αλείφετε τα φιλέτα του Ξιφία και τα ψήνετε στην Γκριλιέρα (προτιμήστε κάρβουνα) 3-4 λεπτά για κάθε πλευρά. Σε ένα μπολ τοποθετείτε τα ψητά λαχανικά, το θυμάρι και το υπόλοιπο dressing και τα ανακατεύετε καλά.
Απλώνετε σε μία πιατέλα τα λαχανικά και τοποθετείτε από πάνω τα φιλέτα του Ξιφία. Το πιάτο μας είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

Πέμπτη 28 Αυγούστου 2008

Καλώς σας βρήκα !!!

Γεια σας παιδιά. Μόλις γύρισα μετά από σχεδόν ένα μήνα άδειας (ο θεός να την κάνει βέβαια). Αυτόν το μήνα ασχολήθηκα κυρίως με το σπίτι μιας και έπρεπε να κάνουμε την κεραμοσκεπή φέτος αλλά και τα εξωτερικά βαψίματα. Έτσι, ξεκινήσαμε στις 3 Αυγούστου και τελειώσαμε (ο πεθερός μου και εγώ) μόλις σήμερα. Η κατασκευή της σκεπής μας πήρε περίπου τρεις εβδομάδες, ενώ το στάρωμα και η μόνωση των τοίχων πέντε. Ευτυχώς το αποτέλεσμα ήταν όπως το περιμέναμε καταπληκτικό.
Σήμερα επέστρεψα στη δουλειά αλλά αναχωρώ την Δευτέρα για δειγματοληψίες, με το Ερευνητικό σκάφος "Φιλία", στην Κέρκυρα. Άλλα θα τα λέμε μιας και θα έχω τον φορητό μαζί μου με internet.
Περιμένω νέα σας ....


ΥΓ. Μόλις γυρίσω υπόσχομαι να σας προτείνω μια καταπληκτική συνταγή (δεν σας λέω ποια) που θα λατρέψετε όλοι σας.

Παρασκευή 1 Αυγούστου 2008

Σαρδέλες σε αμπελόφυλλα (Sardines wrapped in vine leaves)



Υλικά:
• 1/2 κιλό Σαρδέλα
• Αμπελόφυλλα
• 1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
• 1 λεμόνι
• 2 σκελίδες σκόρδο
• Μαϊντανό
• Πιπέρι
• Αλάτι (ελάχιστο)


Εκτέλεση
Ζεματάτε τα αμπελόφυλλα σε βραστό νερό για 2-3 λεπτά. Αλατοπιπερώνετε και γεμίζετε την κοιλιά κάθε σαρδέλας με λίγο μαϊντανό και λίγο σκόρδο και μία φετούλα λεμόνι. Τυλίγετε σφιχτά με αμπελόφυλλο (διπλωμένο στη μέση). Τοποθετείτε τις σαρδέλες στο ταψί βάζοντας κι ανάμεσά τους φετούλες λεμόνι. Ό,τι μαϊντανό και σκόρδο περισέψει τα πασπαλίζετε πάνω από τις σαρδέλες. Ραντίζετε με το λάδι και ψήνετε στο φούρνο στους 180 για περίπου 1 ώρα.


Ingredients :
• 1/2 kilogram Sardines
• Vine leaves
• 1 cup of olive-oil
• 1 lemon
• 2 cloves of garlic
• Parsley
• Pepper
• Salt (not to much)

Procedure
Put the vine leaves in hot water only for a minute. Prepare the sardines and spice with salt and pepper. Stuff the belly of each sardine with parsley, garlic and a slice of lemon. Wrap each one with a vine leaf. Put the sardines in a roasting pan and add between them slices of lemon. Sprinkle with the rest of parsley and garlic on the sardines. Add the olive oil and cook for an hour to the 180 degrees Celsius.