Παρασκευή, 11 Απριλίου 2008

Ροφός με κόκκινη σάλτσα και μπάμιες















Υλικά
• 2 κιλά ροφός, κομμένο σε μερίδες
• 3 κρεμμύδια
• νερό για το βρασιμό
• 1 κιλό μπάμιες
• 2-3 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτα
• μπόλικο λάδι
• 1 λεμόνι
• αλάτι
• πιπέρι μαύρο τριμμένο
• πιπέρι μαύρο σπυρί
• κόκκινο γλυκό πιπέρι
• κόκκινο καυτερό πιπέρι
• 2-3 φύλλα δάφνης
• λίγη κανέλα

Διαδικασία
Αρχικά καθαρίζουμε καλά το ψάρι, το πλένουμε και το αλατίζουμε 5 ώρες πριν το μαγειρέψουμε, για να σφίξει. Στην συνέχεια ετοιμάζουμε το κρεμμυδόζουμο. Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τα κρεμμύδια. Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα, να βράζουν με νεράκι. Μόλις βράσουν καλά, τα περνάμε από το μπλέντερ, μέχρι να γίνουν αλοιφή, χωρίς να πετάξουμε το ζουμί τους. Έπειτα, βάζουμε το ψάρι σε ένα νταβά και το σκεπάζουμε με το κρεμμυδόζουμο. Βάζουμε τον νταβά στην φωτιά και προσθέτουμε λίγο νεράκι κρύο αν χρειαστεί, για να δέσει καλύτερα η σάλτσα. Μόλις αρχίζει να βράζει προσθέτουμε το λάδι και ξαφρίζουμε το φαγητό με μια τρυπητή κουτάλα. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να βράζει για τρία τέταρτα περίπου. Σε ένα μπολ, ετοιμάζουμε την σάλτσα. Αραιώνουμε τον πελτέ με λίγο νεράκι και ρίχνουμε το γλυκό κόκκινο πιπέρι, και το καυτερό κόκκινο πιπέρι, ανακατεύοντας με τον αναδευτήρα. Όταν το ψάρι αρχίζει να βράζει καλά, ρίχνουμε στον νταβά τις μπάμιες, τα δαφνόφυλλα, το μαυροπίπερο, την κανέλα και το μαυροπίπερο σπυρί. Σκεπάζουμε τον νταβά για να βράζει παντού ομοιόμορφα και αν θέλουμε βάζουμε και λίγο ξίδι. Είκοσι με σαράντα λεπτά αργότερα, προσθέτουμε την σάλτσα ομοιόμορφα, προσέχοντας να πάει παντού. Ανακατεύουμε κουνώντας τον νταβά. Στα τελευταία δευτερόλεπτα ρίχνουμε και το λεμόνι. Κατεβάζουμε το φαγητό από την φωτιά και το περιμένουμε να σταθεί για 5-10 λεπτά. Έπειτα σερβίρουμε μια μπαμπάτσικια μερίδα, για να φάμε όλοι!

Καλή όρεξη!
Συνταγή από το www.tear.gr
Posted by Picasa

3 σχόλια:

eleftheria είπε...

Η συνταγή ήταν φανταστική!

Theogr είπε...

Τι είναι ο νταβάς;

ΛΑΜΠΡΟΣ είπε...

Ο νταβάς είναι χάλκινο ταψί που το χρησιμοποιούν κυρίως στα χωριά.